A BlackBerry 10 gesztusvezérelt mobil operációs rendszer. Na bumm -- mondhatnád, ezzel most jól megmondták a frankót, biztos ez is valami marketingmaszlang, amivel megpróbálják hülyíteni a népet a telefongyártók. Pedig a gesztusokkal, vagyis lényegében ujjmozdulatokkal vezérelt kezelőfelület ha nem is totális újdonság, azért a BlackBerry az új operációs rendszerrel új szinte tudta emelni ezt a vezérlési módot. Különösen hasznosak ezek a gesztusok a Z10 esetében, amin alig van gomb, mégis könnyen elérhető a legtöbb funkció. A fontosabb mozdulatokra a telefon az első bekapcsolás után megtanít, most jöjjenek azok, amiket eddig nem is hallottál!

1. Billentyűzettel kapcsolatos gesztusok

A Z10 virtuális billentyűzete bármikor, bárhonnan előcsalható, ha szövegbeviteli mezőbe böksz az ujjaddal, de akkor is, ha nincs ilyen mező a kijelzőn. Méghozzá úgy, hogy két ujjadat párhuzamosan felhúzod a kijelző aljáról. Ugyanezt a mozdulatot visszafelé eljátszva bármikor, bárhonnan eltüntetheted a klaviatúrát.

Gépelés közben bármikor könnyedén kitörölheted az utolsó szót, ha jobbról balra végighúzod az ujjadat a klaviatúrán.

Ha az egyik ujjadat a klaviatúra tetejéről lefelé mozgatod, azonnal szimbólumbeviteli módra vált a virtuális billentyűzet (mintha megnyomnád a ?123 gombot). Két szimbólumpanelt követően újra visszajutsz a betűkhöz.

2. Naptár gesztusok

Ha használsz naptárbejegyzéseket, jó ha tudod, hogy a naptár napi és heti bontásban támogatja a kétujjas zoomot, vagyis adott esetben átláthatóbbá tudod tenni egy napi programodat, vagy éppen ki tudsz zoomolni, hogy az egész napodat lásd. Ehhez akárcsak a fotók nagyításánál és kicsinyítésednél a két ujjaddal kell egymáshoz közelítő, vagy ellentétes mozgást végezni.

3. Hub gesztusok

A BlackBerry Hub-ba érkezik minden fontos üzeneted és értesítésed, de néha nem árt ezek közt szelektálni. Ha ráböksz a bal alsó sarokban lévő Hub ikonra, megjelennek a Hub-ba integrált értesítések és fiókok, de kevesen tudják, hogy ha folyamatosan lenyomva tartod a Hub gombot és úgy húzod jobbra a kijelzőt, akkor is megjelenik egy egyoszlopos ikonsor a bal oldalon, ahol ki lehet választani, hogy a Hub melyik fiókját akarod kiválasztani.

hub_fastaccess.jpg

Szinté na Hub-hoz kötődik, hogy ha az üzenetlista tetején megpróbálsz tovább görgetni lefelé, megjelennek az aktuális legközelebbi naptárbejegyzéseid. Nem rossz, mi?

süti beállítások módosítása