A Mobile World Congress ma délelőtti BlackBerry-sajtóeseményének voltak meglepő és kevésbé meglepő momentumai, utóbbiak közé tartozott a kanadai gyártó első idei újdonságának, a BlackBerry Leapnek a leleplezése. A BlackBerry Leap, vagyis korábbi (kód)nevén a Rio olyannyira nem számít újdonságnak, hogy valójában több mint két éve megjelent már, csak akkor még Z10-nek hívták és picit kisebb kijelzője volt - meg persze jóval drágábban árulta a BlackBerry. 

A Leap egyszerre utódja az említett Z10-nek, a Z30-nak és a Z3-nak, külsőleg leginkább az utóbbira hajaz, vagyis a korábbi, CrackBerry által kiszivárogtatott képekhez képest nyoma sincs rajta a Passporton látható fém peremnek. Van azért néhány apróbb kozmetikai változás a Z3-hoz képest, az igazi különbség azonban belül van, hiszen a Leap kétmagos, 1,5 GHz-es CPU-val, 16 GB háttértárral és 2 GB rendszermemóriával rendelkezik, a kijelző pedig egy valamivel jobb minőségű, de ugyanolyan felbontású, 1280x720 pixeles IPS-panelből áll.

A BlackBerry Leap esetében fontos, hogy a Classichoz hasonlóan ez a modell is a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verzióját futtatja majd gyárilag, illetve ez a készülék már 4G/LTE-képes, szemben a Z3-mal. A CrackBerry stábja még annyit kiderített az újdonságról, hogy a Leapet az Acer érdekeltségi körébe tartozó Wistron gyártja, ami abból a szempontból módfelett érdekes, hogy mind a Classic, mind pedig a Z3 a BlackBerryvel még 2013-ban stratégia partnerséget kötött Foxconn gyárából érkezik (mi több, a Z3-at tavaly még a Foxconn elnök-vezérigazgatójával közösen mutogatta Chen az MWC-n).

A Leap várhatóan áprilisban kerülhet majd a boltokba, az amerikai ára 275 dollár lehet, vagyis itt jó eséllyel ugyanennyibe fog kerülni, csak euróban (plusz áfa, plusz artisjus). A készülékből fekete (pontosabban sötétszürke) mellett elérhető lesz fehér színű változat is.


BerryBlog-vélemény: A BlackBerry Leap nem geektelefon. Igen, a hardver így 2015-ben semmiképpen nem csúcskategóriás, de arra jó lehet ez a telefon, hogy a legnagyobb forgalmat generáló középszegmensben, illetve alsó-középszegmensben jó alternatívája legyen az androidos és windows phone-os modelleknek. 

Amellett, hogy a viszonylag kedvező ár mellett az egyéni felhasználók is megengedhetik maguknak a megvásárlását, a Leap szerintem egy olyan flottatelefon lehet, ami sokkal kevésbé frusztrálja az alkalmazottakat, mint egyes korábbi típusok (lásd tejfölösdoboz-műanyagból készült Curve-ök).

Címkék: blackberry mwc leap
süti beállítások módosítása