A BlackBerry saját üzenetküldő platformja (ami egyébként már jóval több egyszerű üzenetküldő platformnál) tavaly év végén vált multiplatformossá, vagyis a BlackBerry OS és BlackBerry 10-es verzió mellé megérkezett az androidos és iOS-es kiadás is. Már-már azt lehetett hinni, hogy a BlackBerry a Microsoft okostelefon-platformjára nem kívánja kiadni a BBM-et, aztán kiderült, hogy mégis, csak kis késéssel. A Windows Phone változat rövidesen végleges formát ölt.

bbm_wp.png

A natív appot fejlesztő csoport a napokban fejezte be a windowsos BBM zárt bétatesztjét, a nyílt tesztre a Magyarországon egyébként hivatalosan továbbra sem elérhető Beta Zone-on keresztül lehet jelentkezni. Az ígéretek szerint a szélesebb körű teszt eredményeit kiértékelve, akár már a következő hetekben letölthető lesz Windows Phone-ra az alkalmazás.

Amivel azért a kiadás után is lesz munka bőven, mivel az első verzióból hiányzik többek közt a BBM Voice támogatás, a csatornák kezelése, valamint matricákat sem lehet vásárolni (ebben mondjuk a Microsoft-féle Skype-nak is komoly lemaradása van), ezek a funkciók a további fejlesztéseket követően kerülnek be a programba.

A Windows Phone-os BBM megjelenésével a BlackBerry Messenger lefedettsége teljessé válik, vagyis az összes meghatározó okostelefon-platformon elérhető lesz az alkalmazás, ezzel remélhetőleg tovább gyarapítva az egyre népesebb felhasználói tábort. Aminek ugye már te is része vagy?

Via Inside BlackBerry blog.

Egy ideje már a BlackBerrynél sem csupán gombokból áll az élet, olyannyira, hogy a gyártó jelenlegi legnagyobb és legerősebb készüléke, a Z30 is teljes érintőkijelzős modell. A kor elvárásainak minden tekintetben megfelelő okostelefont most olcsóbban vásárolhatod meg a BerryBoltban, a BlackBerry hivatalos magyarországi viszonteladójánál!

Ráadásul ehhez nem kell hűségszerződést kötni senkivel, vagy bármit vállalnod cserébe, a BerryBoltban ugyanis szolgáltatófüggetlen készülékeket találsz, melyekre két év gyári jótállás vonatkozik, illetve telefonos vagy e-mailes szakértői támogatás is jár hozzájuk.

z30_black_small.jpg

Néhány részlet az aktuális BlackBerry-csúcsmodellel kapcsolatban:

  • 5 hüvelykes képátlójú, 1280x720 pixeles Super AMOLED érintőkijelző
  • 16 GB belső tárhely (microSD-kártyával bővíthető), 2 GB memória
  • 8 megapixeles hátlapi kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • 1080p felbontású videofelvételi lehetőség
  • 4G képes (hálózatfüggő funkció!), Wi-Fi és Bluetooth-rádióval
  • BlackBerry 10 operációs rendszer, 10.2-es verzió (10.3.1-re frissíthető az év végén)
  • Magyar nyelvű menü és szövegbevitel támogatása
  • USB OTG, Miracast vezeték nélküli képernyőtükrözés és FM-rádió
  • Öntanuló virtuális billentyűzet
  • Méretek, tömeg: 140,7x72x9,4 mm, 170 gramm

A telefon ára most bruttó 145990 Ft helyett 135990 Ft, a készlet erejéig.

Részletek és vásárlás. 

Címkék: akció berrybolt z30

A csempék és az okostelefonok a Microsoft-féle Windows Phone megjelenése óta többé-kevésbé jól megférnek egymással, bár a PC-ken futó Windows esetében ugyebár kénytelen volt csempeügyben visszavonulót fújni a szoftvergyártó. Most viszont itt van megint egy okostelefon, a BlackBerry Passport, melynek kapcsán egyre több felől hallani, hogy leginkább egy kijelzővel és gombokkal ellátott csempére emlékeztet. És mennyire jó ez a hasonlat!

A BerryFlow házi dizájnere, Pootermobile eljátszott a gondolattal, hogy miként is nézne ki a szeptemberben érkező BlackBestia, vagyis a BlackBerry Passport különböző színösszeállításokban, így fekete-vörösben, fekete-kékben, netán fekete-sárgában, vagy fehér-sárgában. Bár a BlackBerry részéről eddig semmiféle hivatalos infó nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Passport milyen színválasztékkal lesz elérhető, nagyon remélem, hogy a telefont gyártó Foxconnál, illetve a BlackBerrynél látják, illetve látták ezeket a terveket.

Merthogy hangsúlyozom, ezek csak tervek, vagyis számítógépes rajzok, melyek nem a BlackBerrytól származnak, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy kapható lesz mondjuk vörösben a Passport. Az viszont már biztos, hogy a BlackBerry új nagyágyúja pont így fog kinézni, vagyis óriási, 4,5 hüvelykes, 1:1-es képátlójú kijelzővel rendelkezik, valamint egy háromsoros, érintésérzékeny fizikai gombsorral is felszerelik. A kialakítását tekintve a készülék teljesen egyedülálló színt visz tehát az egy kaptafára készülő okostelefonok unalmas világába.

Lehet, hogy itt az ideje másként gondolnod a csempékre...

Via BerryFlow.

Személyes adatokat, fotókat, videókat illetve más, személyes használatú digitális tartalmakat lehet levadászni a használtan áruba bocsátott okostelefonokról, még akkor is, ha a felhasználó az újraértékesítés előtt gondosan törölt mindent a készülék memóriájából -- hozzá ránk a frászt az egyik legismertebb antivírus-szoftver, az Avast készítői által kiadott tegnapi sajtóközlemény.

shredder.jpg

A fejlesztőcég mindezt egy tesztben igyekezett bizonyítani, amiben véletlenszerűen összevásároltak 20 darab használt okostelefont, amelyekről temérdek mennyiségű képet, e-mailt, SMS-t és névjegyet tudtak kibányászni olyan egyszerű eszközökkel, melyek mindenki számára elérhetők. Durva, mi? Lefogadom, hogy az ominózus használt készülékek közt egyetlen BlackBerry sem volt -- és nem azért, mert BlackBerryre egyébként nem érhető el az Avast mobilos terméke.

Hanem mert semmi szükség nincs rá. A BlackBerry OS, illetve a BB10 máig a világ legbiztonságosabbnak tartott mobilos operációs rendszere, és félreértés ne essék, ebben benne van az is, hogy a készüléken tárolt adatokat biztonságosan lehet törölni, ha már nincs rájuk szükség. Talán nem véletlen, hogy a BlackBerryk menüjében a gyári adatok visszaállítása funkciót szó szerint biztonsági törlésnek nevezik (és nem véletlen az sem, hogy egy iratmegsemmisítő az ikonja). Ha egyszer egy ilyen törlést ráeresztesz a BlackBerrydre, akkor a tudomány mai állása szerint nincs az az egyszeri halandók számára is elérhető módszer, amivel vissza lehet hozni a tartalmat.

secuwipe.jpg

Aki már csinált egyébként ilyen biztonsági adattörlést, annak bizonyára nem újdonság, hogy a művelet valami irgalmatlan hosszú ideig tart, akár egy órán keresztül is szüttyöghet a telefon, mire újra lehet használni. A hosszadalmas procedúrát megmagyarázhatja, hogy a készülék szoftvere ilyenkor a felhasználói memóriát (tehát azt a területet, ahol a felhasználói adatok, appok stb. találhatók) gyakorlatilag bitről bitre újraírja, nem egyszerű gyorsformázást hajt végre, mint más operációs rendszerek.

Hozzáteszem, semmilyen hasonló biztonsági funkció nem védi meg a felhasználót a saját (illetve cég esetében a rendszergazda) hülyeségétől, vagy nemtörődömségétől, szóval ezúton is arra biztatnék mindenkit, hogy ha eladósorba kerül a BlackBerryje, mielőtt kiadja a kezéből a készüléket, mindenképpen futtasson le egy biztonsági törlést...

Kösz a tippet Ádámnak!

Forrás: Avast

A függőségem pedig az utóbbi időben komoly fejfájást okozott, de legalábbis most szembesültem először az elvonási tünetekkel.

Aki ismer engem tudja, hogy jó ideje BlackBerry-t használok, előtte pedig minden mást, amin QWERTY gombsor volt (Nokia, Palm). A novemberben vásárolt Q10-esemet kénytelen voltam szervízbe adni mert elromlott rajta a headset csatlakozója valamint előállt az úgynevezett "double typing issue", magyarul elkezdett duplázni egyik-másik gomb a telefonon.

q10_billentyuzet.jpg

Gondoltam itt az ideje még egyszer neki futni az androidnak hamár új munkahelyemen android fejlesztőkkel is együtt kell dolgoznom. Remek lehetőségem kínálkozott egy ASUS PadFone Mini-re úgyhogy örömmel bontogattam a készülék dobozát és egyből bele is költöztem az email fiókjaimmal meg a BBM-mel.

Ezúton szeretném kifejezni a támogatással vegyes együttérzésemet annak a pár száz millió android felhasználónak, akiknek ezt a rendszert kell használnia a BB10 helyett. Akiknek nem adatnak meg az alábbi -- számomra fontos -- funkciók, technológiák.

HUB

A HUB hiánya androidon szinte használhatatlanná tette számomra a telefont arra amire a telefon hívásokon kívül legtöbbet használom és ez nem más mint az üzenetkezelés.

Az 5 email fiókomból 2-t kapcsoltam hozzá a PadFonehoz (gmail+outlook.com), és első alkalommal bizony percekig kerestem, hogy egyáltalán hol találom meg az emailjeimet. Plusz ha már üzenetek, a gépelés a fizikai gombsor után mondanom sem kell, hogy egy rémálom.

BBM

Ugyebár androidos BBM már elég rég óta létezik, de korántsem olyan hatékony a gesztus vezerlés részlegessége miatt mint a BB10-es verziónál. Plusz a HUB hiánya tovább ront ezen.

"Instant action"

A rengeteg (számomra teljesen érdektelen) alkalmazás között nagyon nehezen találok meg bármit. BB10-en a főképernyőről elkezdhetek jó néhány dolgot gépelni és az keresés nélkül meg is jelenik. Nem gondoltam, hogy ez ennyire fog hiányozni.

Minőségi alap alkalmazások

Elég neuralgikus pont, mert ezen a ponton éri a legtöbb támadás a BlackBerryt. Pedig Androidon sokszor a legalapabb alkalmazások helyett is valami mást kell guberálni a Play Store-ból, és bár ott aztán van választék, a kevéssé tájékozottabbak hamar elvesznek a kavalkádban, mely ráadásul egy rakás félrevezető nevű és igencsak kétes minőségű alkalmazást is magába foglal.

A másik komoly bajom a böngészővel van. Se a Chrome (pedig PC-n azt használom), sem pedig a gyári browser nyomába sem ér a BB10 böngészőjének. Ki hallot már például olyat, hogy megy egy YouTube videó és ha alkalmazást váltok vagy lezárom a képernyőt, leáll a lejátszás? 

Oké, a BlackBerry 10 sem tökéletes, és bizonyára lehetne sok olyan hibát felróni a rendszernek, amit az androidnak nem, meg nem is vagyunk egyformák, de egy biztos, én már alig várom, hogy visszakapjam hűséges társam Vodafone szervizétől és ebből a rémálomból végre felébredhessek...

András hívta fel a figyelmemet múlt héten erre az idestova több mint egy éve született posztra, melyben arról fejtegetőzünk, hogy az 4G-képes (LTE-képes) BlackBerryket mikor lehet már végre 4G-képesen használni a Telekom 4G-képes hálózatán. Akkor még úgy tudtuk, hogy ez mutatvány a nyárra megoldódik. Mármint a tavalyi nyárra. Hogy repül az idő, sitty-sutty eltelt egy év 4G nélkül, úgyhogy arra gondoltam, ideje ezt a témát feleleveníteni a Telekomnál.

telekom_logo.jpg

A szolgáltató szerint szerencsére már TÉNYLEG nem kell sokat várni, és az egyébként több mint egy éve 4G-sként hirdetett BlackBerryk (Q10, Q5, Z30, illetve újabban a Z10 is) TÉNYLEG tudnak majd csatlakozni a Telekom 4G-s hálójára. A vállalat sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tesztek már az utolsó fázisban járnak, így várhatóan még Q3-ban, vagyis a harmadik negyedévben (ami ugyebár szeptember utolsó napján ér véget) felengednek mindenkit a 4G-s hálóra, aki jelenleg blackberry.net APN-en lóg, és 4G-képes BlackBerryje, valamint előfizetése van.

Mondjuk én továbbra is kissé szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ez az egész 4G-s mizéria valójában mennyire kell az előfizetőknek, de mindegy, a lényeg, hogy a 4 jobb mint a 3, és a Telenornál már különben is repesztenek a BlackBerryk a hiperszuperneten, szóval úgy illik, hogy a legnagyobb BB-s előfizetői bázissal rendelkező Telekom is beáll végre a sorba.

Egyébként a feladat nem is annyira triviális, bár hozzáteszem, szerintem nincs mégegy olyan szolgáltató a világon, melynek ilyen hosszú időbe telt a BlackBerryk 4G-sítése. Remélem, cserébe valami nagyon izgalmas dolgot prezentál majd a szolgáltató, mely túlmutat azon, hogy a mobilnet-kapcsolat sebessége megnő, miután feltűnik a 4G-jel a kijelző jobb felső sarkában.

süti beállítások módosítása