És nem, ezúttal nem a KEYone mindenféle hangzatos fantázianevekkel ellátott fekete változatáról beszélek, hanem valami egészen másról, valamiről, amiről egyelőre csak annyit tudni, hogy Juno kódnéven fut, és jó eséllyel egy elég fullos, ámbár hagyományos kialakítású (tehát gombok nélküli) okostelefon lesz. A készülékkel kapcsolatosan már a nyár elején elindultak mindenféle találgatások, sőt, a BlackBerry Mobile vezetői is utaltak rá, hogy jön még újdonság idén a KEYone mellett, most viszont úgy fest, hirtelen NAGYON közel került a bejelentés.

Olyan közel, hogy állítólag már a héten, a berlini IFA kiállításon belengetheti a BlackBerry Mobile a Junót (vagy hívják bárminek is), ami minden bizonnyal még az ősszel piacra kerül, és teljesen kiváltja a meglehetősen rövid életű, kissé méltatlanul elfeledett DTEK60-at a palettán.

junoproposals.jpg

A legfrissebb részleteket az újdonság kapcsán éppen a TCL egyik UX-designere (nevezzük felhasználói felület tervezőnek) tette ki - nyilván merő jószándékból - a LinkedIn profiljára, hogy korábban a BlackBerry Juno felhasználói felületén dolgozgatott egyebek mellett. 

A netről előkerültek mindenféle képernyőmentések is, melyek egy sor szoftveres újdonságot mutatnak be, minimális részletességgel - hogy ezek csak a Junónál jelennek majd meg, vagy más készülékeken is, az egyelőre kérdéses, de ha tippelnem kell azt mondanám, egy részük a korábbi modelleken (de a KEYone-on biztos) ott lesz.

Van olyan funkció is egyébként, ami már elérhető a KEYone-on, legalábbis részben, csak némileg butított funkciókínálattal. Ez a Jolt, ami a töltés hatékonyságát úgy igyekszik növelni, hogy közben amit csak lehet lekapcsol, hogy a készülék komponensei így minél több áramot fogyasszanak. A KEYone-on ez az üzemmód Boost Mode néven fut, ehhez képest a Jolt több funkciót és időzítőt kínál majd, már ha a végleges szoftververzió is megkapja.

Aztán lesz még új kameraalkalmazás névjegyszkennelővel, meg privát móddal, illetve most először tűnik fel - igaz egyelőre csak koncepcióként - a BlackBerry saját fejlesztésű androidos fájlmenedzsere, amit főként a BB10-es készülékeken edződött hardcore közönség elég régóta követel az androidos fejlesztőcsapaton. A fájlkezelőnek mindjárt lesz is egy "privát mappa" elnevezésű funkciója, hogy ez pontosan mit takar, azt egyelőre sűrű homály fedi.

Valami azt súgja, hogy az új készülékkel együtt érkező szoftveres újításoknak egyelőre csak egy igen kis részét sikerült (szerintem célzottan) világgá kürtölnie a fejlesztőknek, a Junoról és a vele együtt érkező további újdonságokról pedig hamarosan remélhetőleg minden részlet kiderül.

Via XDA-Developers.

süti beállítások módosítása