A BlackBerry 10 bemutatója során szó esett egy olyan képességről, mely az újonnan bemutatott készülékeket magasan a versenytársak felé helyezi az üzleti szférában. Ez a BlackBerry Balance, ami tulajdonképpen két telefont csinál egyből. Az átlagos, egyéni felhasználók valószínűleg sosem fognak hallani róla, nem fogják használni (minek is?), de egy vállalati rendszergazda vagy mobilmenedzsmenttel foglalkozó céges IT-szakember számára ez a funkció maga a paradicsom.

bb_balance.jpg

A BlackBerry Balance ugyanis egyazon telefonon belül két egymástól teljesen elszeparált (munka)környezetet biztosít, melyek közt egy egyszerű mozdulattal lehet váltogatni. A két működési környezet közt (nevezzük privát és üzleti panelnek őket) nincs semmilyen átjárás, így nem keveredhetnek az alkalmazások, meg a fájlok sem, illetve a munkahelyi e-maileket nem lehet privát fiókban továbbküldeni, vagy a szövegtörzsüket részben vagy egészében bárkivel megosztani. Egy a céges titkokat féltve őrző nagyvállalat számára ez óriási fegyvertény lehet, nem beszélve arról, hogy ha az alkalmazott valamilyen úton-módon begyűjt valamilyen kártékony programot vagy e-mailt, az nem terjedhet így át a vállalat belső rendszereire.

Ha ez nem lenne elég, a vállalati rendszergazda a BlackBerry Enterprise Service 10 nevű mobilmenedzsment-alkalmazással távolról el tudja érni a dolgozó BlackBerryjét, és mindenféle módon szabályozni tudja annak használatát -- legalábbis ami az üzleti panelt érinti. Akár le is törölhető távolról a telefon tartalma, de ilyenkor is megmaradhatnak a privát adatok. Mondhatni kézenfekvő ezek után, hogy az üzleti panelnek saját alkalmazásboltja is van, ahová a cég beteheti a saját programjait, vagy azokat az appokat, melyek feltétlenül szükségesek a munkavégzéshez (a videós bemutatóhoz és további részletekhez kattints a jobb oldali nyílra!).

A távoli menedzsment-funkciót és házirend-beállításokat korábban is lehetett használni a BlackBerryken, de sok alkalmazottnak éppen azért lett elege ezekből a telefonokból, mert néhány cégnél olyan mértéket öltött a paranoia, hogy a dolgozóknak kiosztott BlackBerryket teljes mértékben lekorlátozták e-mail küldésre és fogadásra. Ezért általános sok helyen ma az a jelenség, hogy egy vállalati alkalmazott zsebében ott lapul a BlackBerryje mellett egy iPhone vagy egy androidos telefon. 

A BlackBerry Balance ezt a kettős életet teljesen eltörölheti, ráadásul a dolgozó számára egy modern BlackBerry 10-es okostelefon legalább olyan vonzó lehet, mint más platformok csúcskészülékei, köszönhetően a teljesen megújult, vonzóvá varázsolt operációs rendszernek és a kibővített alkalmazásválasztéknak.

A végére mintegy slusszpoénnak jöjjön egy kis promó a BlackBerry 10 üzleti lehetőségeinek bemutatásáról. Érdemes összehasonlítani ezt a Samsung pár héttel ezelőtti próbálkozásával, amiben a koreaiak azt próbálták elhitetni (az nem teljesen világos, hogy pontosan kivel), hogy a Galaxy S III-nál és a Galaxy Note II-nél nincs jobb üzleti okostelefon.

süti beállítások módosítása