A BlackBerry saját csevegőplatformja, a BlackBerry Messenger (ma még) távolról sem olyan közismert, mint a Viberhez vagy a Whatsapphez hasonló nagyágyúk, pedig azt még a szakavatottabbak is belátják lassan, hogy a BBM számos olyan funkciót kínál, amit egyetlen másik platform sem képes egyben megadni a felhasználónak. Persze tudom, ez mit sem számít, ha minden ismerősöd a Vibert használja, de nézd el nekik, senki sem lehet tökéletes, viszont egyszer hátha ők is meggyőzhetők lesznek, hogy térjenek rá az igaz útra, mely ezekkel az előnyökkel szolgál BB10, iOS és Android platformon egyaránt:

1. Védi a privát szférát

Más csevegőprogramokkal ellentétben a BlackBerry Messenger nem a telefonszámodat használja az azonosításodra, illetve nem is várja el tőled, hogy a teljes névjegyzékedet megoszd a szolgáltatással. A BBM helyette egy egyedi PIN-nel, vagy e-mail alapján azonosít minden felhasználót. Gondolj csak bele, ha odamenne hozzád az utcán egy vadidegen, és azt kérné tőled, hogy mondd el neki a számodat, meg mellesleg a barátod/barátnőd/főnököd/stb számát, te megadnád neki?

2. Gazdag funkciókínálat, friss dizájn

Sok olyan csevegőprogram van, mely a BBM-hez hasonló funkciókat kínál, de kevés akad közülük, mely egyszerre nyújtja mindazt, amit a BlackBerry platformja. A kézbesítés/olvasottság visszajelzés már a kezdetek óta teljesen alap, de itt van még többek közt a csoportos chat, a csoportok és csatornák kezelése, a folyamatosan frissülő helymegosztás (a Glympse-re építve), az időzített és visszahívható üzenetek, és most a legújabb funkció, a pénzküldés PayPal segítségével. És akkor még nem is beszéltem a VoIP-hívásokról, mellyel kristálytiszta hangminőséggel beszélgethetsz a partnereddel Wi-Fi-n és mobilhálózaton egyaránt.

bbm_material.jpg

Bár ízlésről köztudomásúlag nem érdemes vitatkozni, de a BBM szerintem emellett marha jól is néz ki, lásd a fenti, Android Material-desig szerint megalkotott felhasználói felületet.

3. Egy platform mindenkinek

Míg egyes csevegőprogramok kifejezetten egy célcsoportra lőnek, addig a BBM-ben megtalálható minden, ami egy kis szórakoztató csevegéshez, vagy éppen egy komoly munkamegbeszéléshez kell. 

A fiatalabb korosztály, vagy a lazább felnőttek temérdek matricacsomagból választhatják ki azt, amelyik leginkább segíti számukra az önkifejezést, míg a biztonságkritikus szakmákban dolgozók (felár ellenében) extra titkosítási réteggel bővíthetik ki a csevegőprogramot. Ez utóbbi a BBM Protected szolgáltatás, mely a már eleve erősen titkosított (3DES és TLS alapú) platformot kriptográfiai (aláíró)kulcsokkal egészíti ki, így az üzenetet garantáltan csak az olvashatja el, akinek valóban szánták.

4. Mert ilyen cool emotikonok senki másnál nincsenek

emoticons-list.png

...na jó, lehet itt egy kicsit elfogult voltam, de most őszintén, melyik másik csevegőprogramnak van ilyen menő emotikon periódus-rendszere?

5. Mert ingyenes

De tényleg. Tudom, a Whatsapp soha, senkit nem nyúlt még le arra a bizonyos évi 1 dollárra (ami egyébként szerintem egyáltalán nem sok), de azért mégis fenntartja a jogot rá, hogy elkérje a pénzt tőled. És a Viber is ingyenes - ja nem, várj! Nekik odaadod a teljes névjegyzékedet, ahogy arról fentebb is volt szó. Remek üzlet. 

Persze azért a BBM-ből is szeretne bevallottan pénzt csinálni a BlackBerry, ezért egyes funkciókért a BlackBerry platformján is fizethetsz, de csak ha akarsz.

Ha úgy érzed, meggyőzhető vagy, itt az alkalom, hogy te is kipróbáld a BlackBerry Messengert, ha eddig nem tetted! Itt találod meg az appot (ha BlackBerryd van, akkor ott van gyárilag a telefonon a kliens):

süti beállítások módosítása