Egyszerűen nem tudom másként értékelni a BlackBerry Passport pár órával ezelőtti hivatalos bemutatóját: ahogy a címben is írtam, a kanadaiak a Halál képébe röhögtek, majd jól betoszták az orra előtt az ajtót. Ilyen böszmeséget okostelefon-gyártó még nem csinált -- gondolhatják sokan --, én inkább vakmerőként jellemezném a mai keynote-ot, amiben a BlackBerry mindenkinek bemutatott. Igen, a rajongóknak is.

Kezdjük azzal, hogy John Chen elképesztő stand-upot nyomott le helyi idő szerint ma reggel Torontóban, egymás után durrantotta a humorbombákat, az okostelefon-piac Steve Martinjaként. Jól megy a Porsche Design telefon, pedig azt mondták nekem, hogy drága? Mindenki kap egy Passportot ajándékba - de nem örülök neki, mert egy csomó pénzünkbe került? Idehoztuk nektek Kanada nemzeti hősét is, ha ezek után nem támogattok minket, valami komoly probléma van veletek?

chen_passport2.jpg

Ilyen poénokat kétféle CEO süt el rendszerint, a nagyon hülye, meg az, akinek nincs igazán veszteni valója. Chen az utóbbiak közé tartozik, és ez a fajta humor illik is hozzá szerintem, vagyis nem hiszem, hogy sokáig trénelték volna a PR-esek, hogy mit mondjon, mit nem, ezek zsigerből jöttek. 

Ha ez nem lenne elég, a BlackBerry a mai keynote-on gyakorlatilag a teljes iparágnak beszólt, olyan funkciókat mutogatott, melyek közül néhány nem elég, hogy más platformon, de más kijelzőelrendezésben sem valósítható meg. Word dokumentum szerkesztés összehasonlítás iPhone-nal, Excel-tábla böngészés Galaxy S5-tel -- ezt bizony akárhogy forgatod, nem fér ki rá a matekpélda.

A keynote egyetlen ponton ült le kissé: az üzleti appok bemutatóját csak a veseultrahang-felvétel zavarta meg, ami megint egy olyan pont volt, ahol komolyan elgondolkodtam rajta, hogy ez az egész minden bizonnyal csak egy keynote-paródia.

Mégsem éreztem egy percig sem frusztrációt a BlackBerry felől, nyomát sem láttam annak a küszködésnek, amit egy-két IFA-prezentáción néhány ázsiai gyártó bemutatott szeptember elején, egymásra licitálva hulla felesleges funkciókkal, tökegyforma készülékekkel. Chen és csapata köszönte, jól érezte magát, pedig bizonyára piszok kemény hetek, hónapok állnak mögöttük.

A BlackBerry még azt is megengedte magának, hogy valójában semmi újat ne mutasson be a keynote-on, valami olyasmit, amiről eddig még csak pletykaszinten sem volt szó. Vagyis félig-meddig de, de még ezt is kifigurázva: Chen lefelé menet a színpadról előhúzta a zsebéből a Classicot, miközben hanyagul odavetette: ez lesz a következő...

süti beállítások módosítása