Miután a múlt héten megjelent az első OS6.1 leak, néhány ügyes srácnak máris sikerült kibontania a rendszerből az ikonkészletet, ami egyébként a témafejlesztők számára hozzá is férhető. Az OS6.1 láthatóan még dizájnosabb, még színesebb ikonokat kap, így nem csak az OS5-ös, hanem az OS6-os felülethez képest is jelentős előrelépés lesz majd.

Az OS6.1 ráadásul a RIM ígérete szerint nem csak szebb, hanem gyorsabb kezelőfelületet is hoz majd, bár az máig nem teljesen világos, hogy visszamenőlegesen milyen kompatibilitást nyújt majd. Egyes kósza hírek szerint az új Curve modellekre fejlesztett OS6.1 Lite fut majd a Torchon, illetve a 9780-as Boldon is, amiben lehet logika, hiszen az Apollo éppen annyi rendszermemóriával - igaz kicsit gyorsabb processzorral - lesz ellátva, mint amennyi a két említett típusban van.

Sajnos elég valószínű azonban, hogy aki teljes OS6.1 élményre vágyik, annak a hardvert is cserélnie kell, hiszen a gyorsabb felülethez a gyors processzor és a hardveres videogyorsító is kell majd. Mindenesetre az ikonok már rendelkezésre állnak, akinek csak ez kell, a hamarosan érkező, külsős fejlesztők által készített új témák révén csinosíthatja a telefonja felületét.

Címkék: design ikon os6 os6.1

Akinek nincs még BlackBerry ID-je, az jobban teszi, ha mielőbb regisztrál magának egyet (ezen az oldalon lehet regisztrálni), egyre több információ és konkrét tény utal arra, hogy a RIM ezt az azonosítót fogja kérni a legtöbb szolgáltatás igénybevétele esetén a felhasználótól. A BlackBerry ID az App Worldnek már ma is kötelező kelléke, de olyan kósza pletykákat is hallani, mely szerint a BIS accountot a jövőben nem a SIM-hez kötné a RIM, hanem ehhez az egyedi azonosítóhoz.

Egyes hírek szerint az OS6.1 esetében a legtöbb alkalmazás már nem is működik majd BlackBerry ID nélkül, a tegnap kiszivárgott, OS 6.1-es buildből rippelt BlackBerry News Feeds például ID-s azonosítást kér OS6-os eszközökön, mielőtt elindulna.

A single sign-on bejelentkezés alapvetően lényegesen megkönnyíti a felhasználók életét, hiszen a legtöbb BlackBerry-szolgáltatás igénybevételéhez elég egy felhasználónév-jelszó párost megjegyezni. Ez a rendszer évek óta jól működik egyébként az Apple-nél, vagy a Microsoftnál is, teljesen logikus lépés lenne a RIM részéről a single sign-on bevezetése, aminek jó alapot adhat a BlackBerry ID.

Via PocketBerry.

Újabb képek és kiszivárgott infók láttak napvilágot a RIM készülő full-touch BlackBerryjéről, mely Monaco/Monza kódnéven fut jelenleg, és állítólag nem Storm márkanéven kerül a boltokba hamarosan. Bár egyes hírek szerint a próbagyártás sikertelen volt és a projektet törölték, ennek némileg ellentmondani látszik a BGR legújabb leakje (ne feledjük, hogy a BGR korábban számos RIM-mel kapcsolatos leak forrása volt, az infóikból eddig gyakorlatilag minden bejött).

A Monaco/Monza (előbbi a CDMA, utóbbi a GSM változat kódneve) a RIM tervei szerint egy kifejezetten szexi érintőkijelzős okostelefon lesz, mely amellett, hogy megpróbálja megőrizni az eddigi hagyományokat, próbál a populárisabb szegmens felé nyitni. Ez a Stormmal nem sikerült a RIM-nek, az újdonság ezért várhatóan nem is Storm márkanéven jelenik meg (jóllehet korábban olyan híreket is lehetett hallani, hogy Storm 3 lesz a neve), és hiányozni fog belőle a SurePress is.

A mobil már az új, 6.1-es OS-t fogja futtatni, aminek a felületéről a kiszivárgott képeknek köszönhetően újabb benyomásokat kaphatunk (wow, színes ikonok a menükben?), emellett 1,2 GHz-es CPU-t kap majd. A mobil 3,7 hüvelykes, 800x48 pixeles kijelzővel lesz ellátva, és az eddigi BlackBerrykhez képest meglehetősen kecses formát kap (mindössze 11,5 milliméter lesz a vastagsága).

A legfrissebb infók szerint a BlackBerry Touch, vagy nevezzék bárhogyan, a májusi BlackBerry World idején debütálhat, akárcsak a RIM többi, idénre tervezett újdonsága.

Via BGR.

Ismét szolgálati közleménnyel kezdjük a hónapot, hiszen áprilistól - amint azt már most, az oldalra lépve látjátok - történt egy, s más változás a BerryBlog életében. Először is öthónaposak lettünk, ami egy blog esetében már majdnem felnőttkor, de legalábbis ilyenkor már illik túllenni a kritikus időszakokon, az útkeresés meg a krízisek időszakán.

A BerryBlog ahogy eddig, úgy a jövőben is igyekszik ellátni minden érdeklődőt az okostelefonok, így közülük elsősorban a BlackBerryk világából érkező hírekkel, információmozsákkal, ezt ráadásul április elejétől egy újabb szerző, régi barátom, Jack Potata aktív közreműködésével tesszük. Róla egyelőre elég annyit tudni, hogy Londonban él, vagyis egy a BlackBerry-kultúrát tekintve rendkívül fejlett ország fővárosából fog nekünk posztokat gyártani. Hajrá Jack Potata, üdv a fedélzeten!

Áprilistól kicsit felturbóztuk a blogdizájnt is, az új oldalt - mely alapvetően a régi dizájn elemeire épül - a Sonance stúdió készítette nekünk, köszönet érte! Reméljük tetszeni fog nektek, ha esetleg valami hibát észleltek, vagy valami szerintetek nagyon nem mutat jól, jelezzétek a szokásos elérhetőségeken!

A BerryBlog az eddig eltelt öt hónapban igyekezett minél jobb kapcsolatot kiépíteni a hazai forgalmazókkal, így elsősorban a mobilszolgáltatókkal, ezzel kapcsolatban jó hír, hogy egyik-másik operátornál úgy tűnik, látnak fantáziát a blogban, illetve a BlackBerrykben (nem, nem ezért lett a dizájn magentás!), ezt a jó viszonyt pedig a jövőben remélhetőleg a ti javatokra is kamatoztatni tudjuk majd.

Köszönjük az eddigieket, stay tuned, love what you do, peace, meg minden!

Címkék: design berryblog

Bizonyára vannak sokan, akik szeretnek zenét hallgatni a BlackBerryjükkel, bár tény és való, hogy a zenelejátszó és a headset kezelése és minősége nem feltétlenül a létező legalkalmasabb erre a célra. Az is tény, hogy a hosszadalmas, hangos zenehallgatás akár maradandó halláskárosodást is okozhat, és erre a gyártóknak is oda kell figyelniük, különben súlyos büntetéseket fizethetnek akár a felhasználók, akár a hatóságok felé.

A BlackBerryk zenelejátszója a gyári headsettel első hallásra kissé erőtlenül szólal meg, ez azonban nem a készülék hibája, hanem éppen a fent említett veszélyt próbálja minimalizálni. Aki öblösebb basszusokra és úgy általában véve nagyobb hangerőre vágyik (mert például naponta a budapesti metrón utazik, ahol állítom, hogy eleve meghaladja az egészségügyi határértéket a zajterhelés), szerencsére ki tudja kapcsolni a limitert, feltéve, hogy vállalja ennek a következményeit.

A hangerőlimit kikapcsolásához a zenelejátszó beállítások menüpontját kell meghívni, ahol az Audio Boost (vagy magyarul Hangjavítás) jelölőnégyzetbe kell egy pipát tenni, ezután ha elfogadjuk a figyelmeztetést, máris egyenes úton haladhatunk a hangos élvezet, valamint öregkori süketség felé. A RIM egyébként annyira vigyáz a fülünkre, hogy gyakorlatilag ez az egyetlen olyan beállítás az operációs rendszerben, amit minden újraindítás felülír, és kikapcsol.

Minden jel arra utal, hogy a RIM kezd lassan rádöbbenni arra, hogy ha nem mozdul időben, könnyen a Nokia sorsára juthat - szerencsére a cég egyre több olyan stratégiai döntést hoz, mely segítheti a felemelkedést. Ezek közé sorolható az androidos alkalmazások portolása QNX-re, vagy akár a szolgáltatások kiterjesztése más platformok felé, de éppen az is, hogy a cég a konkurenseihez hasonlóan egy platformra kíván csak fókuszálni a jövőben.

A BlackBerry OS ideje - legalábbis ahogy ebben a formában létezik - lejárt, ezt már hónapokkal ezelőtt világossá tették a RIM-nél, az operációs rendszer a soron következő 6.1-es verzióval elérheti a határait. A kanadaiak techológiai igazgatója, David Yach egy tegnapi belsős fejlesztői konferencián beszélt a platformokat érintő stratégiai tervekről.

Ahogy a titkos katonai hadműveleteknek, úgy a RIM stratégiai irányának is van kódneve, ez a Highlander, és az itthon Hegylakóként vetített film sajátos filozófiájára ("csak egy maradhat") épül. Valójában persze semmi korszakalkotót nem talált ki a RIM, egyszerűen arról van szó, hogy amint azt eddig is tudtuk, a jövőben minden eszköz QNX-re fog épülni, ezzel lényegében egy olyan egységes ökoszisztémát teremt a gyártó, mint az Apple az iOS-szel.

És hogy mindezt mikorra? Előbb még az OS 6.1 megjelenésére számíthatunk, talán valamikor még az év első felében, a várhatóan már QNX-alapú OS 7 csak 2012-ben várható, alighanem valamikor az év elején. Izgatottan várjuk mindkettőt.

Via BerryReview.

süti beállítások módosítása