Ezt a posztot azt hiszem érdemes azzal a disclaimerrel kezdeni, hogy jómagam is rendelkezem BlackBerry részvényekkel, igaz elhanyagolható mennyiséggel, de ily módon akkor is anyagilag érintett vagyok minden olyan történés kapcsán, ami a BlackBerryhez kötődik. Nem mintha a büszke öntudat szólna belőlem ezzel kapcsolatban, éppen ellenkezőleg, a mostani poszt témája pont az, hogy a cég egyes (kis)részvényesei kicsit most átejtve érzik magukat, és ennek a bíróságon is hangot adnak, illetve adnának.

stock.jpg

Az úgynevezett csoportos keresetet New York államban nyújtotta be a BlackBerry ellen egy ügyvédi iroda múlt hét végén azzal a felvetéssel, hogy a BlackBerry vezetése több tudatos lépéssel is szándékosan csökkentette a cég értékét (vagyis a részvények árfolyamát), mindeközben pedig a részvényeseknek hamis képet festett a társaság valódi helyzetéről és a megmentőnek kikiáltott BlackBerry 10 operációs rendszer fogadtatásáról. A per végső jogalapját a szeptember 20-i "fekete péntek" adta, ekkor közölte a kanadai cég, hogy több mint 900 millió dollárnyi eladatlan Z10 okostelefont leír, a veszteség pedig elsősorban ennek köszönhetően rekord magasságokba szökik. A társaság ezzel együtt bejelentette, elküldi munkavállalóinak 40 százalékát.

A KSF által indított csoportos keresethez december 3-ig csatlakozhatnak azok a kisrészvényesek, akik a fenti tények hatására a befektetésük igen tetemes részét elveszítették. Mindez persze még nem jelenti azt, hogy az ügy ténylegesen összegyűjt annyi támogatót, hogy amivel már érdemes nekimenni a cégnek. Érdemes leszögezni, hogy a BlackBerry ellen nem ez az első ilyen beadvány, 2010 decemberében hasonló indokkal már próbálkoztak ugyanezen a bíróságon elmeszelni a céget, mint ahogy a 2011-es emlékezetes hálózati leállást követően is csoportos pert helyeztek kilátásba egyes károsultak. 

És bár ez azokat aligha vigasz azoknak, akik milliókat (dollárban) fektettek a cégbe, a magam részéről a részvényeken realizált minimális veszteséget betudom annak, hogy a tőzsdézés kockázatos játék, ahol nincs helyük az érzelmeknek. Meg úgy istenigazából a pereskedésnek sem.

süti beállítások módosítása