Múlt héten lehullt a lepel a Microsoft terveiről a Skype üzenetküldő kliens és VoIP-alkalmazás jövőjét illetően, szerdán immár hivatalossá vált, hogy a 2011-ben a cég tulajdonába került programba lényegében beépül a Windows Live Messenger. Tekintve, hogy utóbbi a legtöbb BlackBerryn megtalálható, előbbi meg gyakorlatilag egyiken sem, ismételten felvetődik a kérdés, hogy a világ egyik legnépszerűbb VoIP-alkalmazása megérkezik-e végre-valahára BB-re.

Szerencsére a BlackBerry 10 megjelenésével elég sok korábbi tradícióval szakít a RIM, melynek korábbi üzletpolitikája minden bizonnyal tevékenyen járult hozzá ahhoz, hogy a Skype valójában soha nem kerülhetett az átlag BlackBerry-felhasználók telefonjára. A Verizon-féle Skype-verzió óta tudjuk, hogy ennek nem technikai akadálya volt, komoly sansz van rá, hogy a kanadaiak nem akarták a szolgáltatókkal való alapvetően jó viszonyukat kockáztatni azzal, hogy beengedik a platformra a Skype-ot.

skype_verizon.jpg

Emlékezzünk rá, hogy milyen sok időnek kellett eltelnie ahhoz is, hogy a szintén ingyenes hívásra használható Viber megjelenjen BlackBerryn, de a mai napig csak chatelni lehet vele, ráadásul a program továbbra is egy bughalmaz, szóval igazából amúgy is csak a kötélidegzetűeknek való a használata.

Azt is tudjuk, illetve sejtjük, hogy a BBM hamarosan nem csak írásbeli, hanem szóbeli csevegésre is alkalmas lesz, szóval nagyon adja magát, hogy a Skype-pal is összeboruljon végre a RIM, és megértesse a szolgáltatókkal, hogy széllel szemben lehet ugyan, de ki akar térdig pisában tocsogni?

Arról már ne is beszéljünk, hogy aki eddig használta a BlackBerryjén a Windows Live Messengert, az vajon meddig fogja tudni még használni a múlt heti bejelentés alapján, illetve ha egyszer csak néhány millió usert ledob a Microsoft hálózata, abból mekkora balhé lesz.

Én mindenesetre ma letöröltem a WLM-et a telefonomról és epekedve várom, hogy felrakhassam a helyére a Skype-ot. Még akkor is, ha addigra már nem ezt a BlackBerryt fogom használni.

süti beállítások módosítása