A PlayBook OS 2.0-s verziójának megjelenése óta lehetőség van arra, hogy bizonyos, megfelelően előkészített és konvertált androidos alkalmazást futtassunk a RIM tabletjén. A lehetőségnek köszönhetően az App World választéka hirtelen több tízezer alkalmazással bővült, köztük nem egy magyar fejlesztés is megjelent PlayBookra. Ezek egyike egy gombahatározó alkalmazás, az ingyenes HungiFungi, melynek fejlesztőcsapata részletesen mesélt nekünk a playbookos portolásról, a lehetőségekről és a felmerülő nehézségekről:

A márciusban lezajlott, BlackBerry tablet promóció során a várakozásokon felüli számú új ("eredetileg" androidos) alkalmazással bővült az AppWorld, ezek közül az egyik, magyar vonatkozású alkalmazás a HungiFungi, a meghatározó gombahatározó. Ez a magyar nyelvű app Androidon 2011. december közepe óta érhető el.

A HungiFungi egy olyan, okostelefonos gombahatározó, melyben:

  • részletes keresési feltételek segítik a határozást,

  • saját, jó minőségű, nagyítható gombafotók találhatók,

  • szakértő által készített leírások olvashatók,

  • részletesen kidolgozott grafikákkal,

  • és az egész, 126 gombát tartalmazó, alapfokú gombaismerői tananyag ingyenesen elérhető minden letöltő számára.

És mindez most már PlayBookon is...

A promóció a BB Playbook OS 2.0 azon tulajdonságára fókuszált, hogy ez az operációs rendszer Androidra fejlesztett alkalmazások futtatására is képessé teszi a PlayBook tabletet. Az alkalmazások ugyan közvetlenül a Google Play-ről letöltve nem használhatók, hanem a BlackBerry biztosít olyan fejlesztői eszközöket, melyek segítségével a konverzió elvégezhető és az alkalmazás az AppWorld-ön is publikálhatóvá válik.

Publikálás előtt azonban eladóként kell regisztrálni az AppWorld-re (https://appworld.blackberry.com/isvportal/login_input.do?pageId=0), amely valószínű a kampányszerű regisztrációnak köszönhetően egy hétig tartott. Bár a fórumokon írtak róla, hogy céges iratokat, igazolványmásolatokat kértek, ez nem történt meg, de enélkül is majdnem lemaradtunk a határidőről. Aztán szerencsére mégsem. :)

A konverzióhoz a legegyszerűbb megoldás a BlackBerry Packager for Android Apps (https://bdsc.webapps.blackberry.com/android/bpaa/), melynek segítségével minden elvégezhető webfelületen keresztül és használata is meglepően egyszerű. Egy űrlapon keresztül kell feltölteni az APK fájlt és egy Java applet segítségével megteremteni a saját program aláírásához szükséges környezetet a használt számítógépen. Ha a konverziónak bármilyen akadálya lenne, arra is figyelmeztet az oldal. Egy problémába futottunk bele (de ez nem az oldal rovására írandó): egy fejlesztői kulccsal csak egy számítógépen lehet az aláírást elvégezni, másik gépre csak igen körülményesen vihető át a kulcs.

A kicsit szofisztikáltabb megoldás az Eclipses ADT-s fejlesztőkörnyezet bővítése egy további pluginnalEnnek segítségével a megszokott eszközünk válik alkalmassá a PlayBook-ra publikálható BAR fájlok előállítására (később áttértünk egy parancssori scriptre, így minden programverzió fordításakor egyszerre megszületik az androidos APK és a PlayBook-os BAR fájl is).

A HungiFungi konverziója során felmerülő egyetlen problémát az alkalmazásban szereplő, nagyméretű ikonok jelentették.

A tesztelés már nehezebben ment, ugyanis valódi eszköz nélkül csak a BB által biztosított emulátorban bízhattunk (amely egy VMware image), amin azonban a minden, beleértve a konvertált HungiFungi képernyőjét is, villogott, szétesett, valamint a gombaadatbázis letöltése 100 MB környékén konzekvensen megállt. A grafikai problémákkal kapcsolatban, némi keresés után, arra az eredményre(?) jutottunk, hogy nem csak mi futottunk bele, hanem valószínűleg egy általános problémáról lehet szó. A letöltés kérdése azonban nem oldódott meg, így workaround-hoz folyamodtunk: az eredeti gombaadatbázisból készítettünk egy csökkentett méretű verziót, mely már sikeresen átment az emulátoros letöltési teszten.

Az eddig leírtakat valóságban két délután alatt sikerült összehozni (de az Androidhoz képest pár dolog azért körülményesebb volt) és mivel közeledett a promócióban való részvételhez szabott leadási határidő, meg be sem volt ez a "fejlesztés" tervezve, így több időt nem is szántunk rá, hanem jóváhagyásra beküldtük a HungiFungit. A sok appnak és még talán a magyar nyelvnek betudhatóan kb. két hét után kaptuk meg a jóváhagyást, de ezzel együtt tűnt egyre közelebbinek a saját PlayBook tablet is.

És valóban, innentől számított újabb két hét múlva már a saját PlayBookunkon próbálgathattuk a HungiFungit, amely nem hogy nem villogott, de teljesen korrektül jelent meg, ráadásul a teljes adatbázis letöltése sem okozott neki különösebb problémát. Azt az egy "hibát" sikerült csak találni, hogy az androidos keretet biztosító AppLauncher alsó csíkja kitakarja a képnézegetőben az előre-hátra léptető gombokat, melyet rövid úton orvosoltunk is. Egyébként az alkalmazás hibátlanul működik, teljesítménye sem hagy kívánnivalót maga után, az olyan "extrák" is teljesen jól működnek, mint a gesztusokkal működő galéria, fekvő tablet elrendezés, stb.

Az adatbázis eredeti méretűre való visszaállítása előtt semmi akadály nem állt, így már a PlayBook felhasználók is a teljesértékű HungiFungit használhatják és az egyszerű portolásnak köszönhetően már a Fungitron mushroom guide alkalmazásunkat is publikáltuk PlayBookra. Remélhetőleg a BlackBerry terve bevállt és sok más fejlesztőt (és új appot) nyertek meg a platformnak ezzel az akcióval és az egyszerű konverziós folyamattal.

Ezek után kíváncsian várjuk a BlackBerry 10 OS-beli androidos lehetőségeket is.

 a HungiFungi csapat

www.hungifungi.hu

 

süti beállítások módosítása