Komolyan mondom, ebből egy új átkot fogok gyártani.

Vannak néha olyan pillanataim, amikor azt gondolom, hogy az okostelefonok valójában csak azért léteznek, hogy az őrületbe kergessék az embert azzal, hogy olyan helyzetben hagynak cserben, amikor rászorulnánk a használatára. 

Tegnap Szarajevóba indultunk kocsival, két okostelefont is vittem magammal, a jó öreg Z30 mellett egy iPhone 6-ot is, bevallom férfiasan navigáció terén főleg az utóbbi segítségére számítottam. Feltettem rá a Navfree utódját, a Navmii-t, letöltöttem az országtérképeket, elégedetten hátradőltem a székben, elképesztően felkészültnek éreztem magam. Azért biztos ami biztos a Z30-ra is feltettem az ominózus navi programot - ami az útvonaltervezési fázisban egyszerűen kilép, vagyis navigálásra pont annyira használható, mint a BlackBerry gyári navigációs alkalmazása.

Eddig egy-nulla az iPhone javára. Csakhogy...

...Csakhogy már Magyarországon kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy energiatakarékosabb felépítés ide- energiatakarékosabb felépítés oda, az iPhone akkuja nem fogja kibírni az utat, pedig maximum negyed óránként volt bekapcsolva a kijelzője. Az egyetlen autós töltő a közelben képtelen volt táplálni a telefont, mert ugye az egyetlen készülék a világon, amin nincs microUSB-csatlakozó, az mit tesz a véletlen éppen az egyik legnépszerűbb okostelefon a világon.

navfree_logo.png

A végén persze mondanom sem kell ott maradtam két, navigációra totálisan használhatatlan, vagy legalábbis korlátozottan használható készülékkel, Szarajevóba végül a Z30 juttatott el minket, de makacsul nem volt hajlandó mutatni az utat.

Visszafelé valószínűleg memorizálok, vagy szégyenszemre veszek egy papírtérképet.

Mostanra nagyjából mindenhol lezajlott a nagy karácsonyi ajándékozás, hegyekben áll az összegyűrt, drága csomagolópapír, megvoltak az első örömkönnyek, meg néhol a féktelen, elfojtott düh pillanatai: Már megint sapka? Újabb kenyérpirító? Ismét egy okostelefon? Uhh, egy BlackBerry? Hát nincs ezekben semmi kreativitás?

A méltán népszerű Engadget szerencsére talált megoldást arra, hogy - legalábbis a nem kívánt okostelefonok kapcsán - legalább virtuálisan kiélhesse mindenki a benne rejlő techno-szadistát. Van itt minden, sikítóval, vagy éppen vízsugárral kettéfűrészelt Q10, netán Lumia, 90°-ban elcsavart Galaxy, hegesztővel felgyújtott Z10, meg valami másik kínzási módszer, ami nem tudom pontosan, mire jó egyébként (mármint a gyakorlatban), de az ellenségeimnek sem kívánnám.

Egyes jeleneteket csak kifejezetten erős idegzetűeknek ajánlanék, pláne ha netán rendelkezel a fent említett okostelefonok közül valamelyikkel - hidd el, neked is fájni fog, én szóltam.

Továbbra is kellemes karácsonyt mindenkinek!

Nem, nem azért, hogy minél előbb elhúzz innen.

Jó, tudom, a karácsony a szeretetről és a békéről szól, nem a pedig drága ajándékokról, de most őszintén, ki ne örülne annak, ha a fa alatt megtalálná az év legkülönlegesebb okostelefonját, a BlackBerry Passportot. Oké, a The Verge szerkesztőit leszámítva.

passport_ajandek.jpg

Ha mégsem egy Passport lapul a fa alatt ma este, akkor se csüggedj, lehet örülni a kötött pulcsinak meg a pizsamának is. Ha meg nagyon kell egy, és a Jézuska nem hallgatta meg a kérésed (vagy nem voltál elég jó gyerek idén) majd jövőre veszel egyet magadnak, például a BerryBoltból.

Ezzel a szeretetteljes üzenettel kívánok a teljes BerryBlog/BerryBolt stáb nevében mindenkinek nagyon boldog karácsonyt. Idén még találkozunk.

A BlackBerryk gyakorlatilag az ősidők óta rendelkeztek gyári dokkolóval, ám az újabb típusok tulajdonosait sajnos nem kényeztette el különösképpen a gyártó. Szerencsére a legújabb szériákkal ez változik, hiszen mind a BlackBerry Passporthoz, mind a Classichoz elérhető gyári bölcső, vagy más néven dokkoló. A Classichoz passzoló példány ráadásul már raktárról elérhető a BerryBoltban!

acc-60460-001.jpg

A BlackBerry Classic gyári bölcsője a telefon alján található USB-csatlakozóhoz illeszkedik, a csomagban található USB-kábel segítségével pedig könnyűszerrel csatlakoztatható egy PC-hez, vagyis amíg a készülék a bölcsőben van, folyamatosan szinkronizálhatók az adatok a BlackBerry Link szoftverrel, illetve a BlackBerry Blend vezetékes összeköttetéssel is használható.

A BlackBerry Classichoz készült gyári bölcsőt megtaláljátok a BerryBoltban.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Alig egy nap telt el azóta, hogy az N4BB megszellőztette a BlackBerry februárban érkező új, középkategóriás Z3-utódjának, a Riónak a paramétereit, máris itt vannak az első renderelt, vagyis számítógépes grafikával készült (ugyanakkor vélhetően hivatalos forrásból származó) képek az újdonságról.

A képek alapján immár a napnál is világosabb, hogy a Rio (aminek a kereskedelmi nevét még mindig nem tudni biztosan, de ha rajtam múlna, Z5 lenne) a Z3 utódja, illetve európai, ázsiai és dél-amerikai piacra szánt, kissé felturbózott változata lesz. A mobil legalábbis szinte szakasztott mása a Z3-nak, egyedül a hátlapon látható markáns, vagy legalábbis könnyen észrevehető különbség. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Riót minden bizonnyal John Chen kedvenc ázsiai gyártópartnere, a Foxconn készíti majd, a képek tanúsága szerint a Z3-mal ellentétben nem csak feketében, hanem fehér színben is.

Via N4BB.

Nem kizárt, hogy a vártnál jóval hamarabb, már jövő februárban bemutatkozhat, majd nem sokkal később meg is jelenhet a BlackBerry kínálatának Classicot követő tagja, mely bennfentes források szerint egy teljes érintőkijelzős tepsifon lesz. A Rio kódnévre hallgató telefon paramétereit tekintve biztosan nem váltja meg a világot, viszont alkalmas lehet arra, hogy a Z3 szerepét betöltse a "nyugati" országokban.

blurryphone.jpg

Az N4BB megszerezte a Rio vélt technikai specifikációját, ami alapján a készülék leginkább egy felturbózott Z3, vagy ha úgy tetszik egy nagyobb kijelzővel ellátott Z10 lesz, egyelőre még nem egészen világos, milyen típusnévvel. Állítólag ezt fogja tartalmazni (szokás szerint fenntartásokkal kezelendő):

  • 5 hüvelykes, 1280x720 pixeles kijelző
  • Kétmagos, 1,5 GHz-es processzor (MSM8960)
  • 2 GB rendszermemória, 16 GB háttértár (microSD-vel bővíthető)
  • 2 megapixeles előlapi, 8 megapixeles hátlapi kamera
  • 4G/LTE-képes rádió
  • WiFi, Bluetooth
  • 2800 mAh-s akkumulátor
  • 9,5 milliméteres vastagság

Jobban végiggondolva ez lényegében egy Classic, csak a QWERTY-gombsor és a toolbelt nélkül, picit erősebb akkumulátorral, remélhetőleg ennek megfelelően kellően nyomott árral. Ami már csak azért is érdekes, mert korábban arról szóltak a hírek, hogy a Rio egy csúcskategóriás érintős BlackBerry kódneve.

Bárhogy is lesz, Barcelonában minden kiderül majd Rióról.

Via N4BB.

Címkék: rio leak z20
süti beállítások módosítása