A BlackBerry Passport alighanem az idei év egyik, ha nem a legkülönlegesebb okostelefonja lesz, és nem csak azért, mert a fizikai nyomógombos telefonok ma már eleve ritkák, mint a fehér hollók. A különös formájú, 1:1-es képarányú kijelzővel ellátott készülék fizikai gombsora ugyanis egy abszolút egyedi képességet rejt magában, ez lesz ugyanis az első olyan QWERTY-s okostelefon a piacon, melynek a nyomógombjai érintőfelületként, vagyis lényegében tapipadként működnek majd. 

passport_keyboard.jpg

Az Inside BlackBerry Blogon tegnap megjelent (azóta meglehetős hirtelenséggel eltávolított) blogposzt az újdonság billentyűzetével elérhető egyedi funkciók sokaságát írja le, egyben választ ad néhány olyan kínzó kérdésre, mint például miért nincsenek egyáltalán szimbólumbombok, vagy shift és alt gomb a háromsoros billentyűzeten. Ezt tudja tehát a Passport fizikai billentyűzete:

  • Scrollozás: mivel mint említettem, a klaviatúra lényegében touchpadként funkcionál majd, ezért természetesen lehet vele scrolozni is jobbra-balra és fel-re irányba, ezzel egy csapásra megoldódhat a modern okostelefonok egyik komoly ergonómiai problémája -- miszerint ha ugyanezt a műveletet az érintőkijelzőn végezzük el, óhatatlanul kitakarjuk a kezünkkel a kijelző egy részét.
  • Könnyebb szövegkijelölés: a szövegek, szövegrészletek kijelöléséhez sem kell többé az érintőkijelzőn matatni, elég a billentyűzetre koppintani egyszer és máris megjelenik a szövegben a kurzor, amit aztán át lehet helyezni az ujj mozgatásával, valamint a shift gomb lenyomásával könnyedén ki lehet jelölni így tetszőleges szöveget.
  • Kontextusalapú virtuális gombok: akinek kevésnek tűnik a Passport háromsoros, kizárólag betűkre, az enterre, backspace-re és space-re korlátozódó gombsora, azt szeretnénk megnyugtatni, hogy a BlackBerry nem számolt le a szimbólumokkal, azokat a fizikai gombsor felett egy virtuális sávban jeleníti majd meg az operációs rendszer, méghozzá kontextusalapon. Hogy mindez mit jelent magyarul? Ha e-mail címet ír be valaki egy szövegmezőbe, automatikusan ott lesz a szimbólumok közt a @, ha weboldal címét pötyögjük be, megjelenik a \, de ha mindegyik szimbólumra egyszerre lenne szükség, akkor sincs gond, csak végig kell simítani a gombsort felülről lefelé, és máris megjelenik a teljes szimbólumsor.
  • Szójavaslatok jóváhagyása gesztusokkal: ahogy a BB10 öntanuló virtuális billentyűzete, úgy a Passport fizikai gombsora is használható arra, hogy a rendszer által küldött szójavaslatokat "felpöcköljük" a szövegtörzsbe. Ilyenkor nyilván nem a gombok felett jelenik meg a szójavaslat, mint a virtuális klaviatúránál, hanem a gombsor felett.
  • Könnyebb szövegtörlés: ha valamit elgépelsz, nem kell a backspace gombot nyomogatni a teljes szó kitörléséhez, hanem a virtuális gombsorhoz hasonlóan elég jobbról balra irányban végigsimítani a fizikai gombsort a legutóbb beírt szó teljes törléséhez.
  • Könnyű ékezetbevitel: ez különösen fontos szempont nekünk, magyaroknak, hiszen elég sok ékezetet használ a nyelvünk, amiket olykor elég problémás bevinni, már persze ha nem segít az automatikus szójavaslat jóváhagyása. Ez ha minden igaz úgy fog működni, hogy egyszer hosszan kell nyomni az adott karaktergombot, majd a felengedés után többször megérintve az adott karaktert megjelenik annak a kívánt ékezetes változata.

Bár a fenti funkciók valós értékével, hasznával alighanem csak akkor szembesülhetünk majd, ha már a kezünkben lesz a Passport, azt nehéz elvitatni, hogy ismét olyan megoldásokkal állhatunk szemben, melyeket eddig senki nem próbált átverni az iparágon, illetve a fogyasztókon. Én már nagyon várom, hogy végre gépelhessek rajta.

süti beállítások módosítása