A legtöbb BlackBerry-tulaj egyetért abban, hogy a RIM okostelefonjai csak a cég internetes platformjával, vagyis a BlackBerry Internet Sevices-sel karöltve tekinthetők kerek, egész terméknek. Ettől függetlenül szép számmal akadnak, akik ugyan megveszik a telefont, az internetszolgáltatásra mégsem fizetnek elő (jelenleg körülbelül 55 millió BIS-előfizető van világszerte, ám ennél lényegesen több BlackBerryt használnak az ügyfelek, igaz, ezek egy része vállalati szerverrel kommunikál).

Számukra különféle kerülőutakon oldható meg csupán egyebek mellett a webböngészés vagy a levelezés - utóbbira jó alternatívát nyújt a LogicMail nevű java-alapú e-mail kliens, mely most érkezett el a 2.0-s verzióhoz (pontosabban annak a bétájához). A program legnagyobb előnye - amellett, hogy nem kell a működéséhez a BIS - többek közt az, hogy gyakorlatilag teljes POP- és IMAP-támogatást kínál, vagyis szinte bármilyen postafiók bekonfigurálható alá. A használathoz még mobilnet-kapcsolatra sincs szükség, hiszen akár WLAN-on keresztül is el lehet érni a leveleket.

És akkor most jöjjenek a hátrányok: A LogicMail mivel teljesen önálló alkalmazás, semmilyen szinten nem integrálódik a BlackBerryk üzenetkezelő rendszerébe, és természetesen elfelejthetjük vele a BlackBerryk legendás push-email szolgáltatását is. Jó hír viszont, hogy az új verzió BlackBerry OS 4.5-től felfelé mindegyik platformmal kompatibilis.

A legjobb hír viszont minden kétséget kizáróan az, hogy a LogicMail-ért cserébe egy fillért sem kell fizetni, ráadásul mivel nyílt forráskódú a projekt, ezért tulajdonképpen bárki részt vehet a fejlesztésben, aki csak kedvet érez hozzá.

Letöltési lehetőség és telepítési instrukciók az alábbi linken.