A BlackBerry Z3  történelem egyik legérdekesebb okostelefonja, legalábbis abból a szempontból, ahogy piacra dobta a gyártója. A készülék ugyanis először a fejlődő országokban jelent meg, miközben mi itt nyugaton csorgattuk a nyálunkat utána -- vagyis minden pont fordítva történt, mint amit eddig megszokhattunk. Az alsó-középkategóriás Z3-at nem véletlenül várják többek közt felénk is oly sokan: egy elérhető árú BlackBerryről van szó, ami teljesen egyedi, stabil és jól optimalizált rendszert (BlackBerry 10) futtat, gyakorlatilag minimális kompromisszumok mellett.

A Jakarta kódnevű Z3 először Indonéziában jelent meg, majd egyre több, jellemzően ázsiai országban is felkerült a palettára, plusz be van lengetve egy európai változat is, ami picit talán fejlettebb lesz, cserébe drágább. Az első változat egyébként áprilisban jelent meg, ami nem ma volt, viszont a kósza pletykák szerint nagyon hamarosan az európai piacokra is kiterjedhet a forgalmazás.

z3_saudi.jpg

Ennek egyik előszele lehet, hogy a készüléket ezen a héten két további országban is forgalomba hozták, Szingapúrban és Szaúd-Arábiában, utóbbi talán azért érdekes, mert itt ugyanazt a Z10-es modellt, az STL100-1 -es, 3G-s típust kezdte el árulni a BlackBerry, amit eleinte nálunk is lehetett kapni. És persze a Jakarta is 3G-s telefon, ami mondjuk kevéssé teszi eladhatóvá a szolgáltatók kínálatában, de talán nem minden vásárlónak szempont a 4G-s képesség, pláne ha cserébe nem kell annyira szélesre nyitni a pénztárcát.

Elmondom, mit gondolok a Z3-as európai premierjéről: Tekintve, hogy a Z10 gyakorlatilag kifutott, a BlackBerry mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy az így keletkező űrt betöltse, ezért rövidesen a nyugati országokban is piacra dobja a legelérhetőbb BB10-es BlackBerryt. A készülék forgalmazásának bejelentését szerintem a londoni Passport-esemény környékére időzítik majd, nem kizárt, hogy ugyanazon a rendezvényen lesz a Passport, az európai Z3, az új BB10 verzió, a Blend és az új BBM bejelentése, ez legalábbis így elég ütős csomag ahhoz, hogy a média ingerküszöbét mindenféleképpen átüsse.

Hogy a BlackBerry melyik változatot küldi Európába (Jakarta, Manitoba), az majdhogynem mindegy, a Z10 példájából kiindulva mindkét modellnek lehet keresnivalója az üzletekben.

Fotó: MENAFN

Címkék: jakarta z3
süti beállítások módosítása