A sajtó meg a blogok kvázi mindenütt a Bold 9900 nagyszerűségét hirdetik, miközben a többi új, OS7-es készülék tulajdonképpen teljesen a háttérbe szorul, hol joggal, hol nem. Itt van például új Curve, vagyis régiótól/szolgáltatótól függően a BlackBerry 9350/60/70, mely a középkategóriában öregbíti a márka hírnevét - ez a készülék eddig meglehetősen kevés figyelmet kapott, pedig ha rajtunk múlna, egy egész stadionnyi reflektorfényt irányítanánk rá.

A RIM középkategóriás Curve termékvonala szerintünk valahol a BlackBerry 8900-nál, vagyis a Javelinnél volt utoljára igazán versenyképes, a kanadaiak ezután a modell után mintha kicsit elvesztették volna a fonalat, vagy túl sokat áldoztak volna fel a készülék fogyasztói árának csökkentése érdekében. Először jött az ijesztően műanyag 8520/30-as széria, majd az egy fokkal jobb, de még mindig nem az igazi 9300-as sorozat, igaz, ez utóbbi annyiban legalább előrelépés volt, hogy a Curve családban először 3G-s kommunikációra is képes volt. 

A Curve új arca

Most meg itt a kezünkben az Apollo kódnevet viselő Curve 9360, és nem igazán tudjuk hová tenni, legalábbis az utóbbi két modellel nemigen lehet egy lapon említeni. Ha a Curve 9360 egy új evolúciós lépcsőfok a családban, akkor a kanadaiaknál kettesével, vagy inkább hármasával veszik ezeket a lépcsőfokokat, az újdonság ugyanis olyan jól sikerült, hogy nemhogy az eddigi középkategóriás modelleket, hanem a korábbi Boldokat is szégyenbe hozza, csaknem minden szempontból.

Itt van példának okáért a teljesen áttervezett, mégis a tradicionális BlackBerry-jegyeket magán viselő készülékház, mely szélességben és magasságban pont akkora, mint az előző Curve-generáció, a készülék vastagságából azonban három millimétert sikerült lefaragni, ami nem hangzik olyan nagy számnak, de higgyétek el, kézbe fogva a telefont, borzasztó soknak számít. A karcsúsítás tehát nem csak a felsőkategóriás szériákat érte utol, hanem a középkategóriát is.

A telefon kialakítása egyébként az új, teljes érintőkijelzős Torchoz hasonlít a leginkább, az apró kozmetikai ráncfelvarrások nagyon jót tettek az új Curve-nak, a vékonysággal együtt sokkal modernebb, vagányabb látszatot nyújtva neki. A ház peremén körbefutó csík nem gagyi krómozott műanyag, hanem leginkább matt alumíniumhoz hasonlítható (bár ettől még festett műanyag), oldalt pedig egy egész keskeny gumicsík fut körbe, még keskenyebb gombokkal. Újdonság (legalábbis a BlackBerryknél eddig más megoldást alkalmaztak), hogy a fülhallgató jackdugója a telefon felső élére került.

Az előző Curve-ök egyik gyenge pontja a TFT-t fedő vékonyka plexi volt, melyet egy ujjal simán be lehetett nyomni - ez az új modell esetében eltűnt, jóval vastagabb műanyag borítja a kijelzőt, ami a híváskezelő gombokra is átnyúlik. Ezeket a gombokat ennél fogva jóval nagyobb erővel is kell nyomni, hogy történjen valami, a Bold 9900-nál például közel nem kellett ekkora erővel rátenyerelni a gombokra hívás fogadásánál vagy bontásánál.

A Curve 8500-as széria az egyik első BlackBerry-modellcsalád volt, ahol a trackpad megjelent, ezt a 9360-nál a Bold 9900-nál látott módon fejlesztették tovább, vagyis van a peremén háttérvilágítás. Egyébként itt a trackpad fontosabb szerephez is jut, mint az új Boldnál, hiszen a Curve 9360 nem érintőkijelzős készülék, vagyis a kurzort mással nem is nagyon tudjuk vezérelni.

A telefon QWERTY-billentyűzete amolyan Curve-ös, vagyis nem egybefüggő a gombsor, mint a Bold vagy Torch szériánál, emellett a nyomáspont is nagyobb, vagyis a gépelés összességében kicsit nehézkesebb, erősebben kell nyomni a gombokat a szövegbevitelhez. A Bold 9900 etalon-billentyűzetéhez képest játékszernek tűnik ez a gombsor, de azért jó hasznát veszik majd azok, akik nem tudnak érintőkijelzőn gépelni, és nem akarnak méregdrága BlackBerryt venni maguknak.

Az újdonság hátlapja teljes egészében fényes műanyag, enyhe görbülettel, króm BlackBerry-logóval, valamint el tudjuk még mondani róla, hogy nagyon csúnyán ragadnak rá az ujjlenyomatok. Emellett elég sérülékenynek is tűnik, a mi tesztdarabunk alig pár napot lehetett használva, és máris karcosnak tűnt a hátlap, igaz, ezt a kritikát megkapta a jóval drágább Bold 9900 is (nálunk sajnos nem tartózkodott annyi ideig, hogy erről meggyőződjünk).

Az erő vele van

Az új Curve nem csak kívül, belül is sokat változott, erősödött, gyakorlatilag minden szempontból. Lecserélődött a processzor, az új CPU-t éppúgy a Qualcomm gyártja, akárcsak a Bold és a Torch esetében, csak itt az órajel nem 1,2 GHz, hanem 800 MHz. Emellett megduplázódott a memória mérete, gyorsabb lett a 3G-s modem, és ez a típus is megkapta a legújabb, OS7-es rendszerszoftvert.

A katalógusadatok tehát elég jól mutatnak, mindez ráadásul teljesen gördülékeny működésben csúcsosodik ki, a Curve 9360 éppen olyan gyorsan és akadozás mentesen futtatja az OS7-et, mint a Bold 9900. A teszten nálunk lévő telefon egyszer sem fagyott le, vagy akadt meg, a mindennapi nyúzást zokszó nélkül tűrte, csak a trackpad használatához kellett egy kis megszokás - akárcsak az OS6 esetében, úgy az OS7-nél is látszik, hogy a felületet már elsősorban érintőkijelzőkhöz tervezték.

Ami a kijelzőt illeti, a készülék tulajdonképpen egy az egyben az előző Bold széria megjelenítőjét kapta meg, legalábbis ami a puszta műszaki adatokat illeti: a képátló 2,44 hüvelyk, a felbontás pedig 480x360 pixel. A fényerő rendben van, bár erős napfény mellett már elég nehezen olvasható a tartalom, ez azonban az új Boldra, illetve úgy összességében az összes eddigi BlackBerryre is jellemző volt.

Az OS7 képességeiről és a felhasználói élményről nagyjából mindent leírtunk a Bold 9900 tesztjénél, az új Curve nem különbözik a csúcsmodelltől ezen a téren, így például ugyanolyan jól használható a böngésző, persze az érintőkijelzős varázslatokról (pinch to zoom, multitouch gesztusok), meg a nagyobb felbontás nyújtotta felületről  le kell mondanunk.

A multimédiás csodák közül a kamerára érdemes kitérni, bizonyára sokatokat érdekel, milyen képeket lehet készíteni vele. A Curve 9360 éppúgy fixfókuszos fényképezővel rendelkezik, mint a nagytesó, és éppúgy 5 megapixel a felbontás (az sem kizárt, hogy a két kameramodul tök ugyanaz), vagyis jó fényviszonyok mellett megfelelő felvételeket lehet vele csinálni, sőt, itt a fehéregyensúllyal kapcsolatban sem találkoztunk olyan anomáliákkal, mint a Bold 9900 esetén - hogy ez a hardver vagy a szoftver különbségéből adódik-e, azt nem tudjuk. A kameramodullal VGA-felbontású mozgóképet lehet "forgatni", a 800 MHz-es processzor tehát sok mindenre elég, de arra nem, hogy HD-ben rögzítsünk vele videókat.

A hardver kapcsán még egy lényeges szempontot említenénk, az akkumulátoros üzemidőt, ami az újabb BlackBerryk mondhatni mumusa. Rossz hírünk van: a Curve 9360 akkumulátora borzasztó kicsi, mind méretben (ez mondjuk nem olyan rossz hír), mind kapacitásban (ez már annál inkább). A mindössze 1000 mAh-s akku nálunk átlag egy napig húzta, ami az előző modellekhez hasonlítva mindenképpen csalódás, de a mai világban, amikor jóformán minden akta- és iskolatáskában, valamint női retikülben ott egy microUSB-töltő, ez még mondjuk elmegy.

Jobb ma egy Curve, mint tegnap egy Bold

Az új Curve-ba ez utóbbi hiányosságot leszámítva elég nehéz belekötni, hiszen eleve csak egy középkategóriás modellről van szó, ebben pedig azért be kell látni, hogy kódolva vannak bizonyos hiányosságok. A telefon azonban a kategóriájához mérten szerintünk mindenképpen kiemelkedőt nyújt, nagyon jót tett neki a megújulás, mely éppúgy (újra) kelendővé teheti a BlackBerryket az üzleti, és a fogyasztói szegmensben.

Persze ezúttal is sok múlik azon, hogy a RIM hová árazza be az új modellt, de tekintve, hogy a mobil tényleg szinte minden szempontból jobb lett, mint a korábbi felsőkategóriás készülékek, ezért azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a klasszikus, prémium BlackBerry-érzésre vágyók közül is sokan váltanak majd rá.

 

Plusszos:

  • Modern, vékony dizájn,
  • Az eddigiekhez képest sokkal jobb minőség,
  • Erősebb hardver,
  • Jobb kijelző.

 

Mínuszos:

  • Gyenge akkumulátor.

 

BerryMeter:

8/10

 

Címkék: teszt curve 9360

süti beállítások módosítása