Bár az akkumulátoros rendelkezésre állás szoftveres javításával kapcsolatban sosem tápláltam vérmes reményeket, most úgy tűnik, a BlackBerry Z10 február végén kiadott szoftverfrissítésével mégis javult az üzemideje a telefonnak. Erről egyébként egyre több felhasználó is beszámol, bár eddig javarészt olyan típusokkal kapcsolatban érkeztek információk, melyeket itthon nem hoznak majd forgalomba.

keszenlet_z10.jpg

beszelgetes_z10.jpg

Nem csak a felhasználók visszajelzései, hanem a gyártó által kiadott hivatalos specifikációk (lásd fenti grafikonok) is javulásra utalnak, mind a beszélgetési idő, mint a készenléti idő javult GSM és UMTS, vagyis 3G-hálózaton egyaránt. A ez utóbbi információkat persze mindig fenntartásokkal kell kezelni, de lényeg, hogy mire itthon a boltokba kerül a telefon, addigra láthatóan egy kezdeti tapasztalatokhoz képest hosszabb akkuidőt biztosító BlackBerryt vehettek majd kézbe.

Egyelőre a legújabb szoftververziót én még nem kaptam meg, szóval saját tapasztalat alapján még nem tudok nyilatkozni, mindenesetre így is jó látni, hogy a jelek szerint tud ezen a téren előre lépni a gyártó.

Címkék: akkumulátor z10

A BlackBerry Z10-et és a QWERTY-billentyűzetes Q10-et ugyan egyszerre mutatták be január 30-án, de már akkor tudni lehetett, hogy a billentyűzetes modell kicsit később kerül csak forgalomba, egy-két hónappal a teljes érintőkijelzős testvér után. A BlackBerry 10 kapcsán most ezért egyelőre mindenki a Z10-et emlegeti, de a gombmániásoknak sem kell aggódni, a Q10 is megjön hamarosan, a szolgáltatók pedig már tervezgetik a piacra lépést.

A héten két tengerentúli mobilszolgáltató is közzétett új információkat a Q10-ről, vagy éppen megkezdte a marketingkampány előkészítő fázisát. Az egyik a Z10-et egyébként egyáltalán nem forgalmazó Sprint, ahol állítólag április végén, május elején kerülhet az üzletekbe az első BB10-es QWERTY-s telefon. Ami ennél talán még lényegesebb információ: a Q10 a hírek szerint szolgáltatófüggetlen lesz ami elsősorban azoknak az amerikai vásárlóknak jó, akik sokat utaznak külföldre (a Sprint egyébként CDMA-szolgáltató, de ez nem zárja ki, hogy GSM SIM kerüljön a telefonba).

A Q10-ből egyébként jóval kevesebb változat lesz, mint a Z10-ből, így például mindegyik modell tudja majd az LTE-hálózatokat kezelni, nem lesz olyan variánsa a Q10-nek, mint a London kódnevű Z10-es típus.

bell_q10preregister.jpg

A másik hírmorzsa a kanadai Bell háza tájáról érkezett tegnap -- a cég megnyitotta az előregisztrációt a Q10-re, mindenféle, a forgalmazás megkezdésével és árral kapcsolatos részletes infó nélkül. Ez egyébként bevett szokás a mobilszolgáltatóknál, nálunk is lehetett korábban több prémium okostelefonra előregisztrálni, és nem kizárt, hogy a Z10/Q10 esetében is lesz ilyen lehetőség egynémely szolgáltatónál.

További részletek a Q10 premierjéről hamarosan...

Kanada népe nemzeti büszkeségként tekint a BlackBerryre, ezt a nyilvánvaló tényt a BlackBerry 10 születésekor többször bizonyította a helyi lakosság és a média -- pedig a lakosság főleg azon részének minden oka meglett volna gyűlölni a céget, akik valaha ott dolgoztak, de az átszervezéssel járó létszámcsökkentések miatt el kellett búcsúzniuk a munkaadójuktól. A kanadaiak ráadásul a jelek szerint arra az emberre sem akadtak ki, aki az ominózus létszámcsökkentésről szóló döntést aláírta.

heins.jpg

Thorsten Heinsről van szó, aki tavaly év eleje óta a gyártó elnök-vezérigazgatója, és aki most minden jel szerint kivezeti a BlackBerryt az ingoványból. Heins, aki egyébként a németországi Gifhornban született, most mindezért megkapta az egyik legnagyobb elismerést a kanadai állam részéről: a kanadai állampolgárságot.

Ezzel Mike Lazaridis és Jim Balsillie után újból kanadai elnök-vezérigazgatója van a BlackBerrynek, aki talán kicsit németesen beszéli az angolt, meg bizonyára a franciát is, de mindez mit számít, amikor a vezetésével a vállalat minden jel szerint jó irányba halad?

Gratulálunk, Mr. Heins!

Több mint 7 százalékkal ugrottak meg a BlackBerry papírjai a tegnap kereskedés során és végül 6 százalék feletti pluszban zártak. Mindezt leginkáb Thorsten Heins a spanyol Expansion gazdasági lapnak adott interjújához lehet kötni, amelyben a Z10 kedvező fogadtatásáról beszélt.

"Kissé meglepődtünk", hogy milyen vonzó a BlackBerry 10 más platformról váltók számára, fogalmazott Heins. Hozzátette, hogy a mobilszolgáltatóktól jelentős támogatást kap a Z10, mivel alternatívát akarnak a Samsung és az Apple dominanciájára.

Ezen a héten összesen már 21, főként európai piacon kapható a Z10, de már elrajtolt a növekedés szempontjából stratégiai jelentőségű Indiában is -- az 1,3 milliárdos országban tavaly év végén már 5 millió okostelefont adtak el három hónap alatt,

Természetesen a legnagyobb megmérettetés az USA piaca, ahol heteken belül rajtol a BlackBerry 10. Az, hogy az amerikai online média felfokozott érdeklődéssel követi a Z10 nemzetközi eladásait és folyamatosan a felszínen tartja a BlackBerryt, rendkívül bíztató -- ebben egyre nyilvánvalóbban közrejátszik a tény, hogy elsőként más országokban rajtolt el, ami rendkívül szokatlan az amerikaiaknak és figyelmet provokál. Nem tudok nem arra gondolni, hogy ebben lehet tudatosság a BlackBerry részéről.

Címkék: blackberry bb10 z10

A Telenor egy ideje szerencsére már nem csak az Android legfőbb zászlóvivője itthon, a cég most már nem Android Workshopokat rendez, hanem más platformokkal is foglalkozik, telefonsimogató rendezvényét pedig átkeresztelte Okostelefon Akadémiának. Hogy ez mennyire szerencsés, vagy szerencsétlen elnevezés, azt döntsétek el ti, mindenesetre egy olyan rendezvényről van szó, ahol tényleg minden az okostelefonokról szól, szóval akit amúgy is érdekelnek az efféle újdonságok, annak ott a helye. Aki meg csak a hostessek miatt jön..., nos azt sem fogják elzavarni.

okostelefon_akademia.jpg

Mielőtt nagyon elkalandoznék, a mobil biztonság témakörét feszegető Okostelefon Akadémia éppen egy hét múlva, március 13-án délután lesz az Akvárium Klubban, Budapest belvárosában. A rendezvény fél hatkor kezdődik és fél tízig tart, lesz néhány előadás meg workshop, de a lényeg, hogy az Expo kitelepülők közt ott lesz a BlackBerry is, a standon pedig megnézhetitek a Z10-et, a cég első BB10-es okostelefonját -- ha még esetleg nem láttátok volna.

A telefont és az összes programot ingyen nézhetitek meg, de a Telenor azt kéri, hogy előtte regisztráljatok a socialmedia@telenor.hu e-mail címen, vagy az esemény Facebook-oldalán

Mi is ott leszünk.

Tegnap már részletesen beszámoltunk róla, hogy a német kormány a BlackBerry Z10-et választotta elsődleges okostelefonnak, ezért most csak két képet raknék ide, minden további kommentár nélkül. Illetve mégis: aki szerint a HTC One menő, mélyedjen el kicsit magában és gondolja át az életét.

merkel_z10.jpeg

merkel_z10_2.jpeg

Via Bild.de

Címkék: merkel z10