Míg mi a hosszú hétvégén tivornyáztunk, és süttettük magunkat tavaszi nappal, az élet nem állt meg a világ más pontjain: egy nem túl friss, múlt pénteki pletykával a Samsung ismét hírbe lett hozva, mint az erős koreai gyártó, mely folyamatosan ott legyeskedik a RIM körül. Ezúttal nem a felvásárlási, hanem a licencelési pletykák erősödtek fel, vagyis inkább a kettő elegye.

Egy elemzőcég ugyanis múlt héten megszellőztette, hogy a Samsung körülbelül 1,5 milliárd dollárt tervez befektetni a RIM-be, hogy cserébe a cég elsőként (és akár egyedüliként) megkapja az év végén érkező BlackBerry 10 OS licencelési jogát. Aki mindebből azt szűri le, hogy ez a lehetőség gyakorlatilag egyet jelent a Samsung márkájú BlackBerryk megjelenésével, nem jár túl messze a valóságtól.

A Samsungot nem először hozzák összefüggésbe a RIM-mel, és az Apple-lel ellentétben itt kivételesen nem a szabadalmi perek során a tárgyalóasztaloknál ülő felek képében. Még a RIM előző vezetése idején felmerült, hogy a szép emlékű Jim Balsille valósággal le sem száll a Samsungról, és mindenáron el akarja adni a koreaiaknak céget - most úgy tűnik, a pletykáknak lehet némi alapjuk. Annál is inkább, mivel Thorsten Heins, a RIM jelenlegi elnök-vezérigazgatója odáig ment, hogy a cég "megfontolja" a BlackBerry 10 OS licencelését - bár ez még nem elsődleges prioritás.

A RIM számára az operációs rendszer licencelése egyszerre járhat előnyökkel és hátrányokkal, hiszen az ebből befolyó tetemes anyagi javaknak bizonyára örülni fognak a részvényesek, ám a BlackBerryk ezzel kétségtelenül elveszíthetik egyéniségük egy részét. A Samsungnak az üzlet pedig nyilvánvalóan jó abból a szempontból, hogy egy új OS - esetleg exkluzív - licencelésével még kevésbé függhet a cég a Google-től, mely az Androiddal egyszerre teszi mennyországgá és pokollá a gyártók életét.

Bármi is lesz, egyhamar valószínűleg nem történik konkrét előrelépés, vagy bejelentés az ügyben, alighanem az első BlackBerry 10 OS-sel érkező eszközök megjelenése után fogjuk látni (illetve fogják látni a Samsung szakemberei) pontosan, mennyit is ér meg az új platform.

Úgyhogy ezt a posztot most őrizzük meg alaposan emlékünkben és térjünk vissza a témához jövő év elején.

süti beállítások módosítása