Akár már holnap megjelenhetnének az első olyan alkalmazások és SIM-kártyák, melyek segítségével az NFC-s mobilokkal tudnánk a bankkártyánkat helyettesíteni fizetési tranzakcióknál - írja az Index. Ilyen BlackBerryből jelenleg négy típus van egyébiránt, a 9900 mellett a 9790, a 9380 és a 9360 rendelkezik olyan hardverrel, mely képes rövid hatótávolságú rádióhullámokkal kommunikálni a terminálokkal. A világ több országában ez a fizetési mód egyénbként már működik, így mi is írtunk a Turkcell rendszeréről, de jó hír, hogy most már nekünk sem kell sokat várnunk:

Átalakíthatja a  pénzügyi tranzakciókat a mobiltárca szolgáltatás elterjedése; a technológia már készen áll a magyarországi kereskedelmi célú bevezetésre – közölte a Mobiltárca Szövetség kedden. A szövetség kiemeli, hogy Magyarország az elsők között indíthatja el a mobil NFC technológián alapuló szolgáltatásokat.

Az NFC segítségével a pénzügyi tranzakciók mobilizálódhatnak, a plasztikkártyák beköltözhetnek az okostelefonba. Egy év múlva már több mint félmillió ilyen telefon lesz a hazai előfizetők kezében, amelyekkel legalább 20 ezer helyen lehet majd fizetni – jósolja a szövetség. Kiemelik, hogy a fogyasztóknak pedig 2013 első negyedévében válik elérhetővé a szolgáltatás. A mobil NFC megoldások alapjaiban változtatnak vásárlói szokásokon: a technológia segítségével a vásárló érintés nélkül, másodpercek alatt és egy eszközön juthat többletinformációkhoz a termékekről és akciókról, a kuponok gyűjtését és beváltását pedig sokkal egyszerűbben intézheti.

A Magyar Mobiltárca Szövetség 2011 júniusában alakult a Magyar Telekom, a Vodafone, a Telenor, az OTP, a Mastercard és a SuperShop összefogásával. A szövetség célja egyebek között az innovatív, mobil NFC technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások elterjedésének előmozdítása, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítása, a szakmai színvonal  folyamatos fejlesztése, valamint a technológia mögött lévő platform egységesítése.

Mire a technológiát bevezetik, valószínűleg a jelenlegieknél tehát jóval több NFC-s készülék lesz forgalomban, köztük bizonyára több új BlackBerry is. Ne feledjük, hogy a RIM okostelefonjai a mai napig élen járnak a biztonságos NFC-autentikáció terén, de persze nem csak fizetési tranzakciókra lehet használni a rendszert: van például BBM-es kontakt-csere, fájlküldés kezdeményezés, meg külső programok révén sok minden más, így gyakorlatilag bármilyen parancs felprogramozható egy NFC chipbe.

Nálam például az éjjeliszekrényemre ragasztott NFC matrica bekapcsolja az éjszakai üzemmódot, ha elhúzom felette a telefont. Neked hogyan válna hasznodra a rendszer?

Via Index.

süti beállítások módosítása