A héten adtuk hírül, hogy megjelent a BlackBerryk szinkronizálását, frissítését és úgy általában véve PC-s menedzselését segítő Desktop Software legújabb, 7.0-s verziója, mely egyebek mellett új szinkronizációs motort tartalmaz. Sajnos a jelek szerint ez az új motor bizonyos esetekben nem működik megfelelően, felhasználók széles köre jelzett problémát az alkalmazással: vagy az idők végezetéig tart a szinkronizáció, vagy egyszerűen elszáll a program mindenféle hibaüzenet nélkül.

Így több külföldi bloghoz, illetve a RIM-hez csatlakozva mi is azt tanácsoljuk, hogy aki még nem frissítette az alkalmazást, az várjon egy kicsit még vele, várhatóan hamarosan érkezik majd egy gyorsjavítás a problémára. Aki már frissített, és tapasztalja a hibát, az simán visszatérhet egy régebbi verzióhoz, amit letölthet például a T-Mobile weboldaláról.

Címkék: software desktop

Az újabb, OS 7-es BlackBerryket gyakran éri az a vád, hogy részben a vékony és szerény kapacitású akkumulátor, részben az erősebb hardvernek köszönhetően nem húzzák túl sokáig egy feltöltéssel. Mitagadás, a régi szép idők 4-5 napos rendelkezésre állása ma már tényleg a múlté, ami persze nem jó, de sajnos a fizika törvényeit a RIM mérnökei sem tudják megerőszakolni, vagyis ezzel egy jó darabig együtt kell még élnünk.

A kanadaiak ettől függetlenül látják, hogy a manapság oly divatosan hangzó "felhasználói élmény" csorbát szenved a karcsú akkus üzemidő miatt, ezért a legújabb készülékek legújabb, hivatalosan még meg sem jelent rendszerfrissítéseibe bekerült az "akkumulátorkímélő üzemmód". 

Ez az opció egy új almenüként jelenik meg a legújabb OS 7.1-es rendszerszoftverek beállításainál, és túl sok opciót nem kínál: mindössze ki-be lehet kapcsolni az akkukímélést, és meg lehet határozni, hogy hány százalékos akkumulátortöltöttségnél lépjen közbe a rendszer.

Hogy ez a közbelépés pontosan mit is takar, azt egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy a rendszer leszabályozza a kijelző fényerejét 20 százalékra, de nem nyúl a háttérvilágítás kikapcsolásának időzítéséhez, illetve a rádiós modulokhoz, vagyis nem kapcsolja ki a WLAN-t, vagy a Bluetooth-szot. Könnyen elképzelhető persze, hogy az aktiválás után olyan folyamatok is zajlanak a háttérben a hosszabb akkus üzemidő érdekében, melyek kevésbé látványosak (például visszavesz a tempóból a processzor), de semmi erre utaló jel nem tapasztalható a funkció használata során.

Remélhetőleg hamarosan minden OS 7-es készülékre elérhető lesz ez az új funkció, és tényleg hoz valamennyit a konyhára, így annak, aki eddig a karcsú akkus üzemidőre panaszkodott, nem kell folyton töltővel szaladgálnia, vagy gyomorgörcsben lennie a nap végén, hogy vajon estére még marad-e energia a telefonban.

A BlackBerryk operációs rendszere a legmegbízhatóbb rendszerkörnyezetek közé tartozik az egész mobilos iparágban, mégis előfordulhat, hogy a huzamosabb használat során egyszer csak kifogy a telefon a memóriából, vagy egy rosszul megírt alkalmazás kizökkenti a készüléket a megszokott kerékvágásból. Ilyenkor nincs más megoldás, újra kell indítani a telefont.

A BlackBerryk kapcsán az egyik tévhit, hogy a telefonok a hívásbontás gomb hosszú megnyomására kikapcsolnak, majd az újbóli lenyomásra bekapcsolnak. A valóságban a telefon ilyenkor csak alvó állapotba kerül, hasonlóan mint egy PC esetében, vagyis az áramkör energiatakarékos üzemmódba vált, kikapcsolnak bizonyos komponensek, mint például a kijelző vagy a rádió. Az újraindítás során azonban - szintén egy PC-hez hasonlóan - az egész operációs rendszer újratöltődik, a beragadt kódok eltűnnek, a memória felszabadul.

Egy BlackBerry esetében két mód van a telefon resetelésére: a szoftveres és a hardveres újraindítás közül előbbi csak a QWERTY-billentyűzetes telefonoknál működik, utóbbi mindegyiknél. Ez egyébként rendkívül kézenfekvő módszer: a telefonból egyszerűen ki kell venni az akkumulátort (persze előtte nem árt kikapcsolni, már ha hagyja magát). Pár másodperc elteltével az akkumulátor visszahelyezésével már indul is a rendszer.

A szoftveres megoldás lényegében nem más, mint egy billentyűkombináció. A QWERTY-s telefonokon ha egyszerre nyomva tartjuk az ALT, Shift (jobb oldali) és Del (törlés) gombokat, a telefon pár másodpercen belül újraindul.

A közhiedelemmel ellentétben a két újraindítási mód közt csak az elvégzés módja a különbség, az eredmény ugyanaz, szóval nem muszáj minden alkalommal az akkumulátorhoz nyúlni, ha resetelni kell a készüléket.

Az Inside BlackBerry Help blogja alapján.

Címkék: blackberry reset

Így napról-napra egyre közelebb kerülvén a PlayBook eddigi történetének legnagyobb rendszerfrissítéséhez, csak úgy jönnek-mennek a hírek időpontokról, újabb funkciókról, valamint a frissítés menetéről. A Berryreview révén most ezzel kapcsolatban osztunk meg veletek néhány infót.

A társblog információi szerint a PlayBook OS 2.0-t a RIM egy csomagban, az egész világon egyszerre teríti, ám ennek ellenére nem számít a cég a frissítés letöltését kiszolgáló szerverek megzuhanására. Akinek lassú internetkapcsolata van, készüljön hosszú procedúrása, a frissítés mérete ugyanis nagyjából 400-500 megabájt között alakul majd, attól függően, hogy éppen melyik OS fut a PlayBookon.

Az update mérete állítólag azért ilyen nagy, mert annyi változást hoz, hogy gyakorlatilag a teljes rendszerkódot ki kell cserélni - innentől kezdve azonban a fejlett frissítés-particionálási rendszernek köszönhetően már jóval kisebbek lesznek a frissítések, hiszen elég csak azokat a komponenseket frissíteni, melyek változtak. Ezt a metodikát követi egyébként a RIM a jelenlegi PlayBook OS-sel, és ez lesz a helyzet a BlackBerry 10 OS-sel is, azaz végre nem kell várni a szolgáltatók jóváhagyására ahhoz, hogy egy rendszerfrissítés elérhetővé váljon az eszközhöz.

Via Berryreview.

A RIM a telefonok és a tabletek operációs rendszerei mellett az eszközöket a PC-kkel összekötő alkalmazást, vagyis a Desktop Software-t is derekasan fejlesztgeti. Most éppen a program 7.0-s verziója látott napvilágot, de hiába is keresi bárki a párhuzamot, ennek semmi köze ahhoz, hogy a kurrens BlackBerry OS éppen a 7.0-s (igazából 7.1-es) verziónál jár.

Az új kiadásról - mely egyébként egész pontosan a 7.0 B44-es verziószámot viseli - egyébként nem sok mindent tudni, a változásokat szokás szerint nem hozta nyilvánosságra a RIM, szembeötlő különbségek pedig nincsenek a régi, 6.0-s verzióhoz képest. A frissítésnek azért alighanem lehet köze a PlayBook OS 2.0-hoz, netán az újabb BlackBerry OS-verziók (7.1) megjelenéséhez, mindenesetre érdemes telepíteni mindenképpen, abból baj még nem lett.

Akinek nem frissül az alkalmazása magától, vagy nincs fent neki a program, innen szerezheti be.

Címkék: software dekstop

A DevConon láttuk, hogy a BlackBerry platform egyáltalán nem áll távol a fejlesztői közösségtől, erre Alec Saunders, a RIM fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke tegnapi twitter-üzenetében erősített rá alaposan. Alec elárulta, a RIM-nél 11 nap alatt több mint 6600 fejlesztő jelentkezett be.

Hogy mindez hány új alkalmazásban testesül meg, azt majd az idő eldönti, mindenesetre ez azért nem rossz jel, halott platformok iránt legalábbis egyáltalán nem jellemző ilyesfajta érdeklődés. Persze most a szkeptikusok jöhetnek azzal, hogy biztos mindenki az ingyen PlayBook miatt jelentkezik (minden új fejlesztő, illetve Android app portoló kap egy 16 GB-os alapmodellt ajándékba a RIM-től), de egyrészt nem Magyarországon vagyunk, másrészt pedig ha egy fejlesztő nem hisz a platformban, akkor abban sem hihet őszintén, hogy az ajándékba kapott eszközt rá tudja sózni bárkire.

Szóval jól alakulnak a dolgok, ne feledjük, hogy mindez ahhoz szükséges, hogy a BlackBerry 10 OS-re kellő mennyiségű program álljon készenlétbe, a tablettel a gyártó kvázi megágyaz az új platformhoz tartozó okostelefonoknak.

Lesznek itt még nagy meglepetések.

süti beállítások módosítása