Egész pontosan két éve és egy napja jelentette be a RIM és a Harman International Industries, hogy stratégia döntésük alapján a BlackBerry gyártója felvásárolja a QNX nevű, több iparágban, így az autógyártásban vagy éppen az űrkutatásban is elterjedten használt operációs rendszert. A RIM részéről a jövőt meghatározó, fontos mérföldkőhöz értünk ezzel, hiszen két évvel ezelőtt végleg bebizonyosodott, a cég új utakon járva, új alapokkal próbálja felvenni a versenyt az erősödő konkurenciával.

Anélkül, hogy a QNX felépítését és működését különösképpen részleteznénk, annyit azért mindenképpen érdemesnek tartunk megemlíteni róla, hogy az egyik legmegbízhatóbb, legstabilabb és legbiztonságosabb mikrokernelre épülő operációs rendszerről beszélünk esetében. Ebből a szempontból tehát ideális megoldást nyújthat mobil eszközökhöz, pláne azokban az esetekben, ahol sokat nyom a latba a biztonság és a stabilitás. Nem véletlen tehát, hogy a RIM választása erre az OS-re esett.

A felvásárlás után nem sokkal egyértelművé vált, hogy a RIM a jövő BlackBerryjeit a QNX-re kívánja felépíteni, az első olyan hardvert, mely QNX-alapú OS-t futtat, még 2010-ben be is jelentették. Ez volt a PlayBook, mely egy évvel ezelőtt látott napvilágot, és bár lássuk be, átütő sikert máig nem ért el, ez aligha az operációs rendszeren múlott.

A QNX-re épülő PlayBook OS idén februárban elért a 2.0-s verzióhoz, amin azért már látszik, hogy van mögötte fejlesztési munka, emellett nagyon közel vagyunk az első BlackBerry 10-es rendszert tesztverziójának a megjelenéséhez. Ez valamikor egyébként májusban esedékes, az akkor aktuális BlackBerry World konferencián, ahol a RIM szétoszt néhány fejlesztői eszközt a BlackBerry 10 OS alfájával.

Ezt követően újabb fokozatba kapcsol majd a gépezet, a QNX-alapú rendszer készre formálása immár külső fejlesztők bevonásával zajlik tovább. Ekkor, illetve az első BlackBerry 10-es okostelefonok megjelenésekor derülhet ki igazán, hogy a QNX mennyire volt jó vétel, bár a rendszert aligha az alapok fogják eladni, sokkal inkább a vadonatúj felhasználói interfész, amit a The Astonishing Tribe szakemberei fejlesztenek gőzerővel. Aki nem emlékezne, ez az a UX-ben utazó svéd cég, melyet szintén 2010-ben vásárolt fel a RIM...

Bízunk benne, hogy jó munkát fognak végezni.

süti beállítások módosítása