Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának biztonságtechnológiai ügynöksége, a DISA sikeresen beminősítette a BlackBerry Enterprise Services (BES) 10-es változatát Android és iOS-alapú készülékek menedzseléséhez. Ez nagyjából egy évvel követi a BES 10 eredeti piacra dobását, ami jól jelzi az ilyen biztonsági átvilágítás bonyolultságát és költségeit.

Mindez azt jelenti, hogy a Védelmi Minisztérium, illetve a DISA hitelesítését elfogadó több kormányzati szerv az androidos és Apple telefonokat és tableteket is bevonhatja a BlackBerry mobil flottamenedzsment szoftvere alá, amely így a teljes készüléket és beállításait, az alkalmazásokat és emaileket is tudja felügyelni.

Sőt, extra licenszdíjért cserébe képes egy magasabb biztonsági szintet biztosító konténert (Secure Work Space) kialakítani Andriod és iOS készülékeken, amelyből nem lehet adatokat kimásolni - persze a képernyőt mindig le lehet fényképezni. A Secure Work Space, amelyet egy multi-funkciós appként érdemes leginkább elképzelni, egyébként az adatokat nem csak a telefonon védi, hanem az átvitelt is egyedileg titkosított formában végzi. Ez a képesség a BB10-es készülékekben natívan megtalálható, Balance néven, ugyanakkor csak BES10 mellett aktiválható sajnos.

DISA logo.jpg

Még év vége előtt érkezik a BES12, amely egyesíti a BB7 és korábbi készülékek felügyeletét a BES10 által felügyelt készülékekkel (vagyis a BES5 és 10 ágak egyesülnek), valamint bevonja a Windows Phone 8 telefonokat is az ernyő alá. További újdonság lesz, hogy a BES12 immár cloud szolgáltatóknál is futhat, valamint alkalmazásokat is lehet majd publikálni vele az összes menedzselt készülékre, függetlenül, hogy milyen platformot futtat (az appokat persze el kell külön készíteni, hacsak nem HTML5 kódban nézhető). Ez az átfogó és egységes menedzsment vélhetően nagy lökést ad majd a BES12-nek és a BB10-es készülékek vállalati alkalmazásának.

Az amerikai hírközlési hatóság, az FCC adatbázisának tanúsága szerint a hatóság befogadta a BlackBerry Passport végleges hardverét, és azt megfelelőnek találta. A dokumentáció részletei egyelőre titkosítottak, de maga a tény arra utal, hogy nagyon közel lehet már a Passport hivatalos rajtja.

A titkosítás szeptember 12-én jár le, vagyis akár 1 hónapon belül bejelentheti a BlackBerry a telefont, amely a BerryBlog tudomása szerint októberben éri el a boltokat. Egy minél előbbi rajt azért is volna fontos, mert a Samsung és az Apple is készülődik újabb okostelefonok piacra dobására, ami elvonná a figyelmet a Passportról.

Ezzel egyidőben lezárult a BlackBerry belső átalakítása. John Chen pénteken tudatta egy belső körlevélben, hogy az elbocsátásoknak, amelyek három éve kezdődtek, vége. A levél nyilvánvaló célja a morál javítása, és hogy a megmaradt csapatok a jövőre fókuszáljanak, ne az elmúlt időszak nehézségeire - a cég kevesebb mint felére zsugorodott az évek során.

646x323--blackberry-passport-classic-akan-segera-dirilis-1406231.jpg

Ezt az üzenetet erősítette meg Chen azzal, hogy azt is közölte, termékfejlesztésre, értékesítési pozícióban már növelik a látszámot, és a cég meggyőzödése szerint már kifelé jön a gödörből, és hamarosan pénzügyileg is fenntartható pályára kerül. Hozzátette ugyanakkor azt is, hibának nincs most helye, és mindenkinek a maximumot kell nyújtani ahhoz, hogy a BlackBerry sikeresen végre tudja hajtani a terveket. A BlackBerry az év hátralevő részében dobja piacra a Passport és a Classic (Q20) telefonokat, és a BES12 vállalati mobilmenedzsment rendszert.