Tegnap volt némi időm játszani az új BBM Voice funkcióval, ami szerintem messze az eddigi legjelentősebb fejlesztés a RIM saját chatplatformjának az életében. A VoIP, vagyis az internetes hanghívás korát éljük, meg lehet nézni a Skype és a Viber népszerűségét, nem csoda, hogy végül a RIM is kötélnek állt, és némi hezitálással vegyes technikai korlátozással elindította a saját VoIP-sozlgáltatását.

A BBM Voice funkció kapcsán elég sok negatív vélemény jutott el hozzám a Wi-Fi-s korlátozást illetően, ráadásul  még így is kell BIS a telefonra, anélkül szóba sem áll a felhasználóval a program. Való igaz, jobb lett volna egyből a 3G-s hálózatokra is kiterjeszteni a hanghívást, de azt gondolom, ennek megvalósítása csak idő kérdése, a tesztplatformnál talán jobb is, hogy csak Wi-Fi használható a kommunikációra.

bbm7_voice2.jpg

Emlékszem, hasonló korlátozással indult a Skype iPhone-on és talán Androidon is, végül aztán mostanra mindkét platformon olyan verziókat tölthetnek le a felhasználók, amivel a 3G-s hívás is működik. Nem látom okát annak, hogy idővel ezt a korlátozást a BBM-en ne oldhatná fel a RIM, pláne mivel közben mindvégig biztosítja az operátorokat, hogy a BlackBerry-tulajok így is átlag felett költenek még mindig. 

A tegnapi próba alapján azért azt mondanám, hogy most még nem véletlenül van tesztfázisban a funkció. Bár a hangminőség tényleg meglepően jó, a csengőhangot egyelőre sem kicserélni, sem lenémítani nem lehet, ami roppant kellemetlenül érintett kétszer is tegnap, másrészt a hívás felépülésére valamiért hosszú-hosszú másodperceket kellett várni minden esetben. A csengőhangos problémát egyébként állítólag a következő verzióban kijavítják a programozók és biztos, hogy a hívásfunkció is sokat fog még változni, mire a BBM 7 eléri a végleges, kiadásra kész formát.

Te már kipróbáltad? Mik a tapasztalataid? Vagy nem érdekel a VoIP-hívás? Írd meg a kommentekben!

Címkék: voice bbm