Sokak számára alighanem eljöhet az igazság pillanata, ha igaz az, amit az N4BB! belsős informátorára hivatkozva tegnap megszellőztetett: a blog úgy tudja, hogy a RIM teljesen leállította, de legalábbis szünetelteti a nagyobb, 10 hüvelykes kijelzővel felszerelt PlayBook fejlesztését azért, hogy helyette az új, QNX-alapú BlackBerryk mielőbbi piacra kerülését elősegítse. Ha ez tényleg így van, gyakorlatilag kijelenthető, hogy a kanadaiak - kényszerből - máris feladták a versenyt a tabletpiacon.

A RIM felsővezetői részéről az elmúlt időszakban egyre több nyilatkozat hangzott el, amiben az új, QNX-alapú készülékeket, mint "szupertelefonokat" emlegették. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a jelenlegi, Java-alapú BlackBerry OS a végét járja, és az idén megjelenő új modellekkel (Bold 9900, Torch 2, új Curve stb.), a 7-es verzióig eljutva végleg nyugdíjba vonul, hogy átadja a terepet a PlayBookon is futó QNX-alapú rendszernek. Az új rendszerrel a hardver is tovább erősödik, és jöhetnek az akár kétmagos processzorral ellátott BlackBerryk is - valamikor jövőre.

Nem vitás, hogy a kanadai gyártót nagyon szorítja az idő, a PlayBook fejlesztése pedig sok erőforrást elvett a fő csapásiránynak tekintett okostelefonos termékvonal elől - egyesek szerint túl sokat is, többek közt ennek köszönheti a RIM a jelenlegi szorult helyzetét, valamint azt, hogy az idei újdonságok az eredeti tervekhez képest csak pár hónap késéssel kerülhetnek forgalomba. Ne feledjük, hogy a vállalatnál ráadásul leépítések lesznek, illetve a hírek szerint már több százan meg is kapták felmondólevelüket, szóval emberi erőforrás tekintetében most egy darabig biztosan nem lesz jobb a helyzet.

Persze egyelőre hivatalosan nincs is miről beszélni, hiszen a RIM-nél soha nem ígértek nagyobb PlayBookot, igaz, a mostani modell sem tekinthető még kész terméknek, ami jól jelzi, hogy a gyártó mennyire kapkodva volt kénytelen lereagálni a piaci mozgásokat. Az mindenesetre azért kevéssé valószínű, hogy a termékvonalat teljesen ejtse a RIM, bár ez nagyban függ a tabletpiac további alakulásától is. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a PlayBook teljesen mellékvágányra kerüljön - persze az egész tervezést alaposan felboríthatja egy akvizíció, vagy kiszervezés, netán vezetőváltás.

Nektek ez jó, vagy rossz hír inkább?

süti beállítások módosítása