Talán ma már sokaknak csak az emlékeiben élnek az asztali (síkágyas) szkennerek, részben mivel egyre kevesebb dokumentumot nyomtatunk (és szkennelünk), részben pedig mert ezeket az eszközöket is kiváltották más megoldások. Például az okostelefonok.

A Scan to Text egy mobil lapolvasó és optikai karakterfelismerő ( OCR ) BlackBerry 10-es telefonokra. Az optikai szövegfelismerés egy olyan technológia, amely lehetővé teszi nyomtatott, vagy gépelt szövegek, szkennelt vagy fotózott dokumentumok szerkeszthető és szövegesen kereshető formába alakítását. Az így kapott anyag kivágható, kereshető és archiválható.

2014-05-06_131026.jpgDokumentum fotózása és a felismerési terület kijelölése

Lassan tizenöt éve, hogy először találkoztam karakterfelismerő programmal, az akkor etalonnak számító, magyar fejlesztésű a Recognitával, ami sok-sok oldal begépelésének több napos szenvedésétől szabadított meg. Persze a nyers eredmény nem volt tökéletes és el kellett szórakozni a felismerési hibák javítgatásával, de ezzel együtt is sokat gyorsított a szövegbevitelen. Ez a Scan to Text esetében is igaz, de még a hibajavításokkal is töredék idő alatt tudok bevinni egy kinyomtatott szöveget, mintha a telefonom, vagy akár a számítógépem billentyűzetén kéne, azt bepötyögnöm.

2014-05-06_131051.jpgA felismert szöveg textbe és PDF-be konvertálva

Az alkalmazás főbb erényei:

  • Fényképezőgépről vagy a galériából kiválasztott képeket átkonvertálhatjuk szöveggé, vagy többoldalas PDF-fájlt készíthetünk belőlük.
  • Az alkalmazás rengeteg nyelvet támogat, köztük a magyart is: angol, bolgár, cseh, holland , angol, francia, német, görög, héber , magyar, indonéz , olasz, lengyel , portugál , román, orosz , szlovák, spanyol, svéd , tagalog (nem vicc!) , török, vietnami .
  • Minden feldolgozás a készüléken történik, így nem szükséges hozzá internet kapcsolat.
  • Akár több karakterfelismerés eredményeit összevonhatjuk egyetlen szöveges dokumentumba és el tudjuk menteni fájlként, vágólapra másolhatjuk, megoszthatjuk e-mailben, BBM-en, vagy egyéb módon.
  • Automatikusan tudja korrigálni a szöveg orientációt, perspektívát, ferdeséget, egyenetlen világításból adódó problémákat, foltokat és a képzajt. Ennek eredményeként szöveg pontossága és az olvashatósága a PDF dokumentumban is nagyon jó lesz.
  • Az alkalmazás szerencsére nem menti el a szövegről készített fényképet, így nem szennyezi el a fénykép galériánkat.

Hiányosságai:

  • Nyelvtani ellenőrzést nem végez, ezért kicsit többet téveszt, mint kellene.
  • A PDF mentés csak a szöveg képét tartalmazza, kereshető karaktereket nem.
  • Az ingyenes verzió a PDF fájlokba vízjelet rak.

2014-05-06_131215.jpgOpciók és beállítások

A Scan to Text minden jelenlegi BB10-es telefonra elérhető a BlackBerry Worldben, a programnak van ingyenes és PDF vízjel nélküli fizetős verziója is.

A Scan to Text elérhető erre a linkre kattintva.

süti beállítások módosítása