Bár sokan még a BlackBerry 10 OS 10.2-es verzióját sem kapták meg a telefonjukra, már kikerült az internetre a soron következő kisebb verziófrissítés, a 10.2.1-es kiadás összfunkciós, nem hivatalos verziója. Bár a verzióugrás kicsi, bizonyos szempontból több új funkció érkezik ebben a kiadásban, mint a 10.2-esben. A kiszivárgott verzióban egyre-másra fedeznek fel a felhasználók mindenféle újdonságokat, melyek a teljesség igénye nélkül a következők:

Alkalmazások közvetlen megnyitása a lezárt kijelzőről

Ezen funkció révén a lezárt kijelzőn már nem csak a részletes értesítéseket láthatod, hanem akár meg is nyithatsz appokat direktbe erről a panelről.

Kapcsolati profilok

Ez egy igazán hiánypótló funkció, melyet a korábbi BlackBerryken gyárilag lehetett használni, a BB10-es készülékeken pedig csak segédprogramokkal. A lényege, hogy minden kontakthoz lehet külön értesítési profilt rendelni, például ha a barátod/barátnőd, netán a főnököd hív, akkor más csengőhangon szólal meg a telefon. Ugyanez érvényes az SMS-ekre, BBM-üzenetekre és e-mailekre.

Kontakt csoportok

Ha már a névjegyzéknél járunk, érdemes kiemelni a kontakt csoportok nevű új funckiót, ami szintén ott volt a régebbi telefonokon, az új OS-be viszont csak most kerül be. Ezzel a kapcsolatokat különböző csoportokba lehet rendezni, értelemszerűen a család/barátok/kollégák besorolásokat szokták a legtöbben használni, nem véletlenül.

Készülékmonitor

A készülékmonitorral a rendszer működését tudja nyomon követni az, aki ilyen paramétereket szeret figyelgetni, vagy éppen rendellenes működést tapasztal, és szeretne rájönni az okára.

device_monitor.png

Az egyik legjobb funkciója az akku merülésének a grafikus nyomon követése, melyet eddig csak külső alkalmazások révén lehetett megoldani. 

Új híváskezelés

Az új verzióban a hívások kezelése, vagyis egy bejövő hívás felvétele és visszautasítása átalakul, az eddigi fel-le mutató gesztus helyett oldalra kell majd húzni egy csúszkát a hívások felvételéhez vagy elutasításához. Állítólag azért volt erre szükség, mert sokan nem tudtak megbarátkozni a jelenlegi rendszerrel.

FM-rádió

Láttunk már korábban olyant, hogy egy telefonban a rendszerfrissítés után egyszer csak megjelent az FM-rádió funkció, a jelek szerint a 10.2.1-es OS-sel most ez megismétlődik majd, legalábbis a Q5, Q10 és Z30 tulajok számára, akik a frissítés után tudják hallgatni a Bartókot vagy a Jazzyt (kinek milyen zene jön be) a telefonjukon anélkül, hogy az eddig használt netrádiót el kellett volna indítani. 

Új Android Runtime

Talán az egyik legfontosabb módosítás az új OS-ben, hogy ismét változik az Android futtatókörnyezet, a rendszer mostantól a natív Android kódot is támogatja. Anélkül, hogy részletezném, elég annyit tudni a dologról, hogy a fejlesztők még könnyebben, még sokfélébb appot tudnak áttenni a BlackBerry 10-es telefonokra. A pletykák ellenére viszont egyáltalán nem lesz Google Play Store a BlackBerryken. 

Átalakítható gyorsmenü

Végül, de nem utolsósorban az átalakítható gyorsmenüre hívnám fel a figyelmet, ez az az ikonsor ugyebár, amit felülről tudsz "lehúzni" -- ez eddig fix ikonokat tartalmazott, megadott sorrendben, de az új rendszerfrissítés után már te is belenyúlhatsz abba, mi jelenjen itt meg.

süti beállítások módosítása