Az App Worldbe számos androidról portolt PlayBook-alkalmazás került be az elmúlt napokban, hetekben, pláne mivel a RIM igyekezett a tőle telhető legnagyobb mértékben motiválni a fejlesztőket, egy ajándék PlayBookkal. A portolt appok közt van egy magyar is, ez a Hungarian Namedays.

Az egyszerű kis programot Fár Attila Gergő fejlesztette: az app tulajdonképpen nem csinál mást, mint egy adatbázisból kibányássza, hogy az adott napon milyen nevűek ünnepelhetik a névnapjukat.

Egyszerű, de nagyszerű, ráadásul ingyenes! Akinek van PlayBookja, elérheti az alkalmazást az App Worldből. Mivel portolt app, csak 2.0-s OS-től felfelé működik.

Reméljük találkozunk még magyar relevanciájú appokkal a könnyű portolásnak köszönhetően.

Az App World működésének statisztikáit rendszeresen közzéteszi a RIM, hiába az egyik legkisebb mobilos alkalmazás-piactér a kanadaiaké, így is van forgalom bőven, meg lehet szemezgetni az érdekes statisztikákból.

Itt van például az ingyenes és a fizetős appok operációs rendszerek alapján rendezett letöltési statisztikája, melynek kördiagramjait fent láthatjátok. A számok néhány érdekes tanulsággal szolgálnak, így például a legtöbb ingyenes appot OS 5-ös BlackBerryre töltik le, míg ugyanerre a rendszerre fele annyi fizetős alkalmazás-letöltés jut. Utóbbi fronton az OS 6 vezet, emellett a fizetős mobilalkalmazásoknál az OS 7 is erősebb.

Nagyon érdekes a PlayBook részaránya, míg az ingyenes alkalmazások csupán 4 százalékát töltik le a tabletre, addig a fizetőseknél 22 százalék az arány. Vagyis ha valaki a RIM platformjaira fejleszt olyan alkalmazást, amitől bevételt vár, nem árt elgondolkodnia a PlayBookon, illetve a PlayBook OS platformon...

Vagy az egészről csak az Angry Birds tehet?

Vége a Mobile World Congressnek, ideje tehát röviden összefoglalni, mi mindent mutatott meg a RIM idén a kiállításon. Egy részükkel már foglalkoztunk korábban, de sikerült jobb minőségű videókat is beszerezni azóta, szóval jó lesz feleleveníteni az emlékeket újra.

Itt van mindjárt egy figyelemfelkeltő újdonság, a menet közben változtatható (angolul on the fly) prezentáció, melyet szintén a The Astonishing Tribe-nak köszönhetünk. Ezzel a rendszerrel prezentáció közben lehet a diákra szöveget írni, képet küldeni, témát változtatni, ami ismételten baromi látványos, bár aki prezentált már életében, az tudja, hogy valószínűleg egy előadónak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy menet közben szerkesszen egy prezit. Bár akik mindig az utolsó pillanatra hagyják a slide-ok összerakását, most kaphatnak egy utolsó utáni esélyt.

Aztán itt van a PlayBookok közti interaktív tartalomátadás, ami szenzációsan néz ki -időközben kiderült, hogy a tabletek Wi-Fi-n keresztül tartják a kapcsolatot (de működhet a dolog Bluetooth-szon át is). Amit viszont eddig nem láttunk, az a PlayBook képének vezeték nélküli átjátszása a tévére, erre is mutatnak példát a demóban.

Korábban szintén beszéltünk a médiafájl-megosztásról, mely ezúttal nem a PlayBookhoz, hanem az OS 7.1-es BlackBerrykhez köthető, a RIM erről is készített egy bemutatót, bár talán nem véletlen, hogy egy PS3 segítségével végzik a streamelést, nekünk is egyedül azon keresztül működött ez a fájlmegosztási mód, amikor próbáltuk.

Most már tényleg csak az a kérdés, hogy akar-e, tud-e ezekkel a koncepciókkal bármit is kezdeni a RIM, létrejöhetnek-e ebből piacképes termékek, vagy az on the fly prezentáció és a tabletes tartalommegosztás ezen formája megmaradnak látványos demóknak. Szerintünk lesz ebből valami mindenképpen, ha nem is feltétlenül ebben a formában, és nem is feltétlenül holnap. 

Mindenesetre biztató, hogy az OS 10-es BlackBerryk ugyanerre a rendszerre épülnek majd...

Címkék: rim mwc tat

Az NFC, vagyis Near Field Communication hype idén minden bizonnyal a tetőfokra hág majd, egyre-másra jönnek majd a mobilos fizetési- és egyéb kártyás megoldások, amihez persze elengedhetetlen az NFC-képes okostelefon. Szerencsére ilyenekből jó néhány a piacon van már, ha csak a BlackBerry-flottát nézzük, itt a 9900, a 9790, a 9360 és a 9380 (ezekből itthon a szolgáltatók csak a 9900-at és a 9360-at árulják).

A spanyol Telefonica és a RIM által közösen készített videó nagyon szemléletesen mutatja meg számunkra, hogy miről fog szólni az NFC a következő években: képzeljünk el egy virtuális kártyatartót a telefonon, amibe különböző kártyákat pakolhatunk, éppúgy, mint egy hagyományos tárcába. Belépőkártya, klubkártya, vagy bankkártya - bármit rakhatunk ebbe a tárcába, a tranzakciónál pedig elég kiválasztani, hogy a sok virtuális plasztik közül éppen melyiket kívánjuk használni.

Mielőtt valaki könnyelműen legyintene, ezek már részben itthon is működő rendszerek, a Magyar Telekomnál például több alkalmazott is a BlackBerryjét használja belépéshez a mágneskártyája helyett, vagy éppen arra, hogy fizessen vele a kantinban - persze az "igazi" fizetésre még kicsit várni kell, hiszen ehhez a bankoknak is hozzá kell tenniük némi fejlesztést, de elvben már erre is megvan a lehetőség. 

Aki pedig a biztonság miatt aggódna: ha egy tárcát elhagysz, minden benne lévő kártyát egyenként le kell tiltatnod. Ha elhagyod a mobilod, elég letiltani a SIM-et, ezután mindegyik virtuális kártya használhatatlanná válik. Szerinted melyik módszer biztonságosabb?

Tudom, elég sokat foglalkozunk mostanában a vörösökkel, de szeretnénk végigkövetni, ezúttal mennyire gondolják komolyan a Vodafone-nál a BlackBerry-marketinget. A jelek szerint meglehetősen komolyan veszik a brand pusholását, már van szórólap is, amit egy olvasónk küldött be nekünk.

Pontosabban szórólapok, hiszen annak a kreatívnak, amit már megmutattunk nektek, van női (pontosabban csajos) változata is, fehér 9300-zal, és csajos(abb) szöveggel. Nincs más hátra, már csak be kell állítani minden egyetem elé egy embert, és mindenkinek a kezébe nyomni egyet a flyerből. 

A hatás garantáltan nem fog elmaradni. 

Kösz a képekért Slashnek!

Nagyjából egy hónap telt el azóta, hogy először szóba került a RIM két új belépőszintű Curve-ja, a 9320 és a 9220. A hamarosan piacra kerülő újdonságokról a héten kiszivárogtak az első élőképek, szokás szerint nem túl jó minőségben, de kezdetnek ez is megteszi.

Az új Curve-vonal az újabb vonalat erősíti, már ami a dizájnt illeti, az új, az előlapból kiemelkedő menügombokkal és híváskezelő gombokkal (ilyent alkalmaz a RIM a 9790-nél és a 9850/60-as szériánál is). Emlékeztetőül a képességek: 2,44 hüvelykes, 320x240 pixeles felbontású kijelző, 512 MB RAM, GPS, Bluetooth, FM-rádió és UMTS modem és 3,2 megapixeles kamera.

Úgy tűnik, megvan a 8520 utódja.

Via BGR.

Címkék: curve 9320
süti beállítások módosítása