Holnap lesz napra pontosan tíz éve, hogy egy bizonyos Gary Klassen útnak indított valamit a BlackBerrynél, mely máig az egyik meghatározó terméke a cégnek, és bár nem feltétlenül váltotta be az eleinte hozzá fűzött reményeket, rengeteget fejlődött a megjelenése óta és sok versenytársat megihletett, annak rendje, s módja szerint. Ez a termék a BlackBerry Messenger, a világ első, mobilos azonnali üzenetküldő alkalmazása, vagyis mobilos chatprogramja.

A BlackBerry Messenger (BBM) ma már persze jóval több egyszerű chatprogramnál, egy egész komoly közösségi platformot rittyentett össze az évek során a kanadai cég, de ha már itt tartunk, lássuk is a kronológiát a fontosabb momentumokkal:

bbm-timeline-800px.jpg

Először is feltűnő, hogy 2005-től 2009-ig, vagyis négy éven keresztül gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt a BBM-mel a BlackBerry szerint, legalábbis az azt követő időszakhoz képest, amikor csak úgy kapkodjuk a fejünket az eseményeket látva. A program hat évvel a megjelenés után, 2011-re jutott el a 6-os verzióig, amiben az egyik legfőbb fejlesztés a kapcsolható alkalmazások lehetősége volt, melyek leginkább arra voltak jók, hogy a felhasználók státuszüzenetei felett átvegyék a kontrollt. Ugyanebben az évben megérkezett a BBM Music, ami azóta jól meg  is szűnt.

Aztán hipp-hopp jött 2012, és a BBM 7-es verziójával a hanghívás lehetősége, egy évvel később pedig realizálódott a BlackBerry (akkor még RIM) egykori társelnök-vezérigazgatójának Jim Balsillie-nek a víziója: a BBM keresztplatformossá vált (bár ettől még nem lett belőle SMS 2.0). Ugyanebben az évben megjelentek a BBM Csatornák, amivel a BBM megindult az eltwitteresedés vagy elfacebookosodás útján, egy olyan közösségi platformot alkotva, mely kizárólag mobilon használható, PC-s kimenete egyáltalán nincs.

Nem sokkal később aztán jöttek az elmaradhatatlan matricák, a vállalati funkciók (BBM Meetings), az újabb, megerősített biztonsági funkciók (privát chat), míg mostanára egy meglehetősen ütőképes kis kommunikációs csomaggá nőtte ki magát az app.

Remélem, hogy a következő tíz év a fejlesztések mellett már az igazán zajos sikerekről fog szólni, mert az eddig valahogy nem volt különösebben jelen a BlackBerry Messenger történelmében, míg az olyan, finoman szólva is kihívásokkal küzdő versenytársak, mint pl. a Viber százmilliókat győzött meg.

Ha még nem próbáltad ki, a BlackBerry Messengert elérheted a Google Play Store-ból, az App Store-ból, illetve a Windows Piactérről. Ha BlackBerryd van, akkor gyárilag ott van a telefonodon. Szerintem érdemes adni neki egy esélyt.

Boldog szülinapot, BBM!

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása