Áhá, most már világos, hogy a BlackBerry Z30 miért lett a maga nemében olyan nehézsúlyú telefon! A BlackBerry csúcs-taperoló készüléke csaknem 170 grammot nyom a mérlegen, aminek csak részben oka, hogy egy masszív, nagy kapacitású akkumulátor van a készülékben. A másik ok, hogy (immár biztosan) a telefont gyárilag felvértezték egy különleges töltőáramkörrel, mely vezeték nélkül is képes tölteni az akkumulátort.

Mindez abból a sajtóanyagból derült ki, melyet a Verizon Wireless nevű amerikai mobilszolgáltató adott ki a BlackBerry Z30 megjelenése kapcsán -- a cég exkluzivitást kapott az Egyesült Államokra a telefon forgalmazását illetően, illetve exkluzivitást kapott a vezeték nélküli töltőfunkcióra is, melyet nyilván szoftveres úton lehet ki- és bekapcsolni a BlackBerryken. 

z30_verizon.jpg

Így természetesen később, az exkluzív időszakot követően minden bizonnyal más szolgáltatók által értékesített telefonokon is be lehet majd kapcsolni a vezeték nélküli töltési funkciót, amit egyébként indukciós töltésnek is neveznek, és kell hozzá egy speciális töltőlap, amire elég ráhelyezni a telefont, és mindenféle kábel csatlakoztatása nélkül indulhat az elektronvándorlás.

Ezt a technológiát egy Nokia Lumia 920-on egyébként egyszer már volt alkalmam látni, és azt kell mondjam elég meggyőzőre sikerült a rendszer, más kérdés, hogy a Nokia az utódmodellből, a Lumia 925-ből pont a tömegnövelő faktor miatt kivette az indukciós töltéshez szükséges tekercset.

Persze az sem teljesen kizárt, hogy a Z30-nál is egy indukciós hátlappal oldják majd meg a vezeték nélküli töltést, akárcsak a Lumia 925-nél (ahol külön tartozékként vásárolható ilyen hátlap), és akkor az egész tömeges fejtegetőzést tekintsétek tárgytalannak. Mindenesetre várhatóan pár héten belül kiderül, mi az igazság ezzel a nagy töltőmizériával kapcsolatban.

süti beállítások módosítása