Hónapok óta megjelent már, nagyon sokan kíváncsiak voltak rá, de most végre nem kell rá tovább várni: szeptember második felében Európában is forgalomba kerül hivatalosan a BlackBerry Z3, vagyis a kanadai cég első olyan okostelefonja, mely a Passport és a Classic mellett az új generációs irányvonalat követi a termékkínálatban. Az európai piacon újdonságnak számító, elérhető árú BB10-es készülék a kontinensen elsők közt a BerryBolt kínálatában is elérhető szeptember 23-tól.

z3_angled.jpg

A BlackBerry Z3 egy letisztult, minimalista dizájnnal ellátott, teljes érintőkijelzős BlackBerry, mely leginkább azok számára lehet jó választás, akik egy kitűnő ár/érték arányú okostelefonra vágynak. Az öthüvelykes kijelzővel rendelkező készülék gyárilag a BlackBerry 10 operációs rendszer jelenleg elérhető legfrissebb, 10.2.1-es verziójával érkezik, ezzel az összes olyan szoftveres funkcióval rendelkezik, mint a többi BB10-es készülék.

A BlackBerry legújabb okostelefonját megrendelheted a BerryBoltban, a szolgáltatófüggetlen mobil fogyasztói ára 69.990 forint, két év gyári jótállással.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Miközben az okostelefon-gyártók számára a jelek szerint az okosórák, okos karkötők, a virtuálisvalóság-szemüveg (!) és a szelfizés jelenti a megugrandó lécet, a BlackBerry makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy valamilyen módon megreformálja magát a készüléket, vagyis ahogy leginkább ma látjuk: a téglalap alakú, zsebben hordott kijelzőt. A jövő héten debütáló Passport az idei év egyik leginkább figyelemre méltó ilyen próbálkozása, de ez nem jelenti azt, hogy a kanadaiaknak nincsenek még hasonló, elsőre őrültnek tűnő ötleteik a tarsolyban.

A BerryReview például a héten megszerzett egy dizájntervet, mely egészen újszerű ötvözetét mutatja az érintőkijelzőnek és a billentyűzetnek. A megoldás lényege, hogy a telefon kijelzője alá nem becsúszik a billentyűzet, hanem befordul, így ha éppen nem kell gépelni, nincs útban, nem növeli meg a telefon méretét, de ha kell mégis előpattintható pillanatok alatt. Nehezen tudod elképzelni? Kattintsd le az alábbi galériát!

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy nem, vagy minimálisan növeli csak meg a készülék vastagságát, vagyis ugyanazt a gépelési komfortot hozhatja, mint a régebbi, kissé bumfordibb csúszkamobilok, egy normál vastagságú érintőkijelzős okostelefon házába építve. A hátránya pedig az, hogy a mechanikusan kiforduló billentyűzet - pont a vékonyabb kialakítás miatt - erősen behatárolja a gombsorok számát. A szabadalmi engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott vázlatok egy olyan telefont ábrázolnak, amin egy fix egysoros klaviatúra van, ami alá kihajtható még egy kétsoros, vagyis ezzel pont ugyanúgy három gombsort használna a készülék, mint a most érkező Passport.

Azért szögezzük le, hogy ezek még csak koncepció-szintű tervek, egyáltalán nem biztos, hogy a végleges készülékek - már ha lesznek egyáltalán ilyenek - pont így fognak kinézni. A blog szerint egyébként lesznek, a BlackBerry már gőzerővel dolgozik az új modelleken, melyeken valami hasonló billentyűzet lesz. Olyannyira, hogy már kódnevük is van, az egyik változatot Visa-nak, a másikat állítólag Victoria-nak hívják majd, és még a jövő év első felében a boltokba kerülhetnek. Mondjuk utóbbi egész jó név egy győztes terméknek. 

Via BerryReview.

A feltöltőkártyás mobilelőfizetések (jó kis paradoxon) bizonyos országokban máig rendkívül népszerűek, különösen a fiatalabb és idősebb korosztály esetében, előbbinél azért, mert túl sokat, utóbbinál pedig azért, mert túl keveset használják a mobiljukat. Egy feltöltős mobilhoz kis túlzással ma már a sarki fűszeresnél is vásárolható egyenleg, kivéve mondjuk, ha az illető külföldön jár. Erre a problémára szerencsére léteznek ma már egész jó megoldások, melyekhez nemsokára a BlackBerry Messenger is csatlakozik.

bbm.jpg

A BlackBerry ugyanis tegnap bejelentette, hogy megállapodott az egyik legnagyobb olyan szolgáltatóval, mely nemzetközi szinten támogatja a mobilegyenleg-feöltést. A TransferTo technológiáját használva a BBM egy, várhatóan még idén érkező új funkciója révén pénzt lehet majd feltölteni tetszőleges felöltőkártyás mobilszámra, legyen bárhol - akár külföldön - az illető. A cég több mint száz ország összesen kb. 350 operátorával van szerződéses kapcsolatban, vagyis elég sok mobilost érinthet majd a BBM-es egyenlegfeltöltés, mely egy újabb próbálkozás arra, hogy a BlackBerry Messengert az egyszerű chatplatformból összetett mobilos kommunikációs hubbá változtassa a BlackBerry.

Arról sajnos fogalmam sincs, hogy a TransferTo áll-e bármilyen kapcsolatban a magyar mobilszolgáltatókkal, de kicsit szkeptikus vagyok e tekintetben, ha más nem azért, mert a magyar operátorok sosem pártolták, hogy egy BlackBerry-felhasználó feltöltőkártyával használja a készülékét (sosem volt elérhető a BlackBerry szolgáltatás feltöltős ügyfelek számára).

Címkék: pénz bbm transferto

Lehet csinálni gyémántokkal kirakott, részben aranyból készült luxustelefonokat, golyóálló üveggel (ki tudja, egyszer még jól jöhet alapon), gyíkbőr bevonatú hátlappal, de egy biztos: olyan, a maga nemében gyönyörű, ipari dizájnt csak a Porsche Design mérnökei tudnak álmodni egy okostelefonnak, mint amilyen külalakra végül a BlackBerryvel közösen készített P'9983-at kifaragták.

p-9983.jpg

És a faragást itt most tulajdonképpen akár szó szerint is lehet érteni, hiszen a legújabb Porsche Design okostelefonon az elődökhöz hasonlóan egyetlen íves részlet sem látható. Ha nem tudnám, hogy osztrákok tervezték, akkor azt mondanám, hogy a főtervező egy őrült japán, a szerszáma pedig nem a tervezőprogram volt, hanem egy szamurájkard.

roland-heiler.jpg

A japán gyökerek márpedig kevéssé valószínűek, mivel Roland Heilernek hívják a tervezőt, aki az Inside BlackBerry blogon közölt interjúban többek közt kifejti, mi az elsőre (és másodikra) is meghökkentő dizájn mögötti indíttatás. Például az, hogy az okostelefon-piac szereplői - jobb lehetőségük nem lévén - sokszor a dizájnban próbálnak versenyezni egymással, éppen aktuális divatirányzatokat követve, a Porsche Design ezzel szemben időtálló dolgokat szeret tervezni, beleértve az okostelefonokat, az órákat vagy éppen a napszemüvegeket.

A mániákusan precíznek tűnő tervező többek közt mesél arról, hogy mennyire számítanak az apró részletek egy ilyen dizájntervnél, illetve magánál a kivitelezésnél, illetve hogy milyen kihívást jelent fémből készült burkolatot készíteni egy dizájn-okostelefonnak.

A Porsche Design P'9983 (mely belső felépítését tekintve egyébként egy Q10-nek felel meg, megnövelt háttértárral) ma jelenik meg Dubajban. Az árát meg nem illik firtatni.

Via Inside BlackBerry.

Magyarországon alighanem a relatív csekély számú BlackBerry-felhasználóból adódóan nem igazán vetette meg a lábát a BlackBerry Messenger saját közösségi szolgáltatása, a BBM-csatornák, elég helytelenül, ez a szolgáltatás ugyanis több szempontból is előremutató, illetve szerintem úgy általában az okostelefonokon keresztül elérhető közösségi hálózatok közül az egyik legjobb. Viszonylag kevesen tudják, de a saját csatornákat ettől függetlenül nem csak a telefonról. hanem PC-ről, valamint újabban más okostelefonos alkalmazásból (ami BlackBerryre egyébként nem érhető el) is lehet menedzselni.

hootsuite_channels.jpg

Ehhez nyújt segítséget a Hootsuite nevű platform, melyet eredetileg azzal a céllal hoztak létre a készítők, hogy az összes közösségi tevékenységünket egyetlen felületről követhessük vele nyomon, illetve mindenféle oldalainkat innen menedzseljük. Ennek a szolgáltatásnak került be a repertoárjába nemrég a BBM, illetve a BBM-csatornák kezelése, mely pont ugyanarra jó, mint a webes Channel Manager felület, vagyis lehet vele posztolni, kommentelni (csak a saját csatornáinkon), statokat nézegetni, valamint minden megváltoztatható paramétert változtatni. A legmenőbb funkciót hagytam utoljára: a Hootsuite segítségével más közösségi szolgáltatásokból (Facebook, Twitter) is át lehet küldeni posztokat a BBM csatornára.

A Hootsuite-integrációhoz meg kell adni azt a BlackBerry ID-t (ehhez a szolgáltatás egyébként nem fér hozzá), amivel a csatornáinkat kezeljük, a sikeres azonosítás után pedig kezdődhet a posztok nagyüzemi gyártása!

Ha nem is akarsz saját csatornát, azért a BerryBlog BBM-csatornájára mindenképpen iratkozz fel, keress ránk név vagy PIN szerint (C000190A7) a BBM-en! 

Via Inside BlackBerry.

A telefonok doboza valahogy soha nem hozott különösebben lázba, én inkább úgy tekintek rájuk, mint egyszerű védelmi megoldásokra, aminek az a célja, hogy a drága kütyüt megvédje mindenféle behatástól az alatt a hosszú út alatt, míg eljut a gyártótól a végfelhasználóig. Manapság persze már marketingcélokat is ellát a csomagolás, de az biztos, hogy a BlackBerry Passport esetében ezen sokat nem agyaltak, a BlackBestia doboza ugyanis így néz ki:

passport_box.jpg

Vagyis egy nagy fekete, négyzetes alapterületű tégla, Work Wide felirattal (mondjuk ez nem is olyan rossz szlogen). Ez a csodálatos formavilág ráadásul tökéletesen illeszkedik a Passporthoz, vagyis annak jókora méretű négyzetes kijelzőjéhez is. Hozzáteszem, ebben a dobozban állítólag csak a sajtónak küldött minták lapulnak (a BlackBerrynél bevett szokás, hogy külön csomagolják ezeket a példányokat), de nem lennék meglepve, ha valami hasonló lenne a végleges, kereskedelmi kit is.

Gondolom a következő napokban látunk majd egy rakás kicsomagolós videót is, majd azokat is jól megszemlézzük a műfaj szerelmeseinek legnagyobb örömére.

Via CrackBerry fórum.

süti beállítások módosítása