Hónapok óta keringenek a pletykák az interneten arról, hogy a RIM rövidesen búcsút inthet egyik legnagyobb beszállítójának, a Marvellnek. A szilíciumlapkákat gyártó amerikai cégről annyit érdemes tudni, hogy gyakorlatilag az összes manapság kapható BlackBerryben az ő processzoruk dolgozik (legalábbis a nálunk kapható változatokban), ám egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a korszak hamarosan lezárulhat.

A pletykákat és találgatásokat az idei CES lendítette fel ismét, ahol a Texas Instruments hivatalosan is elismerte, hogy korábban beszállítói szerződést kötött a RIM-mel, melynek értelmében a cég készíti a PlayBook kétmagos processzorát. A 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő OMAP 4430-ról jelenleg az tudható, hogy két ARM Cortex-A9 processzormagot tartalmaz, melyek 1 GHz-en dolgoznak majd, masszív számítási teljesítménnyel ruházva fel a tabletet.

Tény, hogy a Marvellnek jelenleg nincs olyan megoldása, mely a RIM számára megfelelő lett volna a PlayBooknak, a kanadaiak egy másik fontos beszállítója, a CDMA-s telefonokba épített processzorokat gyártó Qualcomm azonban rendelkezik olyan CPU-val, mely versenyképes (olyannyira, hogy a konkurencia széles körben használja). Ez a SnapDragon szintén 1 GHz-es változata, mely éppúgy kétmagos felépítésű, mint a PlayBookban lévő OMAP 4430, és a közeljövőben várhatóan egy rakás androidos tabletbe építik majd be.


Egy BlackBerry 9000-es alaplapja, alul a processzorral (Marvell PXA930). Forrás: PhoneWreck

Egyes spekulációk szerint a hivatalosan is előre prognosztizált teljes platformváltással a RIM végleg szakítani fog a Marvellel, vagyis a QNX-es BlackBerrykbe már valamelyik másik gyártó processzorai kerülnek - jó eséllyel a Texas Instruments lehet a befutó, feltéve, hogy a kétmagos ARM processzor jól muzsikál majd a PlayBookban.

Ezzel együtt felmerül a kérdés, hogy az idei modellévre tervezett frissítéshez ki szállítja majd a CPU-kat, így a Torch 2-höz, valamint a Storm 3-hoz melyik beszállítót választja majd a RIM.

süti beállítások módosítása