A BlackBerry 10 operációs rendszer mint minden újszülött rendszer, gyakorta szorul frissítésre, hogy a felfedezett hibákat kijavítsák a fejlesztők, illetve új funkciókat tegyenek a rendszerbe. Meg olykor új hibákat is. Egy korábbi posztban megmutattam, hogyan lehet nem hivatalos, nem támogatott módon rendszert frissíteni bátraké a szerencse alapon, most pedig megmutatom, hogyan lehet frissíteni hivatalos úton.

A frissítésre tulajdonképpen három módozat létezik, ebből kettőhöz PC szükséges. Az első módszer a telefon csatlakoztatása a BlackBerry Link szoftverhez, ami ha van új frissítés a készülékhez, egyszerűen felajánlja a telepítést a "Beállítások" menübe lépve. A következő módszer abból áll, hogy elmész erre a weboldalra, és miközben a telefon csatlakoztatva van a PC-hez, ráböksz a "Check for updates" gombra. Ha van a jelenleginél újabb szoftver a telefonodra, felajánlja a rendszer a telepítést.

os_frissites_bb10.jpg

A legjobb, legkényelmesebb és legegyszerűbb leglegleg módszer azonban a telefonon keresztüli frissítés, vagy szakszóval OTA (Over-The-Air) frissítés. Ezt a Rendszerbeállítások/Szoftverfrissítések menüpontban éred el. Itt elég a "Frissítések keresése" gombra bökni, és máris elindul a folyamat -- ha elérhető a telepítettnél frissebb rendszerszoftver, a telefon jelzi, és le is tölti. A letöltést bármikor szüneteltetheted, vagy akár le is állítod, ha meggondoltad magad.

Mégegy érdekesség van a frissítésekkel kapcsolatban, amiről már talán volt itt szó korábban: a rendszerfrissítések mindig az operátorhoz, vagyis a mobilszolgáltatóhoz kötődnek, ami két dolgot jelent. Egyrészt egy kártyafüggetlen telefon lehet, hogy felajánl egy frissítést X operátor SIM-jével, de Z operátor kártyájával már nem. Ez azért lehetséges, mert Z operátornál még nem tesztelték, nem hagyták jóvá egy-egy újabb frissítést. Fontos, hogy a szolgáltató csak ahhoz a típushoz hagy jóvá frissítést, amit forgalmaz is, szóval egy külföldön vett Z10-hez lehet, hogy soha nem fog neked felajánlani rendszerfrissítést a telefon magyar SIM-mel. 

Mint mindenre, erre is van megoldás, a részleteket megtalálod egy korábbi posztunkban.

süti beállítások módosítása