A barcelonai Mobile World Congressen minden a hajtogatható kijelzős mobiloktól meg az 5G-től hangos, a kiállítás 3-as pavilonjának egy nem is olyan kis szegletében azonban még mindig láthatók olyan telefonok, melyeken QWERTY-billentyűzet van, és egyszerűségükkel valamint hatékonyságukkal próbálják meggyőzni a potenciális vásárlóközönséget. Ez a kínai TCL standja, ahol természetesen a BlackBerry Mobile termékeit is meg lehet tekinteni. Aki egetverő újdonságra a standon, az most bizonyára csalódni fog, a cég ugyanis egyetlen új készüléket hozott el Barcelonába, ami igazából nem is új, de mégis: ez a vörös BlackBerry KEY2.

mwc2019_stand.jpg

Már korábban írtam, hogy a vörös BlackBerry-koncepció egyáltalán nem újdonság, én is használtam ilyen telefont, csak a BB10-es időkben két ilyen készülék is forgalomban volt, az egyik a vörös Q5, a másik pedig a limitált kiadású vörös Passport. A vörös KEY2 kapcsán a BlackBerry Mobile lényegében ugyanazt az irányt próbálja követni, mint utóbbi készülék esetében, vagyis ez egy hangsúlyozottan limitált kiadású telefon, amihez még csak hasonlóval sem nagyon futsz össze úton-útfélen. Nem tudom, a vörös KEY2-ból hány darab kerülhet gyártásba, de biztos vagyok benne, hogy a marketing itt abból a szempontból mindenképpen célba talál, hogy aki ilyen mobilt vesz magának, az valódi ritkaságot birtokolhat.

És hogy milyen is a vörös KEY2? Először is, meglehetősen feltűnő. A hátlapot és a billentyűzetet leszámítva (na meg persze a kijelzőt) lényegében az egész burkolat vörös, kis metál beütéssel. A színárnyalat egyébként kissé más, mint a tavaly év végén megjelent vörös KEY2 LE-nél, amit Atomic Red-nek kereszteltek el, nem tudom, mennyire látszik a képeken, az új KEY2 festése talán közelebb áll a klasszikus Ferrari-piroshoz. Szerintem irtó jól néz ki, bár tény, hogy egy vörös telefon nem mutat feltétlenül jól mindenki kezében (ettől függetlenül nálam a vörös készülékek mindig is uniszex modellnek számítottak).

A vörös KEY2-ról egyébként nehéz bármi újat mondani, a megszokott konfigurációhoz nem nyúlt hozzá a gyártó, ez lényegében egy dual SIM-es KEY2 átfestve. Amin egyébként gyárilag már a Hub+ csomag új, 2.0-s verziója fog futni, amit jelentősen átgyúrtak a 2015 óta kinézetét tekintve lényegében változatlan UI-hoz képest, no de ezt a frissítést úgyis megkapja minden korábbi felhasználó. A limitált kiadású KEY2 ezzel együtt nagyjából 10 százalékkal drágább, mint a fekete dual SIM-es verzió, a BlackBerry Mobile európai webáruházában jelenleg 779 dollárért rendelhető elő.

A BlackBerry Mobile egyéb, idén várható újdonságairól gyakorlatilag egy szó sem esett, ami azt sejteti, hogy 2019-ben nemigen fogunk új modellel találkozni, vagy legfeljebb nagyon az év végén. Az sem kizárt, hogy ezúttal nem egy QWERTY-s, hanem egy full touch készülék képében.

süti beállítások módosítása