Igen, a BlackBerryk még mindig feltörhetetlenek (és igen, még a PRIV is), noha időről-időre előkerülnek olyanok, akik az ellenkezőjét állítják. Most például a holland rendőrségnek dolgozó intézet, a Netherlands Forensic Institute (NFI) a hét elején közölte, hogy egy bűnügy kapcsán elkobzott BlackBerryn tárolt 375 e-mailből 275-öt sikeresen visszafejtettek, vagyis a titkosítás dacára megismerték a tartalmát. 

Az NFI természetesen semmit nem árult el arról a metódusról, amit használt, így jobbára csak spekulációk jelentek meg a módszerrel kapcsolatban, melyek onnantól kezdve, hogy az intézet speciális kódfejtő programot használt odáig terjedtek, hogy közvetlenül (fizikailag) hozzáfértek valahogy a készülék memóriachipjéhez, amiből sikeresen kiolvasták az adatokat.

lakatok.jpg

Mondanom sem kell, hogy a BlackBerry számára egy ilyen hír felszínre kerülése meglehetősen kellemetlen, különösen annak fényében, hogy a törés hátteréről semmit nem tudni. Ennek természetesen hangot is adott a gyártó, az alábbi nyilatkozatában:

Néhány sajtóorgánumban megjelent cikkek szerint egy a holland rendőrséghez kötődő csoport sikeresen "feltörte" egy BlackBerry titkosítását és hozzáfért a készüléken tárolt e-mailek és adatok egy részéhez.

A BlackBerrynek semminemű információja nincs arról, hogy az adott eszközt milyen szintű védelemmel látták el, hogy volt menedzselve, vagy egyéb módon védve, illetve arról sincs adatunk, hogy pontosan milyen jellegű kommunikációt fejtettek vissza az eszközről.

Ha csakugyan történt ilyen adathozzáférés, annak számos olyan aspektusa lehet, melyek függetlenek attól, hogy a BlackBerry készülékek eredetileg mennyire biztonságosak. Ilyen lehet a felhasználói beleegyezés, a nem biztonságos külső alkalmazás használata, a nem megfelelő biztonsági környezet, vagy felhasználói beállítások.

Továbbmenve, a BlackBerry készülékek tartalmához semmilyen hátsó kapun keresztül nem lehet hozzáférni, a BlackBerry pedig semmilyen készülékjelszót nem tárol sehol, így értelemszerűen nem is tudja azt átadni a hatóságok, vagy bárki más számára. A fentieket összegezve - megfelelő beállítások mellett - a BlackBerryk továbbra is olyan biztonságos mobileszközök, amilyenek mindig is voltak.

Ez a titkosítós-feltörős sztori egyébként a Snowden-ügy óta meglehetősen élénken foglalkoztatja a nagyérdeműt, úgyhogy itt a lehetőség, hogy te is kifejtsd a véleményed a témában, a lenti szavazáson keresztül:

Via Inside BlackBerry blog.

A BlackBerry PRIV-vel, illetve az Androiddal számos funkció megváltozott vagy átalakult a BlackBerry 10-en megszokottakhoz képest, így például nincs BlackBerry ID sem a rendszerbe integrálva (a helyét a Google fiók veszi át), ami egyben azt is jelenti, hogy nincs jelen a rendszerben az egyik, hozzá kapcsolódó szolgáltatás, a BlackBerry Protect sem. Mindez azonban nem hozza azt magával hogy a Protect funkcióinak nagy része ne lenne elérhető a PRIV-en.

Az androidos PRIV-en a Protect szerepét egyrészt az Android Biztonsági Mentés szolgáltatás látja el, mely képes egyik eszközről a másikra (ez lehet akár teljesen más típusú androidos mobil is) átvinni a beállításokat, valamint a telepített alkalmazások beállításait (ehhez a rendszer a Google szervereit használja). Sőt, a rendszer arra is jó, hogy ha eltávolítasz egy alkalmazást, és utána újratelepíted, akkor nem kell mindent újra beállítanod, mert a korábban lementett beállításokat visszatölti a szoftver a telefonra. A biztonsági mentés beállítását a rendszerbeállítások, Biztonsági mentés és visszaállítás menüpontjában találod.

Ugyanebben a menüpontban tudsz végrehajtani biztonsági adattörlést is a készüléken a Gyári adatok visszaállítása opciót választva. Fontos, hogy a PRIV megkülönböztet megbízható és nem megbízható gyári resetet. Előbbi akkor történik, ha a felhasználó saját maga kezdeményezte az adattörlést, utóbbi akkor, ha a törlés automatikusan indult el 10 hibás jelszóbeírási kísérlet vagy az Android Eszközkezelőn (lásd lentebb) keresztül végrehajtott adattörlési parancs kiadását követően.

android_eszkozkezelo.jpg

A nem megbízható gyári reset után a PRIV csak az eredeti felhasználó Google-fiókjával oldható fel a következő telepítés során, egyébként teljesen használhatatlanná válik -- ebből a szempontból a védelem a BB10 Protectjének lopásgátló funkciójára hasonlít. Ez mindjárt két fontos momentumot is felvet: egyrészt mindig legyen jelszó a PRIV-eden, ellenkező esetben bárki végrehajthat rajta egy megbízható resetet, másrészt ha használtan veszel PRIV-et, ha teheted még az eladó jelenlétében próbálj meg végigmenni a telepítési procedúrán, hogy megbizonyosodj róla, nem maradt-e aktív a védelem a készüléken (ami szinte bizonyossá teszi, hogy a telefon lopott).

Végül a Protecthez hasonlóan az Android is kínál bizonyos távoli vezérlés funkciókat, amivel az elvesztett vagy ellopott telefon megtalálható (vagy legalábbis az utolsó ismert helye megnézhető), távolról megcsöngethető, vagy törölhető a tartalma. Ez a fentebb emlegetett Android Eszközkezelő, melyet a weben és a telefonodon egyaránt elérhetsz (a telefonos appra csak akkor lesz szükséged, ha egy másik androidos eszközt akarsz távolról elérni). A programba mondhatni szokás szerint a Google-fiókoddal tudsz bejelentkezni (fontos, hogy ugyanazt a fiókot használd, amit a telefonodon is).

Android Eszközkezelő a weben

Android Eszközkezelő telepítése a készülékre a Play Store-ból

Míg egyes oldalak a BlackBerry 10 haláláról cikkeznek, addig Waterlooban szorgos programozók folyamatosan fejlesztgetik a rendszert, ami számomra (és valószínűleg nem csak számomra) nem igazán összeegyeztethető a halál fogalmával, noha kétségtelenül vannak bizonyos jelei annak, hogy egy másik platform most nagyobb fókuszt kap. Olyannyira nem halt meg a BlackBerry 10, hogy tegnap a független készülékekre elérhetővé vált a rendszer legújabb szoftverfrissítése.

jan_bb10.jpg

A tegnap megjelent, 10.3.2.2876-os verziószámú frissítés úgynevezett hotfix, ami nagyjából annyit takar, hogy a kritikus hibákat javítgatták a rendszerben, azokat, melyeket az előző frissítés (segítek, tavaly szeptemberben jelent meg) óta felfedeztek. Vagyis senki ne számítson gyökeres változásokra, így a BlackBerry által eddig kiadott szűkszavú changelog is mindössze annyit említ, hogy a naptár funkciót és az Androidos futtatókörnyezetet érintik elsősorban a javítások, no meg eltűnt a repertoárból a január elején megszűnt BBM Meetings.

A BlackBerry szokás szerint régiónként és szolgáltatóként, valamint modellenként differenciálva eltérő időpontokban küldi le a frissítést a BB10-es mobilokra, az elérhetőségről pedig értesíti a felhasználót (vagy beállítástól függően automatikusan telepíti az új szoftvert). A letöltést te is kezdeményezheted, ha belépsz a BlackBerryd beállításaiba, és elindítod a szoftverfrissítések menüpontot.

Akivel megesett már az a csúfság, hogy ilyen vagy olyan formán meggyűlt a baja a BlackBerry 10 operációs rendszert futtató BlackBerryjével, az valószínűleg találkozott már a gyártó saját fejlesztésű diagnosztikai alkalmazásával, a BlackBerry Virtual Experttel (BBVE). A legkülönfélébb komponensek tesztelésére alkalmas BBVE mostantól már Androidra is elérhető, egyelőre kizárólag PRIV-felhasználóknak.

bbve_priv.jpg

A Play Store-ban elég részletes, magyar nyelvű leírás taglalja, mire is használható az alkalmazás (apropó, a Google alkalmazásboltjában minden BlackBerry-appról hasonló részletességű magyar nyelvű leírás van, csak szólok), íme tehát a részletek:

BlackBerry készülékének állapotfelmérésre van szüksége? Javítást fontolgat?

A BlackBerry Virtual Expert diagnosztikai alkalmazás a BlackBerry egyszerűen használható, intuitív diagnosztikai alkalmazása. Ennek az alkalmazásnak az a célja, hogy segítsen meghatározni azoknak a hibajelenségeknek az okát, amelyeket BlackBerry készüléken tapasztal. Az alkalmazás végigkíséri egy sor hardverteszten, a végén pedig az eredményeket összefoglalva tekintheti meg.

A BlackBerry Virtual Expert kifejezetten BlackBerry okostelefonja funkcióinak ellenőrzésére készült. Az alábbi elemeket ellenőrizheti vele:

- Fényképezőgépek
- Fényképezőgép vakuja
- Kijelző
- Billentyűzet
- Fő billentyűzet
- Oldalsó gombok
- Csúszka
- Érintőképernyő
- Hangszóró
- Kihangosító
- Sztereó fejhallgató
- Mikrofonok
- Rezgőegység
- Állapotjelző LED
- USB-csatlakozó
- USB-port
- Fényérzékelő
- Közelségérzékelő

A teszteredményeket a teszt(ek) végén tekintheti meg. Ha a tesztek bármelyike sikertelen lenne, ügyféltámogatásért vegye fel a kapcsolatot szolgáltatójával, és küldje el neki a diagnosztikai adatokat, hogy mielőbb újra része legyen a BlackBerry minőségben és hatékonyságban.

A BlackBerry Virtual Expertnek minden PRIV-tulaj telefonján ott van tehát a helye, hiszen ha bármi anomália tapasztalható a készülékkel, az alkalmazás segítségével könnyedén kideríthető, hogy milyen eredetű a hiba, ezzel mind a felhasználó, mind a szerviz (értékesítő) dolgát megkönnyítve.

A BlackBerry Virtual Expert ezen a linken érhető el a Google Play Store-ból.

A múlt heti CES-en elhangzott nyilatkozatok alapján elég sok félreértés, vagy félinformáció került napvilágra a BlackBerry termékstratégiájával, konkrétan a BlackBerry 10-es megoldások jövőjét illetően. Immár a sokadik alkalommal volt kénytelen tehát magyarázkodni a cégvezetés a vállalat saját blogján, az Inside BlackBerryn, ahol maga John Chen elnök-vezérigazgató írt posztot arról, mi is akkor a terv idén a BlackBerry saját fejlesztésű rendszerével.

Ebből a posztból először is kiderül, hogy a BlackBerry 10 fejlesztése minden híreszteléssel ellentétben tovább zajlik, és a 10.3.3-as verzió mellett idén a 10.3.4-es kiadás is megjelenik a meglévő készülékekre. Chen nem árult el különösebb titkot azzal sem, hogy az új kiadások elsősorban olyan biztonsági funkciókat hoznak majd, melyekkel a BlackBerry tovább erősítheti a pozícióját a kormányzati, és kiemelten biztonságkritikus ügyfelek körében.

passport_pocket.jpg

Vagyis új funkciók integrálására ne nagyon számítson senki, illetve jó eséllyel a BB10, mint alkalmazásplatform menthetetlenül tovább sorvad majd, hiszen ez mondhatni törvényszerű következménye a felhasználó bázis zsugorodásának. Abban a szegmensben azonban, amit a BlackBerry uralni akar, ez nagyjából irreleváns szempont, annál inkább érdekes viszont a hosszú távú support, ami mellett láthatóan elkötelezett a BlackBerry, még akkor is, ha a BB10 nem tudott áttörést elérni világszinten.

Chen végül megerősítette azt is, hogy idén érkezik egy androidos újdonság a kínálatba, amiről majd akkor beszél a cég, amikor minden készen áll -- nem nehéz kitalálni, hogy ez lesz a PRIV-nél várhatóan olcsóbb Vienna, mely leginkább a Classic nyomdokaiba léphet Android-vonalon. És ha engem kérdeztek, a jövő hónapban minden készen fog állni erre.

Via Inside BlackBerry blog.

Különféle koncepció-telefonokkal mondhatni tele van a padlás, van közöttük jó és kevésbé jó, illetve vannak olyanok, melyeken látszik, hogy olyan ember tervezte, akitől akár a gyártók is tanulhatnának. Itt a BerryBlogon is mutattam már nektek megszámlálhatatlan tervet, most pedig itt egy újabb, melynek különlegessége, hogy egy magyar srác, név szerint Haász Krisztián készítette.

A BlackBerry Q374 (hogy miért pont ez lett a típusneve, arra talán Krisztián majd választ ad) leginkább egy olyan BlackBerrynek tűnik első látásra, melyet a BlackBerry 9900 (Bold) és a még hivatalosan nem is létező androidos QWERTY-s típus, a Vienna ihletett volna. Legalábbis a Viennának vannak (vagyis lesznek) hasonló arányai, tehát portré állású, valószínűleg 4:3-as képarányú kijelzője, alatta QWERTY-gombsorral. A Q374 egyben kicsit amolyan Porsche Design-os jegyeket is visel magán, legalábbis a kissé szögletes sarkok, meg félig-meddig a hátlap erre emlékeztet.

Krisztián amúgy nagyon bölcs módon a Q374 koncepcióval nem kívánt platformokról szóló hitvitákba bonyolódni, így nem derül ki a videóból, hogy a telefonon BB10, Android, netán valami egészen más operációs rendszer futna.

süti beállítások módosítása