Tegnap tele volt vele az internet, hogy elrajtolt a Google mobilos operációs rendszerének, az Androidnak a legújabb, 7.0-s verziója, mely a Nougat kódnevet kapta és csak Android N-ként emlegetik. Az új rendszert szokás szerint elsőként a Google égisze alatt készülő Nexus készülékek, azok közül is az újabb típusok kapják, azaz már részben kapták meg, a többi gyártó pedig a közeli-távoli jövőben frissíti a kurrens és új termékkínálatát az új rendszerre. Alighanem így fog tenni a BlackBerry mindkét, már kapható androidos mobiljával, a PRIV-vel és a DTEK50-nel is.

androidnougat.jpg

Könnyen lehet azonban, hogy nem ezen a két BlackBerryn fog először Android N futni, hanem a hivatalosan még be sem jelentett, egyelőre csak Mercury kódnévvel illetett QWERTY-s modellen, mely ha lehet hinni a pletykáknak, a Classic és a Passport jegyeit örökli majd, azaz lesz kapacitív billentyűzete, meg egy érintőkijelzője, ami valószínűleg nem 1:1, hanem 4:3 képarányú lesz.

Ez egyébként már csak azért is valószínű, mivel a BlackBerry illetékesei korábban félhivatalosan tettek már arra utaló kijelentéseket, hogy a BlackBerry-féle Android jövő év elején ér el arra a biztonsági szintre, ahol most a BlackBerry 10 áll, ez márpedig kísértetiesen egybe esik a Mercury szintén jövő év elejére prognosztizált megjelenésével.

A mobilgyártók (vagy inkább mobilmárkák?) körében egyébként egyáltalán nem ritkaság, hogy egy-egy újabb rendszerverziót elsőként egy új készüléken próbálnak ki, és csak később frissítik a korábbi kínálatot visszamenőlegesen. Vagyis ez azt feltételezi, hogy a PRIV és DTEK50 tulajok még legalább 4-5 hónapig az Android M-et fogják majd használni, természetesen havonta frissítve.

Az Android N egyébként számos biztonsági újítást is tartalmaz, szóval nem véletlen fejesek megjegyzése a biztonsági szint növeléséről. Az újításokról így ír a HWSW:

A Google a biztonságra is komoly figyelmet fordít: a Nougatban az egyes fájlokat már külön-külön titkosítja a rendszer, illetve a Stagefright sebezhetőség pusztítása után a multimédiás keretrendszer védelmét is komolyan megerősíti a cég, azt lényegében az alapoktól dolgozva át. Mindezek mellett a szoftverfrissítés menete is megújul, azt az egyes eszközök az Android 7.0-val felfegyverkezve már képesek lesznek a háttérben lezongorázni, így a folyamat lényegében egyetlen mezei újraindításra kurtítható - legalábbis a felhasználó ennyit lát belőle. Az új rendszer mindezek mellett az akkus üzemidőben is javulást ígér, a szigorított Doze módnak köszönhetően.

Az Android N-től más, látványos újításokat nem érdemes várni, azokat a Lollipoppal érkező Material Design dizájnnyelvvel tulajdonképpen már ellőtte a Google. 

Via HWSW.

süti beállítások módosítása