Viszonylag új információ, illetve korántsem hiszem, hogy sokak számára triviális lenne, hogy az újabb BlackBerry 10-es okostelefonokon gyárilag ott van (ahol nem, ott szoftverfrissítéssel kerül fel) az Amazon App Store, a világ egyik legnagyobb androidos alkalmazás-piactere. A store több százezer mobilos alkalmazásból álló választékából a BB10-felhasználók is kedvükre csemegézhetnek tehát, a legtöbb appot pedig úgy futtathatják a BlackBerryjükön, mintha legalábbis egy androidos mobiljuk lenne - közben meg dehogy is van.

amazon_appstore_passport.jpg

Nem nehéz kitalálni, hogy mire volt jó a BlackBerrynek az Amazonnal kötött megállapodás: ez a piactér komoly űrt töltött be a BB10 platform nem túl bőséges alkalmazásválasztékában, leginkább persze olyan műfajokkal, melyekben a BlackBerry korábban finoman szólva nem volt igazán erős. Ezt kitűnően példázza az alábbi toplista is, mely megmutatja, hogy melyik az a 20 alkalmazás, melyet a BlackBerry-felhasználók a legtöbbször töltenek le az Amazon App Store-ból:

  1. Candy Crush Saga
  2. Facebook Messenger
  3. Spotify Music
  4. Shazam
  5. Temple Run 2
  6. All Social Network
  7. 8 Ball Pool
  8. Opera Mini böngésző
  9. Trivia Crack
  10. Tinder
  11. Crossy Road
  12. Camera 360 Ultimate
  13. Pinterest
  14. Amazon Shopping
  15. Kindle
  16. UC Browser HD
  17. Retrica
  18. Farm Heroes Saga
  19. Kik Messenger
  20. Waze

Ha jól számolom, a 20-as toplistából 6 játék, 8 pedig valamilyen közösségi szolgáltatáshoz kapcsolódik, vagyis úgy tűnik, hogy az Amazon App Store-t gyakorlatilag egyetlen céllal indítják el a BlackBerry-felhasználók: Ha szórakozáshoz keresnek valami tartalmat. Itt márpedig (majdnem) minden adott a szórkazáshoz, leszámítva persze a lokalizált tartalmakat, ebben ugyanis nem jeleskedik különösebben az Amazon piactere (a magyar fejlesztésű appok olyan ritkák benne, mint a fehér holló).

Külön jó hír azoknak, akik nem szeretnek alkalmazásokért fizetni, hogy az Amazon App Store-ban egyetlen napra minden nap ingyenessé válik egy olyan alkalmazás, melyért egyébként fizetni kell - néha érdemes ezt a promóciót is nézni, mert ki lehet fogni egész jó vételeket. Na és te használod a BB10-es Amazon piacteret?

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása