Először is azzal kezdeném, hogy csodálatos korban élünk. Olyan kütyük születnek körülöttünk, melyekről néhány évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna, sőt, egyesekről ezek közül néhány hónappal ezelőtt sem mertünk volna álmodni -- nehogy aztán rossz ómen legyen, és még tovább kelljen rájuk várni. Január végén az álmodozásból valóság lett, megérkezett a BlakcBerry 10 és a BlackBerry Z10 meg a Q10, a két legújabb, legjobb, legütősebb BlackBerry, ami eddig létezett. Egy még csodálatosabb kor kezdete ez.

A gyártó jóvoltából a magyar premier előtt jó pár héttel a BerryBloghoz is befutott a kanadaiak első, teljes érintőkijelzős BB10-es telefonja, a Z10. Puritán módon, antisztatikus zacsiban érkezett, egyetlen akkumulátorral, szóval nem tudok nektek remegő hangú kicsomagolós videót produkálni, de nagyjából minden mást igen. Különben sem a doboz a lényeg (egyébkén nem néz ki rosszul, a neten lehet látni ilyen kibontós felvételeket), hanem ami benne van, a telefon, mely testvérével, a Q10-zel karöltve arra hivatott, hogy újra a csúcsra juttassa a BlackBerryt.

z10_01.jpg

Mindjárt azzal kezdeném, hogy alapvetően komoly negatív percepcióim vannak a teljes érintőkijelzős mobilokkal szemben úgy általában. Tudom, hogy mire jók, hogy miért jók, és pont ezért tartottam kicsit attól, hogy a BlackBerry Z10 bemutatójával a RIM BlackBerry érdektelenségbe süllyed, nem tud igazán kiemelkedőt alkotni, és különben is, a cipész maradjon a kaptafánál, a kanadaiak meg a QWERTY-nél.

Aztán ez a félelmem valahogy elmúlt, és már a januári rajt előtt hosszú hetekkel éreztem, hogy ebből az egész Z10-ügyből egy rohadt nagy, világraszóló WOW!-érzés lesz, ami csak erősödött bennem, amikor a teszttelefont megkaparintottam. Ez a BlackBerry kéremszépen nem az a BlackBerry többé, amit eddig ismertetek, egyáltalán semmi túlzás nem volt abban, hogy a BlackBerry 10-zel és az új telefonokkal egy új korszak kezdődik. Olvassátok tovább, és elmondom, miért.

Azt hiszem senkinek nem árulok el különösebb titkot azzal, hogy az érintőkijelzős mobilok mezőnyében elég nehéz manapság bármi korszakalkotót nyújtani. A telefonok szinte teljesen egy kaptafára készülnek, nem véletlenül csúfolják őket tepsifonoknak. A BlackBerry Z10-nek külsőre ha mást nem, annyit sikerült elérnie, hogy szakított néhány okostelefonos hagyománnyal, például a kijelző egy részét elfoglaló, vagy az alatta található gombokkal. 

Forma/világ

Tudom, ez egyéni ízlés kérdése, de biztosíthatok mindenkit, nem csak a márkaszeretet beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy a Z10 kifejezetten ízléses és minőségi telefon lett. Lehet kapni belőle feketét és fehéret is (már ahol, ugye), meg van belőle limitált vörös kiadás is, azt valószínűleg nem fogják árulni, de persze ki tudja, mit hoz a sors, ha más nem, az eBay-en biztos feltűnik majd egy-két példány, nyilván csillagászati áron. A készülék nem hasonlít egyetlen korábbi BlackBerryre sem, egyesek szerint viszont az iPhone-t koppintja, ezt nyilvánvalóan ugyanazok a retardáltak találták ki, akik szerint helyénvaló, hogy az Apple levédette a lekerekített formájú tabletet.

z10_02.jpg

Már csak azért sem iPhone-koppintás az új BlackBerry, mert a telefon burkolata (a kijelző nem része a burkolatnak!) száz százalékban műanyag, sehol semmi fém, vagy üveg (mondom a kijelző nem része a burkolatnak!). Ez egyébként szerintem csöppet sem von le a Z10 értékéből, a műanyag ugyanis kitűnő minőségű, a telefon igazi prémium benyomást kelt, feketében meg kifejezetten elegáns is. Van levehető hátlap is (ez sincs ugye az iPhone-nak), ami kifejezetten kellemes tapintású, ráadásul olyan mintázatú, hogy a telefon végeredményben valósággal beletapad a használó kezébe.

Aztán ne feledkezzünk meg róla, hogy az iPhone-on a Z10-zel ellentétben nincs sem microUSB, sem microHDMI csatlakozó, a hangerőgombok meg szerintem sokkal menőbben néznek ki a Z10-en, mint az Apple telefonján, de persze ez egyéni ízlés dolga megint csak. A lényeg, hogy a Z10 minden műanyagsága ellenére szerintem hozza, sőt bizonyos modellekel összehasonlítva túl is teljesíti a korábbi BlackBerry-szintet az általános minőségérzetet tekintve -- ezt a telefont biztos senki nem fogja kínai vacaknak nézni a társaságodban!

Mielőtt SIM-et és akkumulátort raknék a telefonba, pár szó a méretekről, meg az egyik legfontosabb komponensről, a kijelzőről. A Z10 nagyobb,  mint az iPhone 5, de kisebb, mint a Samsung Galaxy S III -- szerintem pont ideális méretű a telefon, bár bizonyára lesznek olyan lapátkezűek köztetek, akiknek kicsi lesz, és lesznek a csajok, akiknek soha nem elég kicsi egy telefon, de úgy általában véve a méretet szerintem jól belőtték a mérnökök.

A kijelző képátlója 4,2 hüvelyk, vagyis körülbelül 10,4 centiméter, az érintőpanelt karcálló üveg borítja, amire ráadásul rákerült egy tükröződésmentesítő és egy ujjlenyomat-taszító bevonat is. Védőfólia tehát nem kell ahhoz, hogy a panel épsége hosszabb távon is megmaradjon, egy kis törölgetéssel teljesen ujjá lehet varázsolni az üveget, bármilyen maszat is kerüljön rá.

Nagyon fontos, ne felejtsétek el a vásárláskor, hogy a BlackBerry Z10 a BlackBerryk közül elsőként microSIM-mel működik. Ez azt jelenti, hogy a korábbi BlackBerrydbe passzoló SIM nem lesz jó bele, újat a szolgáltatódnál tudsz kérni, hol ingyen, hol pár ezresért cserébe. Ezt a SIM-et a hátlapot levéve és az akkumulátort kiszedve lehet csak cserélni, ebben nincs nagy különbség a korábbi BlackBerrykhez képest.

z10_06.jpg

A SIM és az akkumulátor beillesztése után nagyjából egy- másfél perces betöltődési folyamat következik, ennyi idő kellett a korábbi BlackBerryknek is a bootoláshoz. Soknak tűnik? Egyszerű, nem kell kikapcsolni a telefont. Mondjuk némi problémát okoz, hogy készenléti állapotba sem lehet tenni a Z10-et, már legalábbis úgy, mint a korábbi BlackBerryket. Szóval ha azt akarod, hogy a telefon ne zavarjon feleslegesen, vagy ki kell kapcsolni az értesítéseket, vagy a repülőgépes üzemmódot kell bekapcsolni. Aztán lehet, hogy a készenléti módot majd megoldják később, mindent nem lehet már a legelején, nem?

Nyomokban BlackBerryt tartalmaz

Betöltődés után egy teljesen új, semmihez nem hasonlítható felület fogad, amiben azért nyomokban van egy kis BlackBerry elrejtve. A már itt a blogon is többször bemutatott gesztusokat nem kezdeném most el részletezni, annál is inkább, mivel elég nehéz őket írásban vázolni. A lényeg, hogy a telefon irányítása nagyon intuitív, nagyon újszerű, tulajdonképpen egykezes használattal, ujjmozdulatokkal vezérelhető az egész rendszer. Szerencsére senkinek nem kell vakon repülnie, az első bekapcsoláskor megmutatja a Z10, mit hogyan kell használni.

IMG_00000005.png

Szintén az első bekapcsoláskor kell megadni egy BlackBerry ID-t, amihez a későbbiekben két dolgot köt csupán a rendszer: egyrészt a BBM-fiókunkat, másrészt a BlackBerry World fiókunkat. Itt már nincs szó BIS-bejelentkezésről, sem a SIM-mel, sem a BlackBerry ID-vel nem hozzuk át a korábbi levelezési beállításainkat a régi BlackBerryről, a BlackBerry Z10 ugyanis teljesen máshogy kezeli az e-mail postafiókokat, mint a régi BlackBerryk.

Hogy ez előnyére vált-e a platformnak, vagy nem, arról egyelőre megoszlanak a vélemények, mindenesetre a BlackBerry 10, illetve a BlackBerry Z10 -- amennyiben nem csatlakoztatjuk vállalati rendszerhez -- a levelezés háttérrendszerét tekintve pont úgy működik, mint egy iPhone vagy egy androidos telefon. Vagyis van push e-mail, de nincs levél- vagy csatolmánytömörítés, van viszont ActiveSync és POP3, meg a jelek szerint működő IMAP protokoll kezelés (figyelsz, Igu?). 

Az e-mail fiókok beállítása sajnos nem feltétlenül lett könnyebb, vagy egyértelműbb: bizonyára sokan közületek Gmailt használnak, na ha lehet itt van a legnagyobb kavarás, ugyanis ha a beállítások során naivan azt választod, hogy egy Gmail fiókot szeretnél hozzárendelni a rendszerhez, akkor sem a névjegyeket, sem a naptárbejegyzéseket nem húzza be a BlackBerry 10. Ellenben ha Microsoft Exchange ActiveSync fiókként állítod be a Gmail postafiókodat, minden egyből megy majd, mint a karikacsapás (azért naptárakból így is legfeljebb egyet tudsz majd szinkronizálni trükközés nélkül). Nem mondom, hogy ebből a szempontból jobb lett a rendszer, és ha elsőre nem lenne tökéletesen világos, miről hablatyolok, majd ha arra kerül a sor, és szüksége lesz rá, természetesen segítünk mindenkinek a beállításban.

A lényeg, hogy a megfelelő beállítást követően (majdnem) pont úgy jönnek-mennek a levelek, mint a régi BlackBerryknél, minden művelet, amit a telefonon végzünk azonnal látszik a webes felületen is (már ahol működik az ActiveSync), Gmail fiókoknál végre az olvasottságjelzés-szinkronizációra sem kell órákat várni -- már megérte a BIS-t kilőni. Azért a BIS persze nem tűnik el nyomtalanul, hiszen a BBM üzenetek továbbra is a BlackBerry szerverein közlekednek, meg oda menti a BlackBerry Protect is az adatainkat.

IMG_00000006.png

Az üzenetek és értesítések itt is egy közös gyűjtőhelyre kerülnek, akárcsak a régebbi BlackBerryken, csak ezt BlackBerry Hub-nak hívják, és nagyon sok szempontból több, mint egy egyszerű üzenetközpont. A Hub  használatának egyszerűségére voltatok talán a leginkább kíváncsiak a beérkezett üzenetek és e-mailek alapján, és bevallom ezt a komponenst tartom én is a BlackBerry 10 legfontosabb elemének.

A BlakcBerry Hubnak nincs ikonja, mégis mindenhonnét elérhető. A Peek fantázianevű betekintőnézettel lehet "bekukucskálni" a Hub tartalmára, ami kifejezetten jól jön, mivel a BlackBerry 10 a már jól ismert LED-villogtatáson és az esetleges hangeffekten és a rezgésen kívül semmilyen módon nem tudatja velünk, pontosan milyen üzenet is érkezett. Ha felvillan a LED, elég a kukucskálós mozdulattal az éppen futó alkalmazás "mögé nézni", nem kell semmit bezárni, vagy félbe hagyni.

IMG_00000011.png

Ha olyan üzenet jött, amit el akarsz olvasni, vagy meg akarsz válaszolni, a Hub-ba nagyon könnyen, a képernyő oldalra lapozásával léphetsz be. Itt aztán látod az összes üzenetet és értesítést, amit a telefonod tud küldeni, és amit beállítasz -- a Hub-nál ugyanis egyenként be tudod állítani, hogy mit akarsz látni a központi gyűjtőhelyen és mit csak az adott fiókokban. Lehet, hogy ez most kicsit bonyolultnak hangzik így, de nagyjából két perc használat után hozzá fogsz szokni.

A Hubnál az alsó sávban jobb szélen található ikonnal lehet előhívni többek közt olyan funkciókat, amik a régi BlakcBerryken gyorsbillentyűkkel voltak elérhetők, így például a lista elejére, vagy aljára ugrást, a keresést, vagy a több elem kijelölését. A Hubból persze üzeneteket is lehet írni, itt jelentős újdonság, hogy nem csak e-maileket meg SMS-eket komponálhatunk, hanem Facebook chatüzeneteket, Twitter-csevelyeket és persze BBM-üzeneteket is. 

IKEA dizájn

A kezelőfelület nem csak a vezérlést tekintve újult meg. Újabbak, modernebbek a menük, és bár maradtak amolyan BlackBerrysen minimalisták, a modern kornak megfelelően alakította ki a dizájnt a TAT, amelyik le sem tagadhatná a skandináv gyökereket. Az aprócska dizájntrükkök egyébként a teljes operációs rendszert átlengik, nem tolakodóan, de hangsúlyosan ott vannak mindenhol, az ikonok lapozgatásától kezdve a Hub üzenetlistájának kirajzolásán át a gyári fotószerkesztő alkalmazásig bezárólag. Az egész felület végülis egy nagyon ízléses, modern és hatékony elegyet alkot, ami nekem személy szerint sokkal jobban tetszik bármelyik más rendszernél.

IMG_00000010.png

Bár a BlackBerryket szokás a szegényes alkalmazásválaszték miatt rugdalni, a BlackBerry Z10 gyári alkalmazásválasztéka más platformokhoz mérten szinte teljes, sőt, bizonyos téren túl is teljesít a konkurenciát. A Z10-en például gyárilag ott a Facebook, a Twitter, a LinkedIn és a Foursaquare, de van a már említett fotoszerkesztő, dokumentumkezelő, pdf-olvasó, sőt időjárás app is (ezt az Accuweather szállítja).

Ami viszont nálunk egyelőre nincs, az a térkép, a BlackBerry Maps 10-es változata egyáltalán nem tartalmaz térképadatokat Magyarországra, de úgy hallottam, ez az áprilisi magyarországi rajtra meg fog oldódni (aztán ha mégsem, akkor ne engem tessék ostorozni!). Egyébként a térképprogram ahogy nézem mások beszámolóját, szögegyszerű, tud hangosan navigálni, elvisz A-ból B-be, azt tudja, amit egy navinak kell tudnia. mindenféle sallang nélkül. A pontosságát sajna a fenti okból kifolyólag nem tudtam ellenőrizni.

A beépített GPS-vevő egyébként gyorsnak és pontosnak tűnik, legalábbis más, helymeghatározást igénylő appok secpec megtalálták a telefont helyzetét. Érdekes, hogy külön a GPS-t nem lehet kikapcsolni a menüben, vagyis ki lehet, csak nem GPS-nek hívja a telefon, hanem helyfüggő szolgáltatásoknak. A menük logikája egyébként bizonyos pontokon azért meglepi a korábbi BlackBerrykhez szokott felhasználókat, és van azért egy-két kisebb hiányosság is.

Írd és mondd

Így például az értesítéseknél a különböző profilok beállításainál csak egységesen lehet szabályozni a hangerőt meg a rezgési módot, illetve a kezdeti szoftververzió az aktív tokokat sem veszi figyelembe a profiloknál, ami viszont már kicsit fájó(bb) hiányosság. Remélem egy későbbi szoftverfrissítésben ezt pótolja a BlackBerry. Meg először azt hittem, hogy a kijelző fényerőbeállításainál nem lehet bekapcsolni az automatikus, környezeti fényhez igazodó fényerőállítást, de aztán kiderült, hogy ez mindig működik, kikapcsolhatatlanul. Mondjuk engem nem zavar, de tény, hogy elegánsabb lenne, ha adna arra lehetőséget a gyártó, hogy ezt kikapcsoljuk, ha úgy érezzük nincs rá szükségünk.

Az új BlackBerry bár érintőkijelzős telefon, a beviteli felületen, vagyis a virtuális gombsoron meglepően jó és pontos gépelést tesz lehetővé. Először régi Bold tulajként nagyon szkeptikus voltam a virtuális klaviatúra kapcsán, még akkor is, amikor láttam az öntanuló gombsor képességeit -- ezeket a demókat ugyanis szinte minden esetben angol nyelvre állított bevitellel mutogatták, az angol meg köztudomásúlag nem a világ legbonyolultabb nyelve.

IMG_00000012.png

A Z10 virtuális billentyűzetében végül nagyon kellemesen csalódtam. A rendszer meglepően jól tud magyarul, nagyon sok szót felismer és felajánlja a behelyettesítését, ami még ékezetes gépelés esetén sem okoz problémát. Ráadásul azt tapasztaltam, hogy a BlackBerry 10 virtuális billentyűzete elég jól korrigálja félregépeléseket is, amit pedig nem javít ki, azt idővel megtanulja, bár annyi időt még nem töltöttünk együtt, hogy ennek a hatékonyságáról meggyőződhessek. Ékezeteket egyébként pont úgy kell írni, mint minden más virtuális gombsornál, vagyis elég fájdalmas a rendszerrel az ékezetbevitel, de mint mondtam, a Z10 a legtöbb esetben simán kiszúrja, ha nem írunk ékezetet és korrigál. Én a magam részéről életemben nem írtam még ennyi ékezetes magyar szót mobillal, mint most, ami tulajdonképpen jó, nagyon jó.

A BlackBerry Z10 nem csak a kitűnő érintőkijelzős billentyűzetben különbözik a legtöbb eddigi BlackBerrytől. Ellentétben a régi rendszerre épülő telefonoktól, az újdonság sokkal jobban használható általános szórakozási célokra, úgy mint zenehallgatásra, videózásra vagy képnézegetésre. Sőt, fotózásra is, amiről a 8 megapixeles autófókuszos kamera gondoskodik, az agyonsztárolt TimeShift funkcióval, ami valóban jól jöhet csoportképek esetén, feltéve, hogy azok a csoportképek nappal, jó fényviszonyok mellett készülnek, mert a beépített vaku nem működik együtt a TimeShift móddal -- érthető módon, hiszen egyik fotóalany sem szeretné, ha a vaku két másodperc alatt tízszer az arcába villanna.

IMG_00000008.png

Én szintén a multimédiás képességek közé sorolom a remek böngészőt is, ami nem csak BlackBerry viszonylatban kiemelkedő, hanem úgy általában, több tekintetben a teljes mezőnyre ráver. A BlackBerry 10 böngészője teljes Adobe Flash támogatást nyújt például, úgyhogy én is azt tapasztaltam, hogy a mobil böngészőjében a nem mobilra optimalizált weboldalak pont úgy jelennek meg, mint egy számítógép webböngészőjében. A görgetés és a zoomolás villámgyors, plusz itt is ott van a PlayBookból ismert reader mód, ami a képre és szövegre csupaszít minden weboldalt -- értelemszerűen a cikkeknél érdemes ezt használni.

To do list

Még a lezárás előtt gyorsan pár szóban érdemes kitérni az új rendszerek nagy rákfenéjére, a stabilitásra és a hibákra. Utóbbiakból a BB10-nek is kijutott, bár többnyire jelentéktelen dolgokról van szó, amiket pár hónapon belül úgyis korrigálni fognak. Az ikonrács módosítása során például kifejezetten idegesítő, hogy ha törlök vagy áthelyezek egy ikont egy oldalról, akkor alul ott marad egy "lyuk" a helyén, úgyhogy ha sok az ikon a kijelzőn, a rendezgetés eltarthat egy darabig. Nem hiba, inkább a kód gyermekbetegsége, hogy az egyébként teljesen folyamatos mozgás néha-néha megröccen, a bezárt alkalmazások pedig pár másodpercig nem indíthatók újra, egyszerűen inaktívvá válik az ikonjuk.

Kicsit csiszolni kell még az Active Frame rendszeren és a többfeladatos üzemmódon is. Egyrészt remélhetőleg a nyolc alkalmazásra vonatkozó korlát (egyszerre ennyi lehet nyitva, ha többet nyitsz meg, a rendszer bezár egy régit) fel lesz oldva. Másrészt az alkalmazások futása háttérbe küldve a legtöbb esetben egyszerűen megáll, ami azért messze van az igazi többfeladatos működéstől, ennél még a PlayBook is többre képes a megfelelő beállítás után. Ja igen, és kérjük a szolgáltatásként háttérben futó appok támogatását is, az ugyanis a jelenlegi rendszerben nincs, márpedig enélkül sok hiánypótló funkciókkal rendelkező program (például forgalomszámlálók, fogyasztásmérők, egyéb rendszereszközök) csak akkor működik, ha megnyitjuk, majd a háttérben futtatjuk.

Végül, de nem utolsósorban titkon remélem, hogy a BlackBerry javít valamennyire az akkumulátoros üzemidőn is. Őszintén szólva ezen a területen nincsenek túl vérmes reményeim, a BlackBerry Z10 1800 mAh-s akkumulátora nyilván nem bírja a végtelenségig, de azért az egy napot illene közepes intenzitású használat mellett teljesíteni. Most ez egyelőre nem minden esetben megy, ami persze sok mindentől függ (fényviszonyok, rádiós körülmények, hőmérséklet), de itt lehetne még javulni, ez tény.

A legjobb BlackBerry (legalábbis a Q10-ig) 

A BlackBerry 10 és a BlackBerry Z10 a fenti hiányosságokat elhomályosítva azért még számos olyan apró finomságot kínál, amire akár egy külön cikk keretén belül is érdemes kitérni. Ilyen például a megújult BBM-szolgáltatás, ami ugyanúgy lehetővé teszi a hanghívást, mint a BBM7, csak sokkal jobb hangminőségben, és elvileg mobilálózaton is, meg került bele videochat-funkció és képernyőmegosztás is. Aztán ott van még az ötletes Story Maker alkalmazás, amivel fotókat és videókat lehet zenékre összevágni (pontosabban összevágatni) három mozdulattal.

z10_04.jpg

A telefon és a rendszer összességében minden korábbi reményt beváltott a részemről, sőt még messzebb is ment. Onnan is sejtem ezt, hogy eddig akárkinek megmutattam, többnyire elismerő hümmögést váltott ki belőle a készülék, még akkor is, ha korábban esetleg nem hitt a BlackBerry ujjászületésében. Pedig a BB10 igazi újjászületése egy patinás gyártónak, a Z10 pedig egy kívül-belül új, friss és érdekes termék, tele jól megvalósított ötletekkel, kisebb, de korrigálható hibákkal és hiányosságokkal. Tele megújulással.

Ha nagyon szentimentális lennék, azt mondanám, külön jó, hogy nálunk pont húsvétkor kerül majd forgalomba.

süti beállítások módosítása