Még a múlt héten egy posztban közzétettünk minden műszaki részletet a BlackBerry két új BB10-es telefonjáról, a Z10-ről és a Q10-ről, azóta viszont több új információ (félig hivatalos) áramlott be az újdonságokról, illetve elsősorban a Z10-ről, amit egyébként már kapni is lehet néhol (elsősorban Nagy-Britanniában). Ezeken nem árthat gyorsan végigszaladni, mivel van egy-két érdekes vagy hasznos tudnivaló köztük.

z10_specs.jpg

Aki rendszeres olvasója a BerryBlognak, annak gondolom kevésbé bír újdonságértékkel a tény, hogy a Z10-ből nem egy, hanem négy változat létezik, melyek kis mértékben különböznek egymástól. Ám ezek a különbségek használat közben valószínűleg nem jelennek meg egy átlagfelhasználó számára látható, érzékelhető módon.

A telefonnak tehát négy típusa van, konkrétan STL100-1, STL100-2, STL100-3 és STL100-4 jelzéssel illető őket a gyártó. A különböző modellek más-más mobilhálózatokkal kompatibilisek, vagy éppen nem kompatibilisek -- erre a különbségtételre (amit egyébként más gyártók is alkalmaznak) azért van szükség, mivel a mai mobilhálózatok bonyolultsága miatt gyakorlatilag lehetetlen olyan telefont készíteni, ami minden rádiós szabvánnyal működik. (Ha tudni akarod, mik a különbségek a három modell közt, kattints a jobb oldali nyílra!)

z10_press2.jpg

A négy modell közül három, az STL100-2, az STL100-3 és az STL100-4 képes a leggyorsabb, LTE szabványú hálózatokra is csatlakozni, az STL100-1 pedig legfeljebb HSPA+ technológiával tud 3G-s hálózaton adatot forgalmazni, ami valamivel lassabb csúcssebességet jelent, de ha valaki nem hotspotnak használja a telefont, aligha fog ebből bármit is észrevenni. Fontos különbség még, hogy a négy típusból a fentebb említett három modellbe egy 1,5 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 Plus processzor kerül, míg az STL100-1-be egy Texas Instrument gyártmány (OMAP 4470), ugyanezen az órajelen.

A két processzor órajele bár ugyanaz, a teljesítményük valamelyest eltérő, a Qualcomm megoldása nagyobb számítási kapacitást és kisebb grafikus teljesítményt nyújt, míg a Texas Instruments chipje éppen fordítva. Különbözik még a két lapka gyártásánál használt technológia, ami anélkül, hogy nagyon elmerülnénk a részletekben, nagyjából azt eredményezi, hogy a Texas Instruments chip kicsit több áramot fogyaszt, vagyis az akkumulátor elméletileg rövidebb ideig húzza vele. Hangsúlyoznám, elméletileg.

stl1001_sim2.jpg

A négy modell felépítése közt apró eltérés a SIM-foglalat és a microSD-foglalat elhelyezése is: az STL100-1-nél (lásd fent) az akkumulátorfoglalat felső részénél, a másik két kiszerelésnél alul található a foglalat -- minden bizonnyal az alaplapok közti különbség miatt van erre szükség.

Ha már itt tartunk, fontos, hogy a BlackBerry Z10 (minden típus) microSIM-et használ, vagyis ha például egy BlackBerry 9900-ról (vagy bármilyen korábbi BlackBerryről) váltasz, muszáj lesz lecserélned a SIM-edet. Ezt van amelyik szolgáltató ingyen megoldja, van aki pedig pénzt kér érte. Ha nem szolgáltatónál veszed a telefont, ezért a cseréért biztosan fizetned kell, vagy barkácsolhatsz is, amit én személy szerint semmiképpen nem ajánlanék.

Mostanra gondolom már felmerült benned a kérdés, hogy a négy közül nálunk melyik típust hozzák majd forgalomba. A BerryBlog információi szerint a magyarországi mobilszolgáltatók kivétel nélkül az STL100-1-es modellt árulják majd, vagyis sem a T-Mobile, sem a Telenor hálózatán nem lesz használható az LTE-technológia a készülékekkel -- későbbi szoftverfrissítéssel sem. Ez azonban -- mondom mégegyszer -- legfeljebb csak akkor számít, ha hotspotként üzemel a telefon, lehet, hogy még akkor sem. Akkumulátoros rendelkezésre állási teszteket ezzel a típussal eddig még nem végzett senki, vagy legalábbis nem a sajtóban, szóval ezzel kapcsolatban nem érdemes egyelőre találgatásokba bocsátkozni.

z10_angled_dark.jpg

A rendszerprocesszor mellett a BlackBerry Z10 kijelzőjével kapcsolatban is érkeztek új, félhivatalos információk a bejelentés óta. Egy blog a rajt másnapján elterjesztette, hogy a Z10 kijelzője ugyanazt a Gorilla Glass üveget használja, mint sok másik csúcskategóriás okostelefon, többek közt az iPhone is. Végül ezt az értesülést a BlackBerry cáfolta, de a cég megnyugtatott mindenkit, hogy az üveg így is elég edzett és ellenáll a karcolásoknak (valamint speciális ujjlenyomat-taszító rétege is van állítólag).

A kijelző emellett egy Touch on Lens nevű technológiával készült, ami az átlagos kapacitív kijelzőüvegeknél vékonyabb kiszerelést ígér, ennek segítségével lehetett a telefon vastagságát 9 milliméterre leszorítani.

És ha már kijelző, a panellel kapcsolatban van egy kifejezetten jó hírem: a BlackBerry Z10 LCD-jének fényereje állítólag 800 nit, amiről annyit elég tudni, hogy mobilos viszonylatban ez borzasztó soknak számít (minél nagyobb ez a szám, annál jobb). Összehasonlításképpen az egyik legfényesebb kijelzővel ellátott okostelefonnál, a Nokia Lumia 920-nál a maximális fényerő 600 nit, az iPhone 5-nél pedig 570 nit.

Ez azt jelenti, hogy a Z10 kijelzőjét viszonylag erős napfénynél is jól lehet majd látni, más kérdés, hogy cserébe maximális fényerőn zabálni fogja az akkumulátort a telefon.

süti beállítások módosítása