A tegnapi nap egyik legnagyobb híre volt okostelefonos berkekben, hogy a Google elkészítette saját térképalkalmazását iOS platformra, ami több szempontból is jobb lett minden eddigi hasonló térképes megoldásnál a rendszeren. Persze volt már korábban iPhone-on Google Maps, de azt még az Apple készítette, ezt viszont már ugye a Google, ami minőségi ugrás, nem csak azért, mert az Apple manapság hírhedetten rossz térképalkalmazásokat fejlesztene.

Az eset óhatatlanul felveti a kérdést, hogy mi lesz a Google saját alkalmazásaival, így elsősorban a térképszoftverrel  a RIM BlackBerry 10 platformján, ahol mellékesen egyelőre ki tudja, milyen minőségű térképalkalmazással rukkolnak elő gyárilag a kanadaiak. BlackBerryre készült egyébként korábban már Google Maps, amit az m.google.com-ról most is el lehet érni, ezzel csak egy baj van: egyrészt már legalább másfél éve nem nyúltak hozzá a fejlesztők, másrészt pedig a funkciók látványosan elmaradnak a térképszoftver natív, vagyis most már iOS-es verziójától is.

gmaps.jpg

Nem gondolom, hogy a Google alkalmazásai nélkül nem élet az élet, ettől függetlenül azt hiszem a Google Mapsnek illik azért majd ott lennie a BB10 rajtjakor valamilyen formában, mint egy de facto térképalkalmazásnak, mely minden platformon megtalálható (na jó, a Windows Phone-t leszámítva). Persze az is lehet, hogy az új BlackBerry Maps annyira jó lesz, hogy senkinek nem lesz szüksége mellette semmire, de egyrészt ezen a területen nem éppen jó a RIM pedigréje, másrészt meg lehetnek a térképalkalmazásnak olyan funkciói (pl. a Latitude), amit platformfüggetlenül kívánnak igénybe venni a felhasználók.

Aztán ha a térkép elkészül, végülis semmi akadálya, hogy megszülessenek egyéb Google appek BB10-re, így például a Drive és a Translate is megférne a platformon, ezzel pedig végeredményben a Google is jól járna, mely továbbra is a szolgáltatásainak a (ki)használtságára épít, vagyis minél többen használják a különféle appokat, annál jobb. 

Januárban ezzel kapcsolatban is sok minden kiderülhet.