A BlackBerrykben többek közt az is a jó, hogy rendkívül intelligensen és stabilan kezelik a különböző rádiós kapcsolatokat. Például ha Wi-Fi-hez csatlakozunk a telefonnal, de mondjuk megszűnik közben az internetkapcsolat a router mögött, akkor a telefon szépen magától visszakapcsol 3G/4G-re, anélkül, hogy ebből a felhasználó bármit észrevenne. Csak sajnos néha akkor is visszavált mobiladat-kapcsolatra, ha egyébként a Wi-Fi-n keresztül tökéletes adatkapcsolat érhető el.

limited_wifi.jpg

Hogy ennek pontosan mi az oka, azt inkább nem részletezem, mert magam sem vagyok biztos benne, hogy tökéletesen értem, de tény, hogy én is tapasztaltam már többször, illetve több olvasónk is jelezte, hogy adódnak nála olyan Wi-Fi problémák, amikor a telefon "Limitált Wi-Fi" hálózat hibaüzenettel eldobja a kapcsolatot, látszólag minden ok nélkül. 

A BlackBerry elismerte a hibát és már dolgozik a megoldáson, legalábbis ezt írja BBM-csatornáján Micahel Cewley, a cég egyik exhibicionista vezetője, aki szerint egyébként végleges megoldás a 10.3-as operációs rendszer érkezése után lesz erre a hibára, de addig is legalább megpróbálják csökkenteni az előfordulási valószínűségét. Szóval ha téged is sújtott már ez a probléma, kitartás, közel a megoldás!

Van ez a nagyon sikeres, Apple Alma nevű cég, mely nem véletlenül lett olyan sikeres, amilyen, hiszen kitűnő termékei vannak (tényleg!), melyeket jó szakemberek terveznek, rabszolgák gyártanak és nem utolsósorban kőkeményen marketingelnek, már ha van ilyen szó egyáltalán. Az Alma termékeivel ezért kifejezetten hálás, de legalábbis kifizetődő dolog foglalkozni, akár arról van szó, hogy az ember Almát árul az Andrássy úton (ahol lássuk be, elég kevesen árulnak almát), meg néhány menőbb plázában, akár arról, hogy valaki lelkesedésből tol blog formájában Alma-tematikájú kontentot évek óta, hogy a végén a lelkesedését valamilyen módon forintosítsa. Ha már Alma úgyis magasról szarik arra, amit csinál.

Vagyishát mégsem szarik, mert Almának nem tetszik ám, amit két inkriminált blogger csinál Magyarországon -- veszélyesek az üzletre, meg persze a partnerek üzletére. Ezért Alma úgy dönt, hogy leszól haverjának, a Facebooknak, ugyan már törölje az Appleblog Almablog oldalát, tokkal-vonóval, tizenezres közösségestül, mindenestül a "szolgáltatásból". Na mondom, baszki, ez is csak Almáéknál fordulhat elő.

apple_Worm.jpg

Pedig nem is, mert a Facebook azért derekasan törölget mindenféle oldalakat nap mint nap, láttunk már rá példát, hogy nácikat meg aberrált szektákat töröltek (netán náci szektákat), na de barátom, ez a két blogger, ez aztán kurvára sérti ám Almáék érdekeit. Vagy várj, nem is Almáék érdekeit!?

Jaj, akkor vajon kinek lehetett a szemében szálka ez a két rajongó? Nyilván hülyeség lenne azt hinni, hogy személyesen Mark Zuckerbergnek. És nem, nem is én voltam, becsszó!

Őszintén szólva úgy gondolom, simán csak arról van szó, hogy hernyók kerültek az Almába, ami szerintem végső soron senkinek nem jó, legyen Alma, Almarajongó, Almablogger vagy akár Facebook. Úgy látszik, hogy ahol Alma van, ott pénz van, ebből pedig már egy is elég ahhoz, hogy óhatatlanul feltűnjenek a hernyók. Nincs itt semmi látnivaló, lehet hazamenni.

És hogy mindezt mit keres itt a BerryBlogon? Nekem aztán tökmindegy, mi történik Almával, de nekem is van egy rajongói blogom, ami maximálisan szolidaritást vállal Szűcs Ádámmal és Magyarósi Csabával, az Appleblog két bloggerével. A sztori kifejtősebb részét meg olvassátok el náluk.

A mai BlackBerry üzleti jelentés utáni konferenciabeszélgetésen óhatatlanul szóba kerültek a cég új idei készülékei is, melyek már vagy megjelentek, vagy eztán fognak csak megjelenni. John Chen a hívás során röviden beszélt az újdonságokról, melyek közt megtalálható a már megjelent Z3, a Q20-ról átkeresztelt Classic, és a Windermere, amiről most már tudjuk, hogy Passport lesz a neve, mert pont akkora, mint egy útlevél. A készülékekről lentebb láthattok egy képet, ezek egyébként az első hivatalos fotók az utóbbi két telefonról. Na melyik az instant get?

z3_classic_passport.png

A Passport egyébként szeptemberben lepleződik le véglegesen Londonban (ekkor, vagy nem sokkal később már valószínűleg forgalomba is kerül), a Classic pedig novemberben érkezhet meg, szóval még éppen idejében ahhoz, hogy elcsípjék az ünnepi szezont!

Befutottak a BlackBerry pénzügyi eredményei a májussal zárul negyedévről, amely a vállalat pénzügyi naptárában az első  negyedév. A cég az elemzők által vártnál jobb működési hatékonyságot ért el, és halvány nyereséget is fel tudott mutatni. A hírek hatására a cég papírja több mint 10 százalékot erősödtek a tőzsdei nyitás előtti kereskedésben, és az elemzők is sokkal bizakodóbb hangot ütöttek meg a pénzügyi konferenciahíváson.

bbry_logo.jpg 

Főbb eredmények és érdekességek:

  • A bevétel 966 millió dollárt tett ki, nagyjából változatlan a megelőző negyedévhez képest

  •  Az értékesítés nyereségtartalma 48 százalékra emelkedett eközben az előző negyedév 43 százalékáról, nagyrészt a termékmix változásának köszönhetően

  •  A cég adózás utáni nyeresége 23 millió dollar volt

  •  A vállalat működése továbbra is rengeteg készpénzt fogyasztott (250 milliót) , de ingatlanértékesítés és adóvisszatérítés miatt a cég készpénzállománya 2,7 milliárd dollárról 3,1 milliárdra emelkedett

  •  Három hónap alatt 1,6 millió új BlackBerryt szállított le az üzletekbe a cég, és 2,6 milliót vásároltak meg a végfelhasználók, vagyis a készletek tovább apadtak; Chen szerint hamarosan nyereséges lesz megint a telefon üzlet

  •  Indonézián kívül további 8 országban rajtol el a Z3, köztük Indiában, erős keresletre számít a vállalat

  •  Novemberben érkezik a Classic (Q20)

  •  QNX alapú gépi felhőt fejleszt a Blackberry okos beágyazott eszközök vezérlése és adatgyűjtés számára  (internet of things)  ez a Project Ion, amelyet a szolgáltatók és app fejlesztők fogják feltölteni és működtetni; első kiadás decemberben

  •  Az Amazon megállapodás stratégiai pillér a BlackBerry számára, hogy ne kelljen jelentős erőforrásokat többé lekötni az app-helyzet miatt; az Amazon app boltja a BB10 alapcsomag részévé válik a 10.3-as kiadással, amely ősszel érkezik; ez 240 ezer androidos app elérhetőségét jelenti majd, az azonban nem világos, hogy mennyire jól fognak ezek futni

  •  Év vége előtt érkezik a BES 12, már bétában; 30 ezer cégnél fut már a BES 10 generáció

  •  160 millió regisztrál BBM felhasználó, és 85 millió aktív az elmúlt hónapban

Ma a BlackBerry egyszerre intett be a Google-nak és trollkodott egy hatalmasat ebben a több-kevesebb zöldellő szigettel rendelkező posványban, amit mobilos alkalmazáspiacnak hívnak. A kanadai cég bejelentette ugyanis, hogy az Amazonnal kötött licencmegállapodás értelmében az év végén BlackBerry 10-es okostelefonokon is elérhetővé válik majd az Amazon App Store piactér, illetve annak teljes választéka. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy hirtelen több százezer ingyenes és fizetős androidos alkalmazás válik majd elérhetővé -- teljesen hivatalosan -- a BB10-es készülékekre.

amazon_apps.png

Mondjuk amellett, hogy ez eddig minimum a hónap híre, azért szerintem lehetett erre valahol számítani, igaz az optimistább forgatókönyvek inkább azzal kalkuáltak, hogy egyenesen a Google Play Store válik majd elérhetővé a BlackBerryken. A Google érdekei azonban nyilvánvalóan mást diktálnak, az Amazon viszont érdekelt lehet abban, hogy az általa forgalmazott appokat minél szélesebb kör számára tegye elérhetővé -- platformtól és gyártótól függetlenül.

Meg aztán ne feledkezzünk meg a tényről, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszerben a kezdetek óta ott van az androidos appok futtatásának a lehetősége, amit a fejlesztők a megjelenés óta eltelt idestova másfél évben szép csendben csiszolgattak, bővítgettek. Ma már ott tartunk, hogy az androidos alkalmazások közel 98%-a fut BB10-en, csakhogy legális forrásból ezek töredékét lehet csak beszerezni -- azokat, melyek ott vannak a BlackBerry Worldben is (pl. Skype, Viber, csak hogy két kisebb nevet említsek).

Az Amazon App Store viszont saját piactér-alkalmazással költözik át a BlackBerrykre, vagyis az őszt követően két alkalmazásbolt lesz elérhető majd a telefonokon. A bővítés utolsó lépcsőfoka a BlackBerry 10 operációs rendszer legújabb, 10.3-as verziószámot viselő változatának a megjelenése lesz, ebbe kerül ugyanis bele néhány olyan funkció, melyek még teljesebb, még jobb androidos telefont varázsolnak a BB10-es BlackBerrykből úgy, méghozzá az Android mindenféle nyűgje és járulékos "adottságai" nélkül.

Az új piactér megjelenése egyébként nagyjából 200 ezer új alkalmazást jelent BB10 platformon. A Google Play teljes választékáról nyilván szó sincs, ami nem feltétlenül baj, hiszen az Amazon a Google-lel ellentétben legalább szelektál az irgalmatlan mennyiségű hulladék közül. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy ez pont a Google saját alkalmazásainak a hiányát nem oldja meg, vagyis továbbra sem lesz hivatalos Google Térképek, Hangouts és hasonlók, azaz leginkább semmi, ami Google-fiók használatát feltételezi. De akinek ennyire a Google-hoz kötődik mindene, az tényleg vegyen inkább valamilyen androidos készüléket...

BerryBlog vélemény: Bár a BlackBerry piaci jelenléte okán manapság többek szerint nem számít komoly tényezőnek, az Amazon és a kanadai gyártó közt kötött megállapodás valójában nagyon komoly üzenetet hordoz az egész mobilos alkalmazás-biznisz, valamint jobban kitekintve az egész mobilos iparág irányába.

Mostantól ugyanis -- legalábbis elvileg -- nem csak az tök irreleváns, hogy milyen gyártó logója virít a készüléken, hanem az is, hogy milyen platformhoz tartozik a telefon. Persze ez azért így túlzás, de tény, hogy az ilyen megállapodásoknak köszönhetően a hardvergyártók, illetve a hardverek szerepe (ezáltal a gyártók pozíciója) tovább gyengül, amiért egyébként az Android elég sokat is tett az elmúlt években. Ez van srácok, ne most legyetek okostelefon-gyártók.

Via Inside BlackBerry blog.

A BlackBerryket sokszor éri az a kritika, hogy kevés alkalmazás érhető el a piactereken hozzájuk, ami bizonyos helyzetekben tényleg annyira nyilvánvaló, hogy már-már kiböki az ember szemét. Itt van például a focivébé, amihez csak magyar fejlesztésű appból is van vagy féltucatnyi a Google Play Store-ban vagy az App Store-ban. Ráadásul ezekkel nem csak az eredménytáblát lehet megnézni, hanem akár magát a meccset is, élőben. Szerencsére BB10-en is van olyan alkalmazás, amivel élőben lehet követni a magyar közvetítéseket. Úgy hívják, hogy böngésző.

focivb.jpg

Ha szeretnéd te is kedvenc csapatod szereplését nyomon követni, de éppen úton vagy valamerre, vagy kitúrtak a tévé elől, kapd elő a BlackBerrydet, és pötyögd be a Telesport FIFAVB aloldalának URL-jét a böngészőbe (www.telesport.hu/fifavb), és máris indulhat a szurkolás! Az oldalon egyébként a már lejátszott meccseket is megtalálod, ezeknél ráadásul tudsz előre-hátra tekerni!

Azért arra vigyázz, hogy a nagy meccsnézés közben csatlakozz egy lehetőség szerint kellően stabil Wi-Fi hálózathoz, különben könnyen leapadhat a havi mobilinternet-kereted!

(Csak halkan jegyzem meg, hogy böngészőből sem Androidon sem iOS*-en nem lehet követni a mérkőzéseket. Azt pedig végképp nem is merem mondani, hogy HDMI-összeköttetéssel akár nagy tévén vagy projektoron is mehet a meccsnézés -- tévéelőfizetés nélkül!)

*közben valaki jelezte, hogy iOS-en megy a stream, úgyhogy ezennel ünnepélyesen megkövetem az Apple-t.

süti beállítások módosítása