Mire ezek a sorok megjelennek a BerryBlogon, a BlackBerry Messenger jó eséllyel történelmi csúcsot ért el, már ami a felhasználók számát illeti, hiszen mostanra a becslések szerint meglehet a csevegőprogramnak a százmillió felhasználó, összesen három platformon (a BlackBerry mellett iOS-en és Androidon). A felhasználói tábor ráadásul könnyebben is gyarapszik, hiszen a BlackBerry a hét eleji megjelenéskor felállított várólistát teljesen eltörölte, a szerverek pedig az eddigi tapasztalatok alapján mostanra képesek akár óránként tízmillió új felhasználóval is megbirkózni.

Mindez azt jelenti, hogy a BBM-felhasználók tábora egy hét alatt csaknem megduplázódott, hiszen múlt héten ilyenkor még "csupán" körülbelül 60 millió BB-s user használta a szolgáltatást. Ami a platformok közti megoszlást illeti, az androidos alkalmazásboltban, a Google Play Store-ban a letöltések száma már a 10-50 milliós kategóriába esik, számos országban pedig a top tíz ingyenes appok közt van a BBM, illetve több helyen vezeti is a listát. Nagyjából hasonló a helyzet iOS platformon is, itt Angliában, Kanadában és Franciaországban első helyezett a BlackBerry csevegőprogramja, az Egyesült Államokban pedig második.

heins_bbm.jpg

Közben jönnek az első hibajavítások is az alkalmazáshoz, úgyhogy a BlackBerry láthatóan nem dőlt hátra a program multiplatformos verzióinak a kiadását követően, mind iOS-en, mind pedig Androidon érkezett már új verzió, bár ezek új funkciókat egyelőre nem hoztak (VoIP, Chanels, videochat stb.).

Hogy ne csak mindig a külfölddel példálózzunk, utánanéztem, hogy nálunk hogyan teljesít a BBM -- nos nem túl meglepő módon itthon nemhogy az első tízben, de az első százban sincs benne az alkalmazás, a Google Play Store-ban jelenleg a 124. legnépszerűbb ingyenes app a BlackBerry Messenger, ami egyrészt nem hangzik túl jól, de másrészt meg a BlackBerry magyarországi ismertségét és elterjedtségét tekintve mégis. Ráadásul ha azt vesszük, hogy olyan, egyébként népszerű programok, mint a Dropbox, vagy a Google Térképek is a 120. és 122. helyen tanyáznak, abszolút nem is olyan rossz ez a helyezés.

Ha már itt tartunk, a magyar androidosok láthatóan teljesen rá vannak kattanva a Viberre, ami pont BlackBerry 10-re nem érhető el (talán nem annyira véletlenül), az első helyezett a listán pedig a Facebook Messenger, sokak kedvence, a BB10-en is elérhető WhatsApp pedig csupán a 34. a pillanatnyi listán.

Szóval a multiplatformos BBM világszintű debütálása mindenképpen nagyon biztatóan alakul, a százmilliós kritikus felhasználói tömeg elérése abszolút pozitív mérföldkőnek tekinthető, az app szereplése még itthon is figyelemre méltó. Úgyhogy nincs más hátra, ha már felraktad a BBM-et az androidos telefonodra vagy az iPhone-odra, használd, hívd meg a barátaidat, ismerőseidet a rendszerbe, hogy még nagyobb, még pezsgőbb közösség alakulhasson ki a BBM immár kötetlen kötelékében!

#BBM4all!

süti beállítások módosítása