A BlackBerry Live alig kezdődött el, máris sok fontos bejelentés hangzott el a kanadaiak részéről, nem győzzük kapkodni a fejünket egyes dolgok hallatán. A legfontosabb, tegnapelőtti bejelentéseket több kisebb horderejű, leginkább fejlesztőknek szóló bemutató követte. A BlackBerry fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke, a mindig baromi laza Alec Saunders például beszélt a BlackBerry Live-val egy tető alá hozott Jam Americason a BlackBerry 10.2-ről, vagyis az új operációs rendszer soron következő új verziójáról.

1002.jpg

Tudom, még csak most kezdi el a 10.1-es frissítés terítését a BlackBerry a szolgáltatókkal karöltve, mégis mi szükség akkor máris ennyire előreszaladni? Először is látni kell, hogy egy ilyen verzióugrás azért nem játék, eléggé alaposan ki kell tesztelni mindent, ráadásul a fejlesztőket is fel kell készíteni arra, hogy használni tudják az új operációs rendszerrel megjelenő funkciókat. Ez eltart egy darabig, szerintem ne tévesszen meg senkit az a tény, hogy a 10.1-es verzió viszonylag hamar megszületett a BlackBerry 10 rajtját követően.

A 10.2-es build kiadását megelőzi tehát több tesztverzió és egy fejlesztői SDK megjelenése is -- ez utóbbi már a jövő hónapban megjelenhet. A operációs rendszer új verziója a következő, részben hiánypótló fejlesztéseket vezeti majd be:

  • Háttérben futó alkalmazások támogatása, vagy "headless app": ez azt jelenti, hogy a frissítés után nem kell majd active frame-ként futtatni egy appot ahhoz, hogy az ellássa a funkcióját, ami remek hír mindenkinek, aki például rendszerfelügyeleti alkalmazásokat futtat előszeretettel.
  • USB hoszt funkció: ez is egy hasznos tulajdonság, lényegében azt jelenti, hogy egy speciális kábel segítségével mindenféle USB-s tárolót (leginkább persze pendrive-ot) rá tudsz kötni majd a BlackBerrydre, és el tudod érni a rajta lévő fájlokat.
  • Wi-Fi Direct és Miracast támogatás: ennek segítségével egy másik Wi-Fi Direct eszközzel router nélkül is felépíthető vezeték nélküli kapcsolat.
  • Flurry Analytics támogatás: ez leginkább a fejlesztőknek lesz jó, akik így több információhoz jutnak majd az alkalmazások használóiról.
  • Smart card támogatás: Lényegében azt eredményezi, hogy a BB10-es BlackBerry NFC-kapcsolat segítségével képes úgy működni, mint például egy beléptetőkártya.
  • Magasságmérő szenzor támogatás: ez azt hiszem eléggé magáért beszél, bár ha eljön az ideje repülőgépen senki ne próbálgassa, mert úgysem fog helyes értékeket adni.
  • Geofencing: ez a funkció kicsit a Google Latitude-jára hajaz, ha jól értettem, illetve a fejlesztők ennek a funkciónak a segítségével olyan helyfüggő appokat készíthetnek, melyekre eddig nem volt lehetőség (nem egyszerű GPS-alapú lokációról beszélünk!)
  • Android Jelly Bean támogatás: ez az Android Runtime frissítésével válik elérhetővé, és lehetővé teszi, hogy a fejlesztők jobb, korszerűbb androidos appokat is átportoljanak BlackBerry 10-re.

Ezek lennének tehát a BB10 v10.2 főbb újdonságai, szerintem jól látható, hogy a BlackBerrynél gőzerővel dolgozik tovább a fejlesztőcsapat azon, hogy újabb funkciókkal egészítse ki a rendszert -- nem beszélve az esetleges hibák kijavításáról.

Te egyébként mit tennél még bele ebbe a listába, ha a helyükben lennél?

süti beállítások módosítása