Eddig kellett várni arra, hogy a BlackBerry részéről valamilyen reakció szülessen a média által múlt hét végén felkapott "sztorira", miszerint a mindig is szuperbiztonságos mobil megoldásairól híres gyártó telefonjait a kanadai rendőrség már "2010 óta lehallgatja". Ez persze így ebben a formában erős csúsztatás, de ezt már a múlt héten egy posztban részleteztem, a hivatalosnak tekinthető reakcióban pedig valójában semmi újdonságot nem mond John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója.

A BlackBerry ugyanis régóta kitart azon álláspontja mellett, hogy a tech cégeknek a törvényes keretek közt, megfelelő etikai normák szerint igenis együtt kell működniük a nyomozó hatóságokkal annak érdekében, hogy bizonyos, a társadalom egésze, vagy jelentős része számára potenciális fenyegetést jelentő csoportokat (jellemzően terroristákat, szervezett bűnözői hálózatokat) lekapcsolhassanak.

chen_perfect.jpeg

Ennek a kérésnek a cégek egyébként saját belátásuk szerint, saját, kvázi etikai kódexük alapján tehetnek eleget, vagy utasíthatják el (vállalva annak jogi és egyéb következményeit), illetve vannak olyan helyzetek, amikor - az adatforgalom jellegéből adódóan - nem is tudnak eleget tenni ezeknek a kéréseknek, akkor sem, ha akarnának. Ilyen, nyilvános etikai kódexe amúgy a BlackBerrynek is van, itt lehet olvasgatni (angolul), tanulságos olvasmány, főleg újságíróknak.

A múlt héten nyilvánosságra került ügy kapcsán a BlackBerry voltaképpen semmit sem cáfol, Chen ugyanakkor hozzáteszi, hogy a BlackBerry mindvégig a saját maga által megállapított etikai normák szerint működött együtt a kanadai hatóságokkal, melynek végeredményeként egy maffiahálózat prominens tagjai rács mögé kerülhettek. A BlackBerry ezzel együtt határozottan tagadja, hogy a BES szervereken keresztüli adatforgalom lehallgatható (ezt mondjuk az ominózus cikk sem állította), illetve emlékeztet arra, hogy volt már rá példa korábban (nem is olyan rég), hogy kerek-perec megtagadta a cég, hogy egy kormányzat (Pakisztán) kénye-kedve szerint hozzáférhessen az országon belül zajló BlackBerry-adatforgalomhoz.

Nem minden országgal volt ilyen szigorú a BlackBerry (bár a fent belinkelt etikai kódex szerint nincs kivétel), vegyük például Indiát, ahol 2013-ban olyan megállapodás születhetett a cég és a helyi kormányzat között, hogy a BlackBerry adatforgalom egy részéhez jogállami keretek között hozzáférést kaphatnak a hatóságok a mobilszolgáltatókon keresztül. A BES adatforgalom itt sem volt érintett.

A fent belinkelt etikai normák értelmében egyébként az egyedi esetek kommentelése, vagy az azzal kapcsolatos bármilyen spekulálás a BlackBerry számára tabu, ennek megfelelően John Chen is gyorsan rövidre zárja a témát.

Most már tényleg csak az a kérdés - legalábbis számomra -, hogy ez az egész ügy miért pont most ütötte fel (újra) a fejét.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása