Az újabb, OS 7-es BlackBerryket gyakran éri az a vád, hogy részben a vékony és szerény kapacitású akkumulátor, részben az erősebb hardvernek köszönhetően nem húzzák túl sokáig egy feltöltéssel. Mitagadás, a régi szép idők 4-5 napos rendelkezésre állása ma már tényleg a múlté, ami persze nem jó, de sajnos a fizika törvényeit a RIM mérnökei sem tudják megerőszakolni, vagyis ezzel egy jó darabig együtt kell még élnünk.

A kanadaiak ettől függetlenül látják, hogy a manapság oly divatosan hangzó "felhasználói élmény" csorbát szenved a karcsú akkus üzemidő miatt, ezért a legújabb készülékek legújabb, hivatalosan még meg sem jelent rendszerfrissítéseibe bekerült az "akkumulátorkímélő üzemmód". 

Ez az opció egy új almenüként jelenik meg a legújabb OS 7.1-es rendszerszoftverek beállításainál, és túl sok opciót nem kínál: mindössze ki-be lehet kapcsolni az akkukímélést, és meg lehet határozni, hogy hány százalékos akkumulátortöltöttségnél lépjen közbe a rendszer.

Hogy ez a közbelépés pontosan mit is takar, azt egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy a rendszer leszabályozza a kijelző fényerejét 20 százalékra, de nem nyúl a háttérvilágítás kikapcsolásának időzítéséhez, illetve a rádiós modulokhoz, vagyis nem kapcsolja ki a WLAN-t, vagy a Bluetooth-szot. Könnyen elképzelhető persze, hogy az aktiválás után olyan folyamatok is zajlanak a háttérben a hosszabb akkus üzemidő érdekében, melyek kevésbé látványosak (például visszavesz a tempóból a processzor), de semmi erre utaló jel nem tapasztalható a funkció használata során.

Remélhetőleg hamarosan minden OS 7-es készülékre elérhető lesz ez az új funkció, és tényleg hoz valamennyit a konyhára, így annak, aki eddig a karcsú akkus üzemidőre panaszkodott, nem kell folyton töltővel szaladgálnia, vagy gyomorgörcsben lennie a nap végén, hogy vajon estére még marad-e energia a telefonban.

süti beállítások módosítása