A következő generációs BlackBerry OS-sel egy egészen újfajta virtuális billentyűzettel szembesülhetnek majd a felhasználók, mely a korábbról jól ismert prediktív szövegbevitel szintlépéséből jön majd létre. A virtuális klaviatúra ugyanis már gépelés közben kitalálja majd, mit akarunk mondani, a felajánlott szavakat pedig gesztusokkal lehet majd gépelés közben a szövegbe illeszteni, vagy éppen elvetni, ha totál hülyeséget akar leíratni velünk a rendszer.

A BB10 OS prediktív szövegbeviteli technológiáját a napokban sikerült szabadalmaztatnia a RIM-nek, ami önmagában nem egy nagy hír, két fontos vonzata, illetve előzménye is van azonban a dolognak. Egyrészt mostantól nem használhatja bárki csak úgy ezt a szövegbeviteli eljárást az okostelefonjainál vagy tabletjeinél, a RIM jogászai ugyanis ettől a pillanattól kezdve ugranak a jogosulatlan felhasználásra, és ez az inkriminált cégeknek elég súlyos dollár (száz)millióikba fájhat. 

Másrészt meg az ötlet egy ideje létezik, sőt bizonyos részleteiben használja is néhány cég, így többek közt a Microsoft, csakhogy a RIM mind közül elsőként, már tavaly májusban beadva a szabadalmi kérvényt az illetékes szerveknek, szóval a cégnél már akkor tudták, hogy egy egészen innovatív szövegbeviteli rendszer fog megjelenni az újabb okostelefonokon. 

A rendszer egyébként úgy működik majd, hogy a felhasználó szóhasználatából és különböző, a szótárban szereplő kifejezésekből próbálja majd kitalálni, mit akarunk írni, a javaslatokat pedig vagy elfogadjuk, vagy nem. Kíváncsi leszek, a szabadalmi bejegyzés után a RIM nekimegy-e a Microsoftnak, mely a Windows (Phone) 8-nál egészen hasonló szövegbeviteli rendszert használ majd, lásd az erről szóló, tegnap született HWSW-cikket.

Via Engadget.

süti beállítások módosítása