Alig lett vége a DevCon keynote-jának, a RIM jogi osztályára látszólag máris komoly munka vár az újonnan bejelentett platform, a BBX miatt. Tegnapelőtt jelentkezett ugyanis egy cég, mely állítja, a RIM tőlük lopta a márkanevet.

A BBX, pontosabban a BBx (reméljük észreveszitek a különbséget) egy Basis nevű szoftverfejlesztő platformfüggetlen programozási nyelve, melyet a vállalat által kiadott sajtóközlemény szerint cégek ezrei használnak világszerte. A Basis ezért természetesen elsősorban ügyfelei érdekében (nyilván) mindent megtesz azért, hogy megvédje a terméket, a cég szerint ugyanis azzal, hogy a RIM bejelentette a BBX-et, mindenki a BlackBerrykhez köti majd ezentúl a BBx-et is.

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, és próbáljuk jogi köntösbe bújtatni, a valóság nagy valószínűséggel inkább az, hogy a Basis egy valag pénzt remél a RIM-től azért cserébe, hogy letegyen a BBx-szel kapcsolatos mindennemű későbbi asztalveregetésről. Legalábbis ilyen helyzetben gyakorlatilag soha nem fordult még elő, hogy a bepanaszolt fél engedett volna, úgyhogy vagy marad az asztalverés (macerás bírósági procedúra), vagy több-kevesebb bánatpénz.

Szerintünk így lesz ez most is, hiszen a halálnál is biztosabb, hogy a RIM nem fogja átnevezni a BBX-et, erre utal a társaság válaszul kiadott nyilatkozata, melyben nemes egyszerűséggel kijelenti a gyártó, hogy a két cég profilja annyira távol áll egymástól, hogy nem fogják zavarni egymás köreit. Magyarán a jogászok teljesítményétől függően az is elképzelhető, hogy a Basis végül egy vasat nem fog kapni a RIM-től.

Címkék: rim basis bbx
süti beállítások módosítása