Nem tudjuk, ki mennyire szórja a pénzt az App Worldben a különböző alkalmazásokra, mindenesetre annak, aki jelentős összegeket költ a virtuális piactéren, ezúttal felajánlunk egy hasznos - és ingyenes - alkalmazást, mellyel adott esetben szép summákat lehet spórolni.

Az S4BB által fejlesztett App Stalker lényegében nem csinál mást, mint összegyűjti az App Worldből azokat az alkalmazásokat, melyeket nemrég áraztak le, vagy tettek fizetősből ingyenessé, és a különböző akciókról igény szerint üzeneteket, vagy figyelmeztetést küld. Az alkalmazás ezzel együtt nem mindig pontos (az árak kizárólag dollárban szerepelnek benne, és olyan alkalmazásokat is megjelenít, amik nem is érhetők el a régióban, és/vagy adott telefonra/szolgáltatónál), ettől függetlenül időnként hasznos lehet ránézni, hátha ad valami használható tippet az app-vadászoknak.

A program legújabb, 2.1.9-es verziója a napokban jelent meg az App Worldben.

Címkék: stalker world app s4bb

Már megint az van, hogy két napra lelépünk külföldre, erre jönnek mindenféle breaking hírek a RIM-től - pedig becsszó, hogy nem egyeztetünk velük naptárt! A tegnapi nap egyik legnagyobb durranása (más kérdés, hogy itthon érthető módon alig figyelt fel erre valaki), hogy a RIM bejelentette: jön az Android futtatókörnyezet a PlayBookra, vagyis a QNX-re, vagyis - bár erről egyelőre konkrétan nem volt szó - előbb-utóbb a BlackBerrykre is.

A kanadaiak tegnap kiadott sajtóközleményükben leszögezték, az androidos fejlesztőknek ezentúl meg kívánják adni a lehetőséget arra, hogy alkalmazásaikat a PlayBook tabletekre is elérhetővé tegyék a BlackBerry App Worldön keresztül. Mindez kitűnő lehetőség a fejlesztőknek az ügyfélkör bővítésére, a RIM pedig több tízezer alkalmazással bővítheti az egyelőre meglehetősen szegényes felhozatallal bíró App Worldöt.

A RIM a PlayBookokhoz nem csak androidos (konkrétan Android 2.3-as) futtatókörnyezetet ad ki, hanem a BlackBerrykhez készült Java-alapú appokhoz is elérhetővé tált egy runtime, bár ennek nyilván jóval kisebb hírértéke van, plusz jön egy C/C++ SDK is, ami jó hír az ezt a programnyelvet használó és jól ismerő programozóknak.

A magunk részéről nagyon örülünk neki, hogy a RIM továbbra sem vállalja fel azt a rizikót, hogy egy az egyben beáll az Android platform zászlóvivői közé: ezzel a stratégiai döntéssel a kanadaiak lesznek ugyanis az egyetlen gyártó az iparágban, mely nem dobja kukába a tízmilliók által ismert és kedvelt platformot, ám mégis tud nyitni az alkalmazások által biztosított populárisabb irányok felé.

Közeleg az első negyedév vége, ami azt jelenti, hogy egyre közelebb kerül a RIM régóta várt tabletjének, a PlayBooknak a premierje. A kanadaiak tegnap végre kibökték, hogy mennyibe fog kerülni a kütyü, és pontosan mikor is fog megjelenni. Várjunk csak, ÁPRILIS 19? OMG, de hisz az már a második negyedév!

Szóval a tegnapi sajtóközleményekből az eddig ismert adatok és specifikációk mellett immár hivatalosan is megerősíttetett, hogy a 16 GB-os PlayBookért 499 dollárt, a 32 GB-os modellért 599 dollárt, a 64 GB memóriával ellátott csúcsmodellért cserébe pedig 699 dollárt kér majd a gyártó. A startnál csak WLAN-os típusok sorakoznak, mobilhálózatra csatlakozó változatok csak hónapokkal később várhatók.

A PlayBookot április 19-én több amerikai és kanadai szakáruház kezdi egyszerre árulni (a sajtóközlemény szerint a tablet 20 ezer boltban lesz kapható Észak-Amerikában, a Best Buynál már elő is lehet rendelni a cuccot), az európai forgalmazásról szokás szerint egy árva szó sincs, beleértve az országonkénti elérhetőséget, illetve az árakat.

Címkék: rim playbook tablet

A BlackBerry okostelefonok az OS6 megjelenéséig finoman szólva nem tartoztak a mobilos böngészés legfőbb zászlóvivői közé. Sokan ezért kénytelenek voltak a beépített böngésző mellett különféle alternatívák után nézni - mind közül a legismertebb a norvég fejlesztésű Opera Mini, mely most ért el a 6-os verzióhoz.

A Java-alapú programra amúgy is ráfért már a frissítés, az Opera Mobile 5 több mint egy éve jelent meg BlackBerrykre, és azóta azért történt egy, s más, így például érkezett egy új OS, amibe egy nagyon is használható böngészőt rakott a RIM. Nem mindenki tud azonban OS6-ot telepíteni a BlackBerryjére, nekik jól jöhet az Opera Mini 6, mely egyebek mellett finomabb scrollozást, jobb touchscreen-támogatást ígér (az Opera Mini 5 például konkrétan egyáltalán nem támogatta a Torch érintőkijelzőjét), illetve van benne weboldal-megosztási lehetőség is.

Az Opera Mini 6 ingyenesen letölthető az m.opera.com weboldalról.

Ismerősi, baráti körben többször felmerül a hitetlenkedő kérdés, hogy mégis mi szükség van a mobilokban a kamerákra, illetve általában ugyanezek az emberek előszeretettel pocskondiázzák a telefonokkal készült fotók minőségét.

Nyilván tudni kell mindent a helyén kezelni, de hogy van - ad abszurdum jelentős - fejlődés az évek során a mobilos képrögzítés terén, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a BlackBerry 9700 és a BlackBerry 9780 kamerájával készült képek összehasonlítása.

A két kamera érzékelője 3,2 és 5 megapixel, a felbontás 2048x1536 vs. 2592x1544, ennek megfelelően eltérőek a fájlméretek is. A 9700-as Boldon az 5.0.0.593-as OS5 build, a 9780-on a 6.0.0.448-as OS6 build futott. Balra a Bold 9700, jobbra a Bold 9780 kamerájának a képét látjátok, a fotók teljes méretben kattinthatók!

Címkék: kamera 9700 bold 9780

Mára virradóra apróbb meglepetésre ébredhetett az alkalmazásokra mindig éhes sokadalom: a RIM frissítette az App World klienst, mely alig több mint egy hónapja lépett verziót legutóbb. A 2.1.1.2-es verziószámot viselő új kliens a legegyszerűbben jelenleg a PC-s böngészőmodulon keresztül frissíthető, de van akinek automatikus frissítést ajánl fel a rendszer, illetve idővel vélhetően a jól ismert letöltési oldalon is feltűnik majd ez a verzió.

Az újdonságok listáját egyelőre nem tette közzé a RIM, vélhetően csak egy kisebb, köztes hibajavításról van szó, legalábbis erre lehet következtetni a kisebb verzióugrásból.

Címkék: world kliens app
süti beállítások módosítása