A BlackBerry, mint egykori okostelefon-gyártó eredeti formájában nagyjából a tavalyi év végén megszűnt létezni -- ekkor jelentette be a cég, hogy a jövőben a gyártás-fejlesztés külsős cégekkel kötött szigorú licencszerződések alapján folyik majd. Az így készülő, BlackBerry márkanevű okostelefonokra továbbra is a BlackBerry fejleszti a szoftvert, ami két lényeges momentumra épít: egyrészt ezek a telefonok megkapják a BlackBerry által módosított, számos ponton biztonságosabbá tett Androidot (és a rendszeres, havi biztonsági frissítéseket), valamint a BlackBerry saját fejlesztésű Hub+ szoftvercsomagját.

be-secure-blackberry.jpg

Ez a licencmegállapodás lépett most új szintre, tegnap a kanadai vállalat -- mely most már következetesen szoftvercégként aposztrofálja magát -- bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött az NTD nevű kínai gyártóval, mely több mobilszolgáltatónak, valamint más márkáknak is bérgyártója. A megállapodás értelmében ezekre a készülékekre ugyanaz a megerősített (hangzatosan csak "BlackBerry Secure"-nak nevezett) Android, illetve Hub+ csomag kerül, mint ami az összes BlackBerry márkájú készülékre.

Vagyis leegyszerűsítve mostantól akár egy Huawei vagy Samsung mobilon is futhat fullos BlackBerry-féle szoftverháttér

- más kérdés, hogy a licencmegállapodásban aligha a legnagyobb nevek fognak fantáziát látni, bár ki tudja.

Érdekesség, hogy a BlackBerry tegnapi közleménye szerint egy svájci illetőségű, mobilbiztonságban motorozó cég is lecsapott a lehetőségre, az Equiis Technologies Switzerland AG saját fejlesztésű mobilkollaborációs megoldását és a BlackBerry szoftvereit futtató androidos okostelefon valamikor a jövő év elején kerülhet a boltokba, egyelőre pontosan meg nem határozott piacokon és áron.

süti beállítások módosítása