A BlackBerryk operációs rendszere a legmegbízhatóbb rendszerkörnyezetek közé tartozik az egész mobilos iparágban, mégis előfordulhat, hogy a huzamosabb használat során egyszer csak kifogy a telefon a memóriából, vagy egy rosszul megírt alkalmazás kizökkenti a készüléket a megszokott kerékvágásból. Ilyenkor nincs más megoldás, újra kell indítani a telefont.

A BlackBerryk kapcsán az egyik tévhit, hogy a telefonok a hívásbontás gomb hosszú megnyomására kikapcsolnak, majd az újbóli lenyomásra bekapcsolnak. A valóságban a telefon ilyenkor csak alvó állapotba kerül, hasonlóan mint egy PC esetében, vagyis az áramkör energiatakarékos üzemmódba vált, kikapcsolnak bizonyos komponensek, mint például a kijelző vagy a rádió. Az újraindítás során azonban - szintén egy PC-hez hasonlóan - az egész operációs rendszer újratöltődik, a beragadt kódok eltűnnek, a memória felszabadul.

Egy BlackBerry esetében két mód van a telefon resetelésére: a szoftveres és a hardveres újraindítás közül előbbi csak a QWERTY-billentyűzetes telefonoknál működik, utóbbi mindegyiknél. Ez egyébként rendkívül kézenfekvő módszer: a telefonból egyszerűen ki kell venni az akkumulátort (persze előtte nem árt kikapcsolni, már ha hagyja magát). Pár másodperc elteltével az akkumulátor visszahelyezésével már indul is a rendszer.

A szoftveres megoldás lényegében nem más, mint egy billentyűkombináció. A QWERTY-s telefonokon ha egyszerre nyomva tartjuk az ALT, Shift (jobb oldali) és Del (törlés) gombokat, a telefon pár másodpercen belül újraindul.

A közhiedelemmel ellentétben a két újraindítási mód közt csak az elvégzés módja a különbség, az eredmény ugyanaz, szóval nem muszáj minden alkalommal az akkumulátorhoz nyúlni, ha resetelni kell a készüléket.

Az Inside BlackBerry Help blogja alapján.

Címkék: blackberry reset
süti beállítások módosítása