Még csak augusztus közepén járunk, de a kereskedelem már javában készül az év végi bevásárlási hajrára. Nincs ez másképp az elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó cégek, úgy mint okostelefon-gyártóknál és mobilszolgáltatóknál sem. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a RIM idén a karácsonyi bevásárlási szezonra nem dob piacra új BlackBerryt, de vajon tényleg akkora baj-e ez, mint ahogy sokan beállítják?

A karácsonyi, vagy nevezzük inkább ünnepi bevásárlási szezonnak kétségtelenül megvan az a jó tulajdonsága, hogy ilyenkor aztán tényleg minden szart el lehet adni a vásárlóknak, tegye mindenki a szívére a kezét, és pörgesse végig, hogy az elmúlt öt évben mennyi felesleges kacatot vásárolt magának vagy éppen a családtagjainak! A lényeg, hogy az ünnepi szezonról lemaradni első hallásra nem tűnik túl bölcs dolognak, kivéve, ha a portéka okostelefon és mobilszolgáltatók forgalmazzák.

christmas_gift.jpg

Az ünnepi szezonnak ugyanis megvan az a jellegzetessége, hogy a mobilszolgáltatóknál ilyenkor fogy a legtöbb pre-paid, vagyis feltöltőkártyás készülék, ami egyben azt is jelenti, hogy a legtöbb mobilba bele sem teszik a SIM-et, vagyis a készülék soha nem termel egyetlen fillér plusz bevételt sem a szolgáltatóknak, sem a gyártóknak - mivel a RIM elég jelentős részben a szolgáltatásokból él, máris érthető, miért maradt ki az ünnepi hajrából.

A másik ok, ami miatt utólag bebizonyosodhat, bölcs dolog volt távol maradni a karácsonyi őrülettől, az az irgalmatlan verseny, ilyenkor ugyanis aztán mindenki, minden gyártó és szolgáltató egymásra licitálva igyekszik megnyerni magának a vevőket. Aztán a vevő vagy vesz a végén egy iPhone-t, vagy egy Samsung Galaxy izét, a többiek meg osztoznak a maradékon.

Szerintünk mindebben van ráció (különben nem írnánk le), de a legnyomósabb érvet a karácsonyi launch ellen akárhogy szépítjük, úgy hívják, hogy iPhone. A RIM a januári, februári launch révén ettől a kíméletlen konkurenstől tartja magát távol amennyire csak lehet.

Remélhetőleg sikerül majd neki, és a 2013-as igazán boldog karácsony lesz Waterlooban.